İl Müdürlüğünün önceki yıllarda uyguladığı Çalı Fasulyesi ve Sürmeli Tatlı Sivri Biber projesinin çiftçiler tarafından olumlu karşılanması üzerine 2022 yılında da projeyi devam ettiren İl Müdürlüğü, % 25'i çiftçi katkılı, % 75'i de hibe destekli olmak üzere 49 çiftçiye 116 dekar alanda ekilmek üzere 110 kg. Seminis cinsi sertifikalı Çalı Fasulyesi Tohumu dağıttı.

İl Müdürlüğünün toplantı salonunda düzenlenen tohum dağıtım programına Vali Muammer Erol, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras, İl Müdür Yardımcıları Selçuk Yaman ve İrfan Sakinci, Memleket Partisi İl Başkanı Ertan Şener, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı, Çiftlikköy İlçe Müdürü Şefik Arıca, Çınarcık İlçe Müdürü Hakan Demirhan, teknik personeller ve çiftçiler katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar programda yaptığı konuşmada “İlimizde yaklaşık 4.000 dekar örtü altı, 4.000 dekar açık alanda olmak üzere yaklaşık 8.000 dekar alanda 27.500 ton sebze üretimi yapılmaktayız. Bu üretimin %75’i Örtü altı Üretimi olarak gerçekleşmektedir.

Çiftçiye 300 kilogram çalı fasulye tohumu dağıtıldı Çiftçiye 300 kilogram çalı fasulye tohumu dağıtıldı

En çok üretimini yaptığımız sebzelerimiz; Semizotu, Marul, (Kıvırcık) Hıyar, Kara Lahana, Pazı, Taze Fasulye ve Biberdir.

İlimizde standart örtü altı sebze yetiştiriciliği faaliyetinin geliştirilmesi, Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi, Çiftçilerimizin kazançlarının artırılması, Örtü altı sebze üreticilerinin bilgi-beceri ve teknik düzeylerini arttırılması amacıyla hazırladığımız ve uygulamaya koyduğumuz proje çalışmaları yürütmekteyiz. Bu projemiz dışında tarımın değişik alanlarında birçok projeler yürüttük bu yılda projelerimizi yürütmeye devam edeceğiz.

İl Müdürlüğümüzce 2017-2021 yılları arasında 13,5 Milyon TL toplam bedeli olan 33 proje uygulanmış ve bu projelerin 3 Milyon TL'lik kısmı Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle hibe olarak karşılanmıştır.

Projeler kapsamında 7.185 Dekar alan, 7.839 çiftçi, tohumdan fidana, sertifikadan organik gübreye kadar 11.636.929 adet proje ürününün dağıtımı yapılmıştır.

2021 yılı TÜİK verilerine göre ilimizin 52.154 Dekar olan meyve üretim alanının 33.395 Dekarlık kısmı zeytin alanımızdır.  Bu alanın dışında kalan 18.759 dekarlık alanda kivi, trabzon hurması, ceviz, çilek, şeftali, elma erik gibi meyve çeşitleriyle üretim yapılmaktadır. İlimizin meyvecilik alanlarının geliştirilmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan "Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi"ne Yalova İl Özel İdaresi tarafından sağlanan destekle 2017-2021 yılları arasında 630 çiftçimize 1.857 Dekar alanda proje uygulanmış, kivi, trabzon hurması, çilek, ceviz ve aronya fidan desteği sağlanmıştır. Bu Meyvecilik projelerimiz ilimizin zeytin alanları haricindeki meyvecilik üretim alanını yaklaşık % 10' oranında arttırmıştır.

 İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizin bitkisel üretiminin geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımız ve Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle 2022 yılında uygulanmak üzere 19 proje hazırlanmıştır.

2020 yılında Örtüaltı sebzeciliği geliştirme projesi kapsamında 29 çiftçimize yaklaşık 20 dekar alanda sebze üretimi yapmak üzere biber fidesi ve 15 kg fasulye tohumu ve 27.000 adet Sürmeli Tatlı Sivri biberi proje kapsamında çiftçilerimize verilmiştir.Bu projeden çiftçilerimizden alınan olumlu geri dönüşlerden sonra 2021 yılında 36 çiftçimize 105 dekar alanda 105 kg fasulye ve 54 çiftçimize 60.000 adet biber fidesi verilmiştir.

2021 yılında proje uygulayan çiftçilerimiz; temin ettiğimiz, dik gelişim gösteren, erkenci, orta yeşil renkte, taze tüketime uygun bu Çalı Fasulye çeşidinden, dekara yaklaşık 2,5 - 3 ton ürün alarak fasulyenin kilogramını ortalama 10 TL’den satmışlardır. Buradan da anlaşılacağı üzere taze Fasulye üretiminin Örtü altı sebzecilik açısından oldukça karlı bir üretim olduğu görmekteyiz. 

Bu yıl İlimiz Merkez köyler ile Çiftlikköy ve Çınarcık ilçelerimize bağlı köylerimizde uygulayacağımız; Yalova İli Örtü Altı Sebze Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında 2021 yılı aralık ayı içerisinde 150.000 TL Bakanlığımız bütçesi kullanılarak; Taze Fasulye, Hıyar, Biber, Kabak, Yazlık Pazı ve Yazlık Kara Lahana tohumları alınmıştır.

Ocak ve Şubat ayları içerisinde proje başvuruları alınmış olup, İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından sahada; “Üretim Yeri Uygunluk Kontrolleri” yapılmıştır. Proje kapsamında satın alınan tohumlar Yalova İl Özel İdare den sağlanan 137.000 TL kaynak ile fide yapılmak üzere ilimizdeki fide firmasına teslim edilmiştir.

Proje kapsamında yararlanıcı olan çiftçilerimize 116 dekar alanda ekilmek üzere 110 kg fasulye, 80 dekarlık alan için 72.000 adet hıyar fidesi, 65 dekar alan için 54.036 adet biber fidesi, 22 dekar alan için 18.176 adet kabak fidesi, 21,5 dekar alan 150.000 adet pazı ve karalahana fidesi temini yapılarak yaklaşık 300 dekar alanda proje uygulanacaktır.

Projenin ilk uygulaması olarak bugün burada, 49 çiftçimize 110 kg Çalı fasulyesi tohumu dağıtılacaktır. Böylelikle 2022 yılı projelerimizin stardı verilmiş olacaktır. Nisan ayı içerisinde Hıyar ve Biber fideleri dağıtılacaktır. Mayıs ayı içerisinde Kabak,  pazı ve karalahana fideleri dağıtılacaktır. Ayrıca; Bakanlığımızca gerek Hasat Öncesi Pestisit denetimleri, gerekse satış yerlerinde yapılan denetimlerde tarım ürünlerde zaman zaman kalıntı sorunları ile karşılaşılmaktadır. 

Bakanlığımızca; her yıl Üretici Kayıt Defteri kullanım zorunluluğu bulunan ürünler ilan edilmektedir. 2022 yılında Taze Fasulye, Hıyar, Biber ve Kabak türleri Üretici Kayıt Defteri zorunluluğu olan ürünler arasındadır. Bu projede yararlanıcı olan tüm çiftçilerimize İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından Üretici Kayıt Defterleri verilecek ve uygulama aşamalarında bu defterler teknik personelimiz tarafından kontrol edilecektir.

Güvenilir gıda üretiminin sağlanması için Çiftçilerimizin Bitki Koruma Ürünlerini (BKÜ) tavsiyeye uygun kullanmaları ve Üretici Kayıt Defterlerini kullanmaları gerekmektedir. Bu konularda reçete yazma yetkisi bulunan İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik personelimizden gerekli desteği alabilirsiniz.

Diğer bütün projelerimizde olduğu gibi bu projemizde de bizleri yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize, İl Özel İdare Meclis Başkanı ve üyelerine, Özel İdare Genel Sekreterimize, projeye emeği geçen teknik personelimize teşekkür ederek Çiftçilerimize hayırlı olmasını dilerim. Ürününüz bol, Kazancınız bereketli olsun” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’de yaptığı konuşmada İl Genel Meclisi olarak Yalova İl tarım ve Orman Müdürlüğünün kendilerine sundukları tarımsal projeleri uzun zamandır desteklediklerini ifade ederek her yıl bu destekleri artırarak devam ettirdiklerini ifade etti. Soygüzel; “Bugün de 2022 yılında desteklediğimiz bu projelerden ilki için toplanıyoruz.2022 yılı içerisinde de yine tohum, fide, fidan dağıtımları için tekrar biraraya geleceğiz. Ülkemizde ve dünyada yaşanan son gelişmeler tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Dolayısıyla tarımsal üretimi artırmaya, boş olan tüm tarımsal alanları üretime kazandırmaya mecburuz. Çünkü bir kriz anında zenginlik yerine tüketecek bir gıda bulunması gerekiyor. Bu anlamda ilimiz tarımsal arazi varlığı bakımından küçük illerden birisi ve arazi varlığımız az. Ancak arazilerimiz çok kıymetli. Arazilerimiz ciddi bir rant ve sanayileşme baskısıyla karşı karşıya. Bu bizim önüne geçmekte çok zorlandığımız bir durum. Bu süreci yönetebilmemiz için de sahip olduğumuz toprakları üretime kazandırmamız gerekiyor. Biz de bu anlamda Tarım  İl Müdürlüğümüzün hazırladığı projelere gurur duyarak destek oluyoruz. Her konuşmamda ifade ettiğim üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatan Toprağı Kutsaldır, Kaderine Terkedilemez” sözü doğrultusunda çiftçilerimize çok önemli görevler düşüyor. Toprağımızı işlediğiniz için, gıdaları soframıza getirdiğiniz için hepinizi yürekten kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Valimiz Muammer Erol ve beraberindekiler tarafından çiftçilere fasulye tohumları teslim edilerek bereketli bir sezon geçirmeleri temennisiyle program sona erdirildi.