Vali Muammer Erol yayınladığı mesajda; “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilişinin 73. Yıl dönümü münasebetiyle vatandaşlarımızın ve tüm dünyanın İnsan Hakları Günü’nü tebrik ediyorum.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi; tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan olarak var olmalarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasını garanti altına almaktadır. Buna göre, herkes cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşit olarak kabul edilmiştir. Bu manada yaratılmışların en şereflisi olan insana, saygı göstermenin, insan onurunu korumanın, onun yaratılıştan gelen haklarının kullanılmasını temin etmenin, tarihin ve medeniyetin de mirası olan en ulvi değerlerimizdir.

6 Nisan 1949’da ülkemiz tarafından onaylanan ve dünya devletleri tarafından ortak değerler olarak kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi çerçevesinde demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleşmesi için kapsamlı reformlar gerçekleştirilmiştir. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tesisi, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının getirilmesi, vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerini kısıtlayan pek çok yasağın kaldırılması, son dönemde hayata geçirilen en önemli reformlar olmuştur.

İnsan hakları ve temel özgürlükler alanında İlimiz genelinde insanımızın hak ettiği değere ulaşabilmesi, tüm hak ve hürriyetlerden tam manasıyla istifade edebilmesini amaç edinen Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptıkları çalışmalar da bizler için önem arz etmektedir. Ayrıca Toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak, insan hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının önündeki engeller ile hak ihlallerine yol açan sosyal, siyasi, hukuki ve idari nedenleri incelemek, araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak üzere Valiliğimizde bünyesinde yer alan “İl İnsan Hakları Kurulu” faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu vesileyle, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabulünün 73. yıldönümünde insan hakları konusunda toplumsal bilincin ve farkındalığın artmasını diler, hak ve özgürlüklerin gözetildiği, ayrımcılığın ve insan hakları ihlallerinin olmadığı, sevgi ve saygının hâkim olduğu bir dünya dileğiyle tüm vatandaşlarımızın ve tüm dünya milletlerinin 10 Aralık İnsan Hakları Gününü kutluyorum.” Dedi.