Müdür Eray yaptığı açıklamada; “10 Ekim günü, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kabul edilmektedir. Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması “Her zaman ve Her yerde Herkes için Ruh Sağlığı” olarak belirlenmiştir. Kişinin bedenen, ruhen ve sosyal olarak iyilik hali içinde olması olarak tanımlanan sağlığın özellikle psikolojik ve sosyal alanları, günümüzde bütünleşen dünyanın da getirdiği risklerle çok daha kolay zarar görebilmektedir.

Covid-19 salgını; birçok ülkede hızla yayılım göstererek Dünyayı tehdit etmeye devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen bu salgından ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılımını engellemek adına birçok tedbire başvurulmuştur. Bugüne kadar yaşanan salgın tecrübelerinde, yüz yüze görüşmenin mümkün olmadığı ya da uygun olmadığı durumlarda ruh sağlığı ve psikososyal destek hizmetlerinin yürütülmesinde telefon ya da video görüşmelerinin (Skype gibi programlarla) yaygın olarak kullanıldığı görülmüştür. Telefon ile sunulan psikososyal destek hizmetlerinde geçerliliği ve güvenilirliği ispatlanmış anketlerin kullanılması ve görüşme yapılan bireylerin gerekli durumlarda psikiyatriste yönlendirilmesi uygulanan yöntemlerdendir.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığımızca, yeni tip koronavirüs ile mücadelede sağlık çalışanları ve tüm vatandaşlarımızın bu süreçteki kaygı ve streslerini en aza indirebilmek için tüm illerde "Psikososyal Destek Birimi ve Hattı" kurulmuştur.

İlimizde de kurulan Psikososyal Destek Hattı ile Birimde çalışan psikolog ve sosyal çalışmacılar aracılığı ile günlük yaşam rutinlerinin değişmesi, pandemi sürecine dair belirsizlik, kişinin hayatı üzerindeki kontrol hissinin azalması, sosyal mesafelendirme ya da karantinanın yarattığı yalnızlık hissi, geleceğe yönelik umutsuzluk, korku, endişe, çaresizlik, sevdiklerine hastalık bulaştırmaya dair ve sevdiklerinin sağlığı konusunda yoğun kaygı, eski alışkanlıklara özlem, konsantre olamama, hatırlamakta güçlük, karar verememe, yalnızca olumsuz düşüncelere odaklanma, sorumlulukların ertelenmesi ya da önemsenmemesi gibi endişeleri yaşayanlara, stres yönetimi konularında psikolojik ve sosyal destek hizmeti verilmektedir. Psikososyal Destek Biriminde çalışan psikolog ve sosyal çalışmacılar ile salgın sürecinde “evde kal” düşüncesiyle evden çıkmadan “Her zaman ve Her yerde Herkes için Ruh Sağlığı” teması ile vatandaşlara hizmet verilmektedir.

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü Covid-19 Psikososyal Destek ve Danışma Birimi Hattı 0226 814 25 70 numaralı telefondan hafta içi 08:30-17:00 saatleri arasında hizmet vermeye devam edecektir.” Açıklamasında bulundu.