Haber/Abdullah Bozkurt

Başkan Gürel, “Davalar birleştirilmedi”

CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, yaptığı basın açıklamasında, “Yaklaşık 1,5 yıldır süren Yalova Merkez Belediyesi’ndeki Mali İşler Bölümündeki bir hırsızlık olayı sonucunda açılan bir dava sürecimiz var. Bu dava sürecinde hukuken çok önemli bir gelişme oldu. Bugün de parti meclis üyemiz Mersin Milletvekili sayın Ali Mahir Başarır, Yalova Belediye Başkanımız Vefa Salman, Belediye Başkan Yardımcımız Haluk Güleç ve partili yöneticiler var.

Detayları vekilim söyleyecek ama ben kronolojik olarak size hatırlatayım. Biliyorsunuz geçen yıl şubat ayında belediyenin mali işlerinde bir hırsızlık olayı oldu.

Bir çalışan bir hırsızlık gerçekleştirdi. Daha sonra anlaşıldı ki aslında bu uzun yıllardır yapılan bir hırsızlık olayı. Bunun üzerine bizim kendi belediye başkanımız, belediye başkan yardımcınız ve yetkili bütün organlarımız anında hemen organize olarak hırsızlığı ortaya çıkarıp ilgili birimlere devlet yetkililerine şikâyette bulundular. Fakat sonra enteresan bir olay oldu. Şikâyette bulunan kişiler görevden uzaklaştırıldı. Bu da biliyorsunuz yakın siyasi tarihimizde ki ilginç enteresan olaylardan bir tanesi. O günden bugüne yaklaşık, tabi şunu da hatırlatmak lazım bu görevden alınma hikayesi siyasi hamle esasında, birinci siyasi hamle bu süreçteki ve ikinci hamlede şu oldu. Meclisten bir başkan vekili seçildi, başka illerde eğer mecliste CHP’nin çoğunluğu var ise başka şekilde uygulanan yöntemler, burada mecliste CHP azınlıkta diye AK Parti ve MHP çoğunlukta diye meclisten bir başkan vekili seçilerek ikinci bir siyasi hamle oluşturuldu. Ve ondan sonra davalar başladı.

Biliyorsunuz 2,5 ayda bir tekrarlanan davalar süreci başladı. Onlarca kişi göz altına alındı. Hatta içlerinden 5-6 kişi, bir tanesi de bizim başkan yardımcılarımızdan yaklaşık 1,5 yıl hapiste kaldı ve tutuklu olarak yargılandı. Bu davalarda bir şekilde bitmedi. Davaların enteresan bir siyasi özelliği var. Hem uzatılması bağlamında siyasi bir hamle oluştu, hem de her davada bir sonraki davada görülecek herhangi bir şeyin gecikerek gelmesi, özellikle MASAK raporu en son yaşadığımızdır. Yola çıktı bir haftada Yalova Adliyesi’ne varamadı. Böyle davalar uzatıldı. Ve ilginç bir da çok önemli bu suç daha öncede işlendiği için, bizim avukatlarımız da daha önce işlendiği resmi olan, tespit edilen bu suç da davanın dosyalarının birleştirilmesi talebinde bulundular. Fakat daha önceki Yalova Belediyesi AK Partili olduğu için bu davalar birleştirilmedi. Sadece bizim dönemimizle alakalı bir davaymış gibi kamuoyunda vurgulandı. Bu da siyasi bir hamle oldu. Sonunda ise, bu suçu işleyen kişi dışında herkes tutuksuz yargılanmak üzere dışarı çıkarıldı” açıklaması yaptı.

Başkan Gürel, “Başkanımız ve başkan yardımcımız tamamen doğru şekilde görevini yaptı”

CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel yaptığı açıklamada, “Bu süreçte hukuken de prosedür gereği Sayıştay bilir kişilerinden bir rapor istendi.

Bu Sayıştay bilirkişinin hazırladığı rapor belediye başkanımız ve belediye başkan yardımcımızla alakalı raporda belediye başkanımız ve başkan yardımcımız bu sürecin başından beri herhangi bir eksikliklerinin, yanlışlıklarının, suça iştiraklerinin olmadığı tamamen doğru şekilde görevlerini yaptıkları, hiçbir eksikliklerinin olmadığı net olarak yazılıyor.

Yani yaklaşık 150 sayfalık bir rapor ama sonuç bölümünde belediye başkanımız Vefa Salman’ın ve başkan yardımcımızın isimleri ile sürecin başından sonuna kadar herhangi bir eksiklerinin olmadığı hatalarının olmadığı hatta süreci en doğru şekilde takip ettikleri vurgulanarak tertemiz oldukları yazıyor ve bu nedenle çok önemli hukuken de bir sonuç bildirgesi.

Net bir rapor. Şimdi ben merak ediyorum acaba AK Parti’nin bundan sonraki siyasi hamlesi ne olacak. Ne bulacaklar bu davayı uzatmak için, belediye başkanını göreve geri döndürmemek için çok merak ediyorum.

Bizim beklentimiz şudur, CHP olarak İçişleri Bakanının acilen hemen belediye başkanımızı ve başkan yardımcımızı ve ilgili bütün herkesi görevine geri döndürmesi ve Yalova halkının seçimde ortaya koyduğu toplumsal iradesine saygıyı hemen tesis etmesi.

Çünkü burada yenilen hak sadece belediye başkanın, başkan yardımcısının ilgili partinin yöneticileri değildir. Yalova halkının iradesi ayaklar altına alınmıştır.

İçişleri Bakanından hemen bu konuda belediye başkanımızın, başkan yardımcımızı ilgili diğer kişilerin hemen görevine iade ile alakalı kararın çıkmasını beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

Başarır, “Süleyman Soylu, yargıyı kullanarak Yalova’ya darbe yapmıştır”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır yaptığı açıklamada, “20 ay önce ne söylemişsek, aynı şeyleri söyleyeceğiz bundan sonra da.

Ama şu mutluluğu yaşıyorum ki karşımdaki rapor alnımız açık bir şekilde karşınıza çıkmayı ortaya koyuyor.

Değerli arkadaşlar biz başından beri bu davanın bir kumpas davası olduğunu söyledik. Evet bu dava Yalova’nın Ergenekon balyoz davasıdır. Bu bir kumpas davasıdır. Kumpasın baş aktörü Süleyman Soylu dur. Yardımcıları AK Parti’nin il başkanıdır. Ve bunu bu çirkin, bu kötü senaryoyu, 20 aydır ilmik ilmik işleyerek ortaya koydular.

Başından beri biz şunu söyledik bu görevli bu zimmet eylemi hırsızlığını yapan kişi, bizden çok daha önce memuriyete başlamış. Bu kişi göreve, AK Parti döneminde getirilmiş. Zimmet eylemi, AK Parti döneminde ve profesyonel bir şekilde yapmış. Bu hırsızlığı, belediye başkanımız Vefa Salman ortaya çıkarmış.

Aslında biz bir ödül bekliyorduk. Teşekkür bekliyorduk. Ne oldu bunu bir fırsata çevirmeye kalktılar ve görevden aldılar.

150 bin Yalovalının, teyzelerimizin, amcalarımızın, çocuklarımızın iradesini gasp ettiler. Ve dava süreci başladı.

Bir sefer kumpas davası olduğunu nerden anlayın biliyor musunuz?

Her duruşma 3 ay 3,5 ay uzatıldı. Çünkü burada hak etmeyen bu koltukta bir gasp sonucu oturan bir belediye başkanı vardı. Onu orada tutabildikleri kadar tutmaları gerekiyordu. Tutuklu bulunan bir dosyada 3 ay 3,5 ay duruşma erteleniyorsa, burada bir çirkinlik vardır. Biz burada açılan çirkinlikleri, Zekeriya Öz’ün yönettiği Ergenekon ve Balyoz davalarında özel yetkili mahkemeler döneminde bile görmedik.

Bakın bu kadar ağır söylüyorum. Başsavcıda sayın mahkeme de ve Yalova mahkemesinde töhmet altında kalmıştır.

Bunlar, Süleyman Soylu’nun yetkisiyle yapılmıştır. Süleyman Soylu burada yargıyı kullanarak Yalova’ya darbe yapmıştır. Darbeci bir içişleri bakanı vardır. Ve bunun hesabını verecek.”

Başarır, “Bu süreçte 35 defa Yalova’ya geldim”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Bakın bir televizyon programında söyledim burada da söylüyorum. Süleyman Soylu çok şeyin hesabını verecektir. Ama ben bu süreçte 35 kez Yalova’ya gelmişim, Yalova’nın çocuğu olmuşum artık. Yalova benim ikinci memleketim olmuş. Ben eğer ki partimle, ona zamanı geldiğinde hesabını sormazsam bana yazıklar olsun. Gelelim sürece, başkan burada, yardımcısı burada, MASAK mal varlıklarını inceledi. Kredi kartlarını inceledi. Ailesini inceledi. Hiçbir şey bulamadı. Tertemiz çıktılar.

Sonra Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi bu dosyayı tamamını Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığında yazı yazarak bilir kişiye yolladı.

Bakın, 2-3  tane Sayıştay, 1 tane maliye uzmanı, alanlarında gayet önemli olan insanların isimleri hayatımda ilk kez burada görüyorum. Bilir kişi raporu geldi. Yaklaşık 150 sayfalık bir rapor. Tüm süreci incelemişler. Uzun uzun da anlatabilirim ama sonuç ile ilgili bazı şeyleri söyleyeyim bu yetecek zaten. Diyor ki, bir belediye başkanı olarak görevini harfiyen yapmıştır. Bu suç ortaya çıktıktan sonra hemen yargıya intikal ettirmiştir. Ve olayın oluşumunda, gelişiminde hiç bir suçu olmadığı gibi bu süreci başarıyla yürütmüştür. Bunu rapor söylüyor. Mahkemenin almış olduğu rapor söylüyor.

Şimdi ben Süleyman Soylu’ya sen bu kentin halkının iradesini gasp ettiğin zaman, darbe yaptığın zaman dediklerimde yanlış var mı arkadaşlar. Vicdanen o kadar üzgünüm ki bir avukat olarak bir milletvekili olarak bir vatandaş olarak, ben böyle bir şey görmedim. Gerçekten sözün bittiği yerdeyiz.

İşte final, sonuç burada. Şimdi buradan net bazı taleplerimiz olacaktır. Avukatlarımız, İçişleri Bakanlığına bir dilekçe ile raporla görevine iade için gerekli başvuruları yapacaklar. Derhal bir dakika gecikmeksizin belediye başkanımızı görevine iade edeceksiniz.” şeklinde konuştu.

Başarır’dan Soylu’ya, “Yalova’dan elini çek”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslendi. Başarır yaptığı açıklamada, “Buradan sayın mahkeme heyeti üyelerine sesleniyorum. Sayın savcıya da sesleniyorum. Sakın iktidarın etkisi altında kalmayın.

Genel başkanımızın yaptığı uyarı çok net. Bizlerin yaptığı uyarı çok net. Anayasa 137 çok net. Kanunsuz hiçbir talimatı almayın. Hukuk, kanun, rapor, deliller, maddi gerçek neyi emrediyorsa onu yapın. Size yakışan budur. Sözün bittiği yerdeyiz. Ne Yalova’nın ne belediye başkanının ne de partinin artık hiçbir sabrı kalmadı.

Buna rağmen Süleyman Soylu, belediye başkanımızı göreve iade etmezse, mahkemeye baskı yaparsa, mahkeme bu rapora rağmen ki hiç ihtimal vermiyorum yanlış işler yapmaya devam ederse, artık bizim de yapacak bir şeyimiz yok. Tüm grup olarak tüm Ankara hatta bazı illerdeki birçok halkımız, Yalovalı ile burada belki tarihin en büyük mitingini yapacağız.

Bizim olanı, Yalova’nın olanını vereceksiniz. Ondan sonra bu yığılmayı konuşacağız zaten yeri ve zamanı geldiğinde.

Sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte olayı taraflı bakan oldu, tarafsız bakan oldu. Lehimize yazan oldu, aleyhimize yazan oldu. Hepsine teşekkür ediyorum. Bu konuyu gündemde tuttunuz. Ama lütfen bu raporu sizlerde inceleyin. Sizlerde bu raporu görün. Bu utanç davasından hep beraber kurtulalım. Bu kumpas davasından hep beraber kurtulalım. Hak etmiyoruz biz bu yüzyılda bunu. Dünyanın hiçbir yerinde yok. İşte hukukta, hukukun üstünlüğü endeksinde 139 ülke arasında 117. sıradaysak bu yüzden, Yalova yüzündendir. Soylu’ya son sözlerimi söylüyorum buradan. Yalova’dan elini çek. Senin görevin, bu ülkesi güvenliği ve asayişi sağlamak. Senin görevin bu ülkede halkın iradesini gasp edip, belediye başkanlarını yerleştirmek değil. Senin görevin, seçilmiş belediye başkanlarını yerinden etmek değil. Halkın iradesiyle oynamak değil. Yeri ve zamanı geldiğinde zaten bunların hesabını vereceksin.

Tarihte bunları yapanları yargıladınız. Siz de bunu yaptınız, hiçbir şey için yargılanmazsanız 150 bin Yalovalının her bir imzasıyla yargılanacaksınız diyorum” ifadelerini kullandı.