1-Erken Doğum nedir?

İsminden anlaşılacağı göre beklenen tarihten önce doğum eyleminin gerçekleşmesidir. Genel kabul edilen görüş 37. gebelik haftasından önce gerçekleşen doğumun erken doğum olduğudur. Ayrıca: Bebeğin dış ortamda yaşama şansı olmayan gebelik sonlanmaları doğum olarak isimlendirilmez. Bugünün koşullarında 24-37 hafta arası gebeliklerde olan doğumları erken doğum olarak isimlendirebiliriz.  

Erken(preterm) doğum ile prematür bebek doğumu çoğu olguda birlikte olmakla birlikte; tanım olarak özdeş olmadıklarını belirtmek gerekir.

 

2-Hangi anne adayları erken doğum yapma riski altındadır? 

Hiç bir risk faktörü olmaksızın da erken doğum söz konusu olabilir. Ancak 

a)çoğul (ikiz-üçüz ...) gebelikler, amnion sıvısının fazla olması gibi rahim içi basıncını artıran sebepler

b)Rahimde perde olması, çift gözlü olması, rahim ağzının anatomik açıklığı gibi yapısal bozukluklar

c)idrar yolu enfeksiyonu, ishal, rahimin darbe alması veya ilaçla veya mekanik olarak uyarılması sonucu rahim kasılmalarının sıklaşmasına neden olan durumları risk faktörü olarak belirtebiliriz.

 

3-Doğum eylemi neden erken başlar?

Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Risk faktörü olmasına rağmen erken doğum gerçekleşmeyeceği gibi; yukarıda belirtildiği üzere bir risk faktörü olmadan da erken doğum söz konusu olabilir.

 

4-Erken doğum eylemi nasıl belirti verir? 

37. gebelik haftasından önce rahim kasılmalarının düzenli hal alması veya kasılmalarla birlikte olsun olmasın hastanın çamaşırının ıslanması (su gelmesi) durumunda erken doğum riski düşünülmeli ve hemen en yakın sağlık kuruluşuna, mümkün ise kadın hastalıkları Doğum Uzmanı bulunan bir hastaneye başvurmalıdır.

5-Erken Doğum tanısı nasıl konur? 

Şüphe halinde Sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve bu değerlendirme ilgili hekim tarafından yapılmalıdır.

6-Başlamış erken doğum eylemi durdurulabilir mi?

 Erken doğumu durdurmak üzere hazırlanmış tedavi protokolleri mevcuttur ve çoğu zaman olumlu sonuç alınır. ancak bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Tedavi ne kadar erken başlarsa başarı şansı o kadar yüksek olacağından hastanı erken başvurusunun önemini vurgulamak isterim.

7-Erken doğum önlenebilir mi? 

Tümü ile önlemek mümkün olmasa da tümünün engellenmesi hedeflenmelidir. 

8-Erken doğum riski taşıyan anne adayları ne yapmalı?

 Öncelikle takibinde olduğu hekimin önerilerine uymalı. istirahatine özen göstermeli, ilaç başlanmış ise aksatmamalı, tedavinin yeterliliği hakkında tereddüt oluştuğunda hemen hekimine haber vermeli diyebilirim.