Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner, Cem Vakfı Başkanı Sinan Giray, Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu’nun katıldığı program saat 17.30’da başladı.
Yalova Cumhuriyet platformunun katkılarıyla hazırlanan panelin konukları, Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve geçmiş dönem İzmir milletvekili Canan Arıtman,K.Ü.İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana bilim dalı başkanı Z.Gönül Balkır’dı.

Panele katılan Belediye Başkanı Vefa Salman açılış konuşmasında böylesine önemli bir konuda Yalovalı vatandaşların duyarsız kalmalarına dikkat çekti. Başkan Salman, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk seçme ve seçilme hakkını veren ilk lider. Türkiye’de kadın buna yeterince kucakladı mı sarıldı mı,ben buna evet diyemeyeceğim.Belki de savaşmadan tırnaklarıyla kazınmadan,kolayca alınan bu hak yeteri kadar sahiplenilmiyor.Çağdaş Türk kadının görevi çok fazla. Bunu buradaki kadınlara yada Yalova’daki kadınlara söylemiyorum Türkiye’deki bütün kadınlara söylüyorum” dedi.
“Çocuk istismarı gibi önemli bir konuda duyarlılık gösterip böyle bir çalışma hazırlayan Yalova Cumhuriyet platformu ve Türk Üniversiteli kadınlar Derneğine teşekkür ediyorum” diyen Canan Arıtman, “Biz kadınların Cumhuriyete borcu var. Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet in ilk on yılında yapılan devrimlerde ve düzenlemelerde kadın toplumda yerini almıştır. İlk önce erkeklerle eşit birey olma hakkını kazandık.600 yıllık Osmanlı döneminde nüfus sayımında büyük baş hayvanlar sayılır kadın sayılmazdı. Atatürk Cumhuriyet devrimlerinin odağına kadını koydu. Statüsünü yükselterek toplumdaki yerini kadına verdi. Son haftalarda bazı illerimizde yapılan nikahtan sonra evli çiftlere dağıtılan kitapta,6 yaşındaki kız çocuğuyla evlenilebilir ve kadın dövülebilir deniyorsa gelinen noktayı düşünmek gerekir. Çocuk istismarı ve kadın cinayetleri % 1400 oranında neden arttı diye sorarsak oluşturulan bu atmosfer nedeniyledir. Bizim gördüğümüz kısmı buz dağının bir kısmıdır. Yüzde 15’i adli mercilere intikal ediyor.” ifadelerini kaydetti.

Katılımcılardan Gönül Baykır, çocuk istismarı konusunun hukuki yönlerini dile getirerek konuşmasında, “Bu çok sıkıntılı bir konu fakat toplum görmezden gelip üstünü kapatıyor. Bu konuda anlatılanlardan aklınızda bir cümle bile kalmışsa bunu bir başkasına aktarmak boynunuzun borcudur. Arkadaşlarınızla paylaşmalısınız. Biz bir kişiyi bilinçlendirip kurtardığımız zaman amacımıza ulaşmış oluruz.
Dünya sağlık örgütü şiddeti istenilmeyen her şey olarak tanımlıyor. Yapılması istenilmeyen her şey şiddettir. Fiziksel istismar, duygusal istismar, cinsel istismar hepsi çocuk istismarı içine girmektedir. Peki bu durumlarda çocuk hakları nelerdir? Türkiye çocuk hakları beyannamesini gecikmelide olsa imzaladı ve uygulamaya geçti. Çocuk hakları beyannamesinde, çocuğun birey olarak saygı duyulması gerektiği kabul ediliyor. Son 30 yıldır sadece ülkemizde değil dünya ülkelerinde çocuk istismarıyla savaş veriliyor. Bizde acıklı olan çocuk korktuğu için ve aileler üstünü örttüğü için vakalar gizli kalıyor. En acı olanda aile içi cinsel istismarda % 50-60’ını anneler biliyor ve yoksulluktan dolayı, ekonomik özürlüğü olmadığından dolayı veya evliliğini kurtarsın diye çocuklarını feda eden anneler var.Bunlar sineme sahneleri değil gerçekler maalesef.Burada ahlaki çöküntü var.Bu göz ardı edebileceğimiz bir konu değil.Aynı şekilde çocuk gelinler ede karşıyız çünkü 18 yaşını bitirmemiş her birey çocuktur ve bedensel gelişmesini tamamlamamıştır.Bu suçları işleyen veya işlemesine yardım eden 4000 kişiyi içeriden çıkarmak için verilen kanun teklifi 148 tane kadın kuruluşunun mücadelesiyle bu kanun geri çekildi.
Bu toplantıdan, çocuk gelinlerin ve zorla evlendiren ailelerin çocukları üzerinden ticari amaçlı cinsel sömürü yaptıkları gerçeğine dayandığını öğrenmeniz bile bize yeter. Çünkü anne baba maddi yada manevi çıkarı olmasa gözünden sakındığı çocuğunu neden zorla evlendirsin?” diye konuştu.