Toplantıda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının gündemindeki konular ve talepleri çerçevesinde TOBB tarafından Cumhurbaşkanlığı ve ilgili Bakanlıklar nezdinde takip edilen çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı. Ayrıca Oda ve Borsa Başkanları tarafından üyelerin güncel sorun, talep ve beklentileri TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na aktarıldı.

YTSO Başkanı Tahsin Becan, toplantıda yapmış olduğu konuşmada, ‘’Yalova da çalışmaları devam eden OSB’lerdeki süreçlere yönelik bilgi paylaşımında bulunduktan sonra, teknik lise ve Meslek Yüksek Okullarında eğitim gören öğrencilerin iş yerlerinde yapmaları gereken stajlarının tamamlanabilmesi konusunda çalışma yapılması gereklidir.

Önemli bir konu ise Üniversitelerin pandemi nedeniyle açılmamasından dolayı şehir ekonomisi ciddi anlamda sorun yaşamaktadır.

Üniversite ile doğrudan etkileşim içinde olan restoranlar, servisler, minibüsler, kargo firmaları, öğrenciler için yapılmış konutlar, özel sektör yurt işletmecileri, kırtasiyeler, öğrencilerin olmamasından dolayı ekonomik olarak zorluk yaşamaktadırlar.

Ülkemizde anaokulları ve ilköğretimde okuyan öğrencilerimiz tedbirler çerçevesinde okullara gidiyorlar. Büyük işletmeler yine kendi bünyelerinde aldığı tedbirlerle işçi sayılarında azalmada olmadan üretimlerine devam edebiliyorlar. Ayrıca Üniversitelerimizin kapalı olması halinde 18 ile 22 yaş arasındaki gençlerimiz vakitlerinin büyük bir bölümünü dışarıda kafeler de bir araya gelerek geçirmekte bu durum ise salgın riskini daha da çok arttırmaktadır.

Tabi ki önceliğimiz sağlık, bu konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz. Ancak Üniversitelerde bulunan akademik kadronun ve öğrencilerin yüksek bilinç düzeyinde olduğundan gerekli tedbirleri alarak, ders programlarını ayarlayıp, sağlık açısından riskli bir durum yaratmadan eğitim ve öğretime geçebileceğine ve Yalova ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Diğer konu başlıklarımız ise, İhracatçı firmalarımızın navlun fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilendikleri için bu konuda devlet desteklerinin arttırılması, vergi ve SGK ödemelerinin ertelenmesi ve yapılandırılması gerekliliği.

Kredi Garanti Fonu kapsamında alınan kredilerin ödemelerinin ertelenmesi, Turizm Seyahat Acenteleri, düğün ve organizasyon firmalarının 2021 yılı için planlama yapamamalarından dolayı yaşadığı sıkıntıları önemli konulardır’’ şeklinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na bilgilendirmede bulundu.