Yaklaşık iki senedir, ülkeyi ve tüm insanlığı derinden etkileyen Covid-19 Pandemisi, sevdiklerini kaybetmeye, ekonomiyi de derinden etkilemeye devam ettiğini, mayıs ayı 2021'den bu yana, Yalova, vaka sayısı itibariyle, maalesef 200 kritik eşiğini tekrar aştığını, Her geçen gün de vaka sayılarındaki artış trendi, yükselmeye devam ettiğini bu sebeple gerek bireysel gerekse toplumsal tedbirleri arttırmak, yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmek, herkesin için bir vatandaşlık görevi olduğunu bu sebeple, Gelecek Partisi Sağlık Komisyonu olarak alınan tedbirleri Yalova İl Hıfzıssıhha Meclisi’ne sundu.

Yalova Gelecek Partisi İl Başkanlığı Sağlık Komisyonu’nun tedbirler şöyle;

1- Aşı, Covid-19 Pandemisi’ nde en büyük silahımızdır. Ancak, genç nüfusun yeterince aşılanmadığı ve maalesef aşılanmayı tercih etmedikleri görülmektedir. Bu amaçla, üniversitede, alışveriş merkezlerinde, pazaryerlerinde ve uygun noktalarda seyyar aşılanma üniteleri oluşturulmalıdır. Genç nüfusun aşılanması için üniversitede sosyal çalışmalar başlatılmalıdır.

2- Bulaş riskinin en fazla olduğu kapalı alanlarda, bilhassa okullarda tedbirler artırılmalıdır. Birçok okulumuzda, el hijyenini sağlayacak sabun ve dezenfektanların temininde sıkıntı yaşandığı tespit edilmiştir. Bu sebeple hijyen maddesi eksikliği yaşanmaması için gerekli çalışmalar Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından aksatılmadan yürütülmelidir. Yemekhane ve okul kantinlerinde sosyal mesafe kuralları harfiyen uygulanmalı, ilgili nöbetçi kurum yetkilileri, olası kural ihlallerini önleyici tedbirleri istisnasız almalıdır.

3- İstanbul Deniz Otobüsleri ve Negmar gibi uzun seyahat metrajlı toplu taşıma araçlarında yolcu kapasitesi yarı yarıya düşürülmeli, sefer sayısı artırılmalıdır. Bu araçlarda, maske ihlaline sebep olduğu için, kantin faaliyetlerine son verilmelidir. Seyahat esnasında maske denetimleri gerçekleştirilmelidir.

4- Halka açık tüm alanlarda maske denetimleri artırılmalıdır. Pazaryerlerine girişte, HES Kodu uygulaması olmadığından, maske denetimi, bu noktalarda sıkılaştırılmalıdır.

5- Pandemiyi her an gündemde tutacak yazılı ve görsel iletişim araçları sonuna kadar kullanılmalıdır. Elektrik direklerinde, afiş noktalarında, billboardlarda kamu spotları aralıksız yer almalıdır.

6- Tüm toplantılarda maske kullanımı tekrar özendirilmeli, maske ve mesafe kurallarına uyulmayan toplantıların, bulaş riskini artıracağı gerçeği unutulmamalıdır.

7- Resmi dairelerde, özel sektör işletmelerinde, toplu taşıma araçlarında klima kullanımı yasaklanmalıdır. Kış aylarında, diğer ısınma araçları tercih edilmelidir.