Yalova Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Merkez Şubesi 23 Eylül 2018 Pazar günü, saat 14.00’da, Cumhuriyet Halk Parti Yalova İl Başkanı Bahar Doğan, Yalova Milletvekili Özcan Özel, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova İl Turizm ve Kültür Müdürü Şeref Tali, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Koru Belediye Başkanı Kamil Yaman, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Alemdar Coşkun, Cem Vakfı Yalova Şube Başkanı Sinan Giray, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat, belediye meclis üyeleri ve muhtarların yanı sıra birçok misafirin de katılımı ile Muharrem Ayı dolayısıyla Aşure ve Kurban Lokması anma etkinliği düzenledi.

  Bu ayda; Peygamber efendimizin göz nuru, İmam Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi üzerine her Muharrem ayı içerisinde Bektaşi’ler tarafından yas ve matemle anılmaktadır. Bu ayda oruçlar tutulur, kurbanlar kesilir, aşureler pişer, Hz. Resulullah başta olmak üzere tüm peygamberler, ehl-i beyt, başta Hz. Hüseyin olmak üzere Kerbela şehitleri de ibadet ve saygıyla anılır.

  İlk konuşmayı Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Başkanı Ali Haydar Polat yaptı. Misafirleri selamlayan Polat, Muharrem Ayı’nın önemine ve gerekliliklerine şu sözleriyle değindi: “Muharrem ayı Alevi’ler için çok önemli bir ay olup, oruç ve matem ayıdır. Bu ayda mümin canlar oruç tutarak ve matem tutarak ibadetlerini yerine getirirler. Oruç deyince aklımıza hiçbir şey yememek, aç ve susuz kalmak gelir ki gerçek oruç için bu yeterli değildir. Oruçlu olan kimse; eliyle, beliyle, diliyle kısacası tüm azalarıyla oruçlu olmaktır. Oruç aynı zamanda, nefsin ıslah edilmesi için yapılan bir ibadettir. Oruç, Allah rızası için tutulmalı, tüm benliğimizle teslim olunmalıdır. Elin orucu ile harama el uzatılmamalı, dilin orucu ile de iftiraya, yalana, gıybete, küfre prim verilmemelidir. Belin orucu ile zinadan ve şehvetten uzak durulmalıdır. Gözün orucu ile kötü gözle bakılmamalıdır. Nefsin orucu ile de nefsani duygulardan uzak durulmalı, her an Allah ile olunmalıdır.

  Kurban Bayramı’nın birinci gününden başlayarak, yirminci gününün akşamı Muharrem Ayı orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Muharrem orucunun sahuru yoktur, belirli bir iftar vakti de yoktur. Güneş battığında oruç açılır, Muharrem orucu tebrik edilmez, aşure kutlanmaz, oruç açılan vakte de iftar denmez. Aşure, 12 gün tutulan Muharrem orucundan sonra pişirilir. Öncesinde aşure pişirmek uygun bir davranış değildir. Sanki Kerbela katliamına seviniyormuşsunuz izlenimi ortaya koyar ki bu da hiç güzel bir durum değildir. Muharrem’in birinci gününden itibaren on iki gün oruç tutulur. On üçüncü gün itibari ile de kurban kesilir. Bu kurbanın anlamı; Kerbela katliamından, ehl-i beyt soyundan tek sağ kalan İmam Zeynel Abidin’in kurtulmasına ve peygamber soyunun devam etmesine şükür içindir” şeklinde günün anlam ve önemine dair konuştu.

  Polat, birlik ve beraberlik mesajları ile sözlerine son verirken; tüm değerlerimize ve tüm şehitlerimize selam vererek sözlerini tamamladı.

  Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Disiplin Kurulu Başkanı Alemdar Coşkun ise yaptığı konuşmasında; “Bin dört yüz yıldır Hüseyin aşkına gözyaşı döküp kibri, nefreti, hasetliği, fesatı, def etmek adına, Muhammed-i ahlaka bürünmek için Hüseyin’i kendine rehber edinen insanlar olarak, Muharrem ayını icra ediyoruz, oruçlar tutuyoruz, gözyaşı döküyoruz. İnsanlığın bizi rehber almaması için de hiçbir neden yoktur sevgili cemaat. Dünya var oldukça, kıyamet gününe kadar hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan, biz bu yolda devam edeceğiz. Tüm dünyaya bu güzelliği sunacağız. Bizler Ehl-i Beyt’i sevenler olarak, Muhammet Mustafa ümmeti olarak, bizi biz yapan bu değerlerimizi yaşatmak adına gayret gösteriyor, susuzluk orucu tutuyor, kana, kibre, hasetliğe yer vermiyor, geleceğimizin kirlenmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Yıllarca, bizi Alevi-Sünni diye birbirimize düşürmeye çalıştılar, siyasetlerine alet etmeye çalıştılar ama hepimiz kardeşiz diyorum, bunları yapanlara ve Muharrem Ayı’nda oruç tutmamızdan dahi rahatsız olanlara da hakkımızı helal etmiyoruz. Tertemiz bir ümmet için çalışacağımızın sözünü veriyor, sizleri saygıyla selamlıyorum’ şeklinde konuştu.    

  Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman da son olarak, organizasyonu düzenleyenlere teşekkür etti ve davetlileri selamlayarak sözlerini tamamladı.

  Konuşmaların ardın yapılan dualarla, aşure ve lokmalar misafirlere ikram edildi.

Haber: Samet Berat Biçup