Yalova TEMA Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında gönüllüleriyle online olarak düzenlediği Biyolojik Çeşitlilik ve Toprak konulu toplantının ardından, Gazipaşa Caddesindeki Hayrettin Karaca Heykeli ile Yürüyen Köşk arasında bisiklet turu düzenledi.

Gazipaşa Caddesindeki Hayrettin Karaca Heykelinin önünden başlayan tura İl Temsilcisi Arzu Demir, İl Temsilci Yardımcıları Özcan Demir, Gökmen Kılıç, Yalova Genç Tema Başkanı Hale Tabu ve Genç Temalar, Çınarcık Sorumlusu Orçun Emrah Eren, Yalova Perşembe Akşamı Bisikletçileri Derneği (PAB) Başkanı Caner Dinçer ve dernek üyeleri ve Selçuklu Seyyahları Bisiklet Derneği Yalova İl Temsilcisi Harun Ertuğrul ile üyeleri katıldı.

Demir, “Toprak, iklim krizi ile mücadelenin önemli bir aktörüdür”

Tur bitiminde açıklama yapan İl Temsilcisi Arzu Demir, “TEMA Vakfı Erozyonla Mücadele Haftası etkinliklerini ‘Toprak ve Biyolojik Çeşitlilik’ ilişkisine odaklanarak gerçekleştiriyor.

Bu yıl Erozyonla Mücadele Haftası’nda ‘Toprak, iklimi de biyolojik çeşitliliği de korur. Toprak giderse, her şey biter.’ mesajı ile erozyon kaynaklı toprak bozulumunun biyolojik çeşitliliğe olan etkisine dikkat çekiyoruz.

TEMA Vakfı’nın varoluş nedeni yaşama yani toprağa sahip çıkmak ve onu korumaktır. Çünkü toprak hepimizin yuvası, gıdamızın %95’inin doğrudan ya da dolaylı kaynağı, habitatlarımızın dayanıklılık kaynağıdır. Okyanuslardan sonraki en büyük karbon yutağı olarak toprak, iklim krizi ile mücadelenin de önemli bir aktörüdür.

Demir, “Toprağımız varsa; ormanımız, tarımımız, meralarımız ve hayvancılığımız var”

Toprağın 1 santimetresinin oluşması için 500 yıl gerekirken, her yıl 642 milyon ton toprağımız erozyona uğruyor. Yaşama ve dolayısıyla toprağa sahip çıkmayı amaç edinmiş TEMA Vakfı’nın var oluş nedeni toprağı korumaktır.

TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği olarak turumuza katılan gönüllülerimizle önlüklerimizi giydik ve Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca’nın Heykelinden Yürüyen Köşk’e kadar bir bisiklet turu düzenledik.

Etkinliğimize katılanlara ayrı ayrı teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.

Toprak Dedemizin yolunda hep birlikte umut yeşertiyoruz.”  İfadelerine yerdi.