Beslenme konusunda açıklama yapan Diyetisyen Elif Narçin, Ramazan ayında yapılması ve yapılmaması gerekenleri şöyle belirtti; ‘’11 Ayın Sultanı Ramazan-I Şerifin sonlarına yaklaştık. Ramazan Ayı aç insanların halinden anlamak, nefsimizi terbiye etmek kadar sağlık açısından organlarımızın dinlenmesi, vücutta biriken toksinlerin atılması için oldukça faydalıdır.Fakat yanlış beslenerek faydayı zarara dönüştürmekteyiz!

Peki Ramazanda doğru beslenme nasıl olmalıdır?

Yapılan en büyük yanlış sahur yapmadan oruç tutmak. Ramazanın yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte uzun saatlerce aç kalan metabolizmamızın ihtiyacını tek öğünle karşılamayız. Bu durum yavaşlayan metabolizma hızımızın daha da yavaşlamasına neden olur.

Sahurda ağır, yağlı, salçalı yemekler tüketerek mide-bağırsak problemleriyle karşı karşıya kalınabilir. Ağır yemekler yerine kahvaltı tarzı hafif bir öğün tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.

Ramazanda su tüketiminin önemi

Yemek yenilebilecekzaman kısıtlı olunca haliyle su tüketimi de Ramazan ayında azalmaktadır. Gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, eklem ve kemik ağrılarının görülmesinin ve bağırsak tembelliklerinin yaşanmasının en büyük nedeni vücudu susuz bırakmaktır. İftar ile sahur arasında ortalama 10-12 bardak su tüketimine yer verilmelidir. Çay ve kahve vücuttan ekstra sıvı atılımına neden olacağı için Ramazanda tüketimleri kısıtlanmalıdır.

İftarda hurma ve su ile oruç açıldıktan sonra bir kepçe çorba tüketilip mümkünse 10 dakika mide dinlendirilmelidir, böylece kan şekerinde ani dalgalanmalar önlenebilir ardından tüketilecek yemekler ağır yemekler olmamalıdır salatalardan en az bir çeşit, yoğurt veya ayran, yaklaşık 1-2 dilim ekmekiftar sofralarımızda bulundurmalıyız.

Ramazan denilince akla ilk gelenler arasında pide yer almaktadır. Porsiyon kontrolünü sağlayarak 1 dilim ekmek yerine 1 avuç içi kadar ramazan pidesi tüketilebilir.

Ara öğün yapılmalı

İftar ile sahur arasına ufak bir ara öğün eklenebilir. Bu ara öğünde mevsim meyvesi, süt, ceviz, badem veya fındık gibi besinler tercih edilebilir meyvelerden ise özellikle kiraz tercih edilmesini tavsiye ederim.

Gün içerisinde vücudumuzu fazla yormamak ve susamak için fiziksel aktivitemizi de azaltırız. Bu açığı kapatmak için iftardan yaklaşık 45-60 dakika sonra hafif tempolu yürüyüşler yapılması oldukça faydalıdır.

Uzun süreli açlık sonrası düşen kan şekerimizi dengeleyebilmek için şerbetli tatlılar yerine haftada 1-2 defa sütlü tatlılar tercih edilebilir.Özellikle şeker yerine hurma ile tatlılık kazandırılan güllaç veya 2 top sade dondurma Ramazanda tavsiye edebileceğimiz tatlıların başında gelmektedir.

Unutulmamalıdır ki doğru beslendiğimiz takdirde ramazan ayını çok daha rahat geçirebiliriz’’ifadelerini kullandı.