Altınova Anadolu Erzurumlular Derneği Başkanı Ferman Durmaz ve Yönetiminin misafirlerini ayakta karşıladıkları gece 19 Mart 2022 Cumartesi akşamı, Kaytazdere Belediyesi Kültür Merkezinde yapıldı.

Siyasi partilerin il, ilçe ve belde başkanları, ilçe ve belde belediye başkanları, bürokratlar, oda başkanları, dernek başkanları, muhtarlar, iş insanları ve Erzurumlular, salona sığmadı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşının hep bir ağızdan okunmasının ardından açılış konuşmasını Altınova Anadolu Erzurumlular Derneği Başkanı Ferman Durmaz yaptı. 

Başkan Durmaz, ‘’Hoş geldiniz’’

İlk olarak açılış konuşması yapan Altınova Anadolu Erzurumlular Dernek Başkanı Ferman Durmaz; ‘’Sayın siyasi partilerin; il, ilçe ve belde başkanları, Sayın ilçe ve belde belediye başkanları, çok kıymetli sivil toplum kuruluşlarının değerli başkan ve yönetim kurulu üyeleri, çok kıymetli basın mensupları, değerli muhtarlar ve siz değerli hemşerilerim. Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıldönümü nedeniyle, Altınova Anadolu Erzurum Derneğimizin düzenlemiş olduğu ‘’Kurtuluş’’ adlı gecemize, hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.’’  

Durmaz, ‘’Ermenilerin çirkin hayalleri, dirilmeyecek şekilde gömmüştür’’

‘’12 Mart sadece, Erzurumlular için değil, insanlık için de önemli bir gündür.’’ Diyen Başkan Durmaz; ‘’Akla gelecek insanlık dışı her türlü işkence ve katliamı gerçekleştiren Ermeniler, geldikleri yere gönderilmişlerdir.

12 Mart 2018, serhat şehrimiz ve gözbebeğimiz Erzurum, esaretten hürriyete, ölümden hayata kavuştuğu gündür. 12 Mart 1918’de Türk Ulusu bu güzel toprakları, şehitlerin kanıyla sulayarak düşmandan arındırmış ve Ermenilerin çirkin hayallerini bir daha dirilmeyecek şekilde gömmüştür.’’  

Durmaz, ‘’12 Mart Erzurum için özgürlük demektir’’

‘’12 Mart Erzurum için özgürlük demektir, kurtuluş demektir, topraklarını düşmandan, vatanını hainden temizlemek, ay yıldızlı bayrağın altında yaşamanın beratını göğsünde taşımak demektir.

12 Mart, bilekli kadınların elinde satırdır. 12 Mart Nene Hatundur. Ardından yükselen ‘’Allah, Allah’’ sesidir.

Üzerinden 100 bin sene geçse de yaşanan acılar, verilen mücadele ve kavuşulan zaferin gururu hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Erzurum’un kurtuluşunun yıl dönümünde, şehitlerimizin aziz hatırları başta olmak üzere tüm kahraman hemşerilerimizin emeklerini fedakarlıklarını, minnet ile anıyoruz.’’  

Durmaz, ‘’İstiklal Marşımızın yazıldığı günün de onur da yaşıyoruz’’

Bugün, Erzurum’un kurtuluşunun yıl dönümünün anısına başka bir onur daha yaşıyoruz. Kurtuluş mücadelemizin şahlanan durumunun yansıması olan İstiklal Marşımızı kabulünün 101.yılı üzerinden tam bir asırlık süre geçti.

Her satırı, her kıtası, hala bizim için verdiğimiz mücadelenin ve hürriyetin ifadesidir. ‘’Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’’ temennisi ile 12 Mart’ın aynı güne denk gelmesini en samimi duygularımla kutluyorum.

Ayrıca, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nden ay yıldıza sarılanlar, toprağı vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı ve minnet ile anıyorum.

Sözlerimi İstiklal Marşının son kıtası olan;

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!

Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.

Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal.

Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet,

Hakkıdır, hakka tapan, milletimin istiklal!

Kurtuluş yılımız kutlu olsun!

Dostluğumuz, kardeşliğimiz daim olsun inşallah!’’ Şeklinde konuşmasını tamamladı.  

Kangal, ‘’Böylesi anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmak onur verici’’

Başkan Ferman Durmaz’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal, ‘’Kaytazdere Belediyesi Kültür Merkezi böylesi anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için oldukça mutlu ve gururluyum. Salon ağzına kadar dolu. Erzurum’un Düşman İşgalinden kurtuluşunun 104. Yılında, salonu dolduranlar başta olmak üzere tüm Erzurumluların bu anlamlı gününü kutluyor, vatan uğruna şehit düşen Mehmetçiklerimizi rahmetle anıyorum.’’  

Oral, ‘’Şehitlerin ruhları şad olsun’’

Son konuşmacı, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral ise; ‘’Gerçekten Kurtuluş Savaşında çok büyük fedakarlıklar, çok büyük cefalar ve mücadele gösterilmiştir. Tüm Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Evet bu ülke kolay kolay bu hale gelmedi. Bu toprak, kanlarla sulandı. İnşallah bundan sonra hep beraber, birlikte tek vücut olarak, hiçbir şekilde ayrılığa düşmeden, ülkemiz, milletimiz ve devletimizin ilelebet yaşamaması için üzerimize düşeni yapacağız.’’ Dedi.

Başkan Oral’ın yaptığı konuşmanın ardından, Altınova Anadolu Erzurumlular Derneği gençlerinin seslendirdiği, Erzurum Türküleri ve günün anlam ve önemini anlatan tiyatro gösterisi ile gece sonlandı.