Karadere Barajı Göl Aynası Projesi kapsamında baraj aynası alanında kaldığı tespit edilen ve taşınması planlanan 6 endemik tür, 2016 yılında Doğa Koruma Milli Parklar Yalova Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından araziden alınarak, tohumları Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde çimlendirildi. Ardından tohumlar, Karadere Barajı habitatına en yakın habitat olarak belirlenen Çobankale Mevkiine dikildi.

Tohumlar çimlendirilip fide haline getirildi

Türlerin devamlılığını sağlamak amacıyla Doğa Koruma Milli Parklar Yalova Şube Müdürlüğü ve Yalova Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokol ile Karadere Barajı Göl Aynası altında kalacak bitkiler, Yalova Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı Uygulama ve Araştırma laboratuvarında Dr. Öğretim Görevlisi Gül Yücel tarafından çimlendirilip fide haline getirildi ve DKMP Yalova Şube Müdürlüğü personeli tarafından Çobankale mevkiine dikildi.

Farkındalık amacıyla alan girişine bilgilendirme tabelası dikildi

Proje kapsamında Çobankale mevkiine dikilen/nakledilen türler DKMP Yalova İl Şube Müdürlüğü personelince yürütülen arazi çalışmaları ile her yıl düzenli olarak takip ediliyor. Bitkilerin nakledildiği alan 3. derece sit alanı olduğundan bu yıl yapılacak inceleme çalışmaları öncesinde DKMP personelleri ile Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personelleri tarafından yerinde inceleme yapıldı ve DKMP Yalova Müdürlüğünce alana dikimi yapılan endemik bitki türlerinin farkındalığını arttırmak amacıyla alan girişine bilgilendirme tabelası dikildi.