Bülent Gürçam, “Uzun yıllardan beri Belçika’da yaşamaktayım. Halen daha Belçika ile ilişkim devam ediyor. Brüksel’den geldim buraya. Burada hobi amaçlı ufak çaplı kanatlı hayvanlardan başladık. İş biraz daha gelişti. Ortam biraz daha gelişti. Şimdi burada insanların gezebileceği, kanatlı hayvanları tanıyabileceği, onlar hakkında bilgi alabileceği Yalova Koru Kanatlı Hayvan Parkı adında bir yer yaptık.”

Gürçam, ‘’Her karışında emeğim var’’

Gürçam, “Bu araziyi 2014’te aldım. Boş bir araziydi. Bugün itibariyle şu anda gördüğünüz gibi. Burada görülen her şeyi bizzat kendim tarafından hayal gücümle, yani hiçbir palanı projesi olmadan yaptım. Zaten doğal bir ortamı planlayamazsınız. Doğal olmaz o zaman. Kendiliğinden gelişerek, burayı ziyarete gelen insanların önerilerini dikkate alarak bu hale getirdik.

Yalova Koru Kanatlı Hayvan Parkını, insanların gelip bir şeyler içeceği bir yer olarak düşünmemiştik. Burası bir hobi alanıydı. Ama insanlar buraya gelerek ‘’Acaba bir oturup çay içebilir miyiz?’’ dediler ve şu anda işin seyri değişti ve doğal bir park oldu.”

Gürçam, ‘’Severek yaptığımız bir iş’’

Gürçam, “Bu işi sevdiğiniz zaman, doğayı sevdiğiniz zaman, hayvanları sevdiğiniz zaman artık bir vizyonunuz vardır. Kaz besliyorsanız, ördek besliyorsanız, bir gölet olması şarttır. Biz gölet yaptık. Diğer hayvanların barınabilecekleri yerleri yaptık. Bu iş böyle bir hal aldı. Hem maddi hem de manevi olarak bir yükü var bu işin. İçinde bulunduğumuz şartlarda durum daha da zor. Bir şekilde götürüyoruz ama çok maliyetli ve mesuliyetli bir iş.”

Gürçam, ‘’Organik yumurta üretiliyor’’

Gürçam, “Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden izinli yumurta üretiyoruz. Ufak çaplı, yani burada kendi ürettiğimiz kanatlı hayvanların yumurtasını Yalova halkına sunuyoruz. Halk buraya gelerek hayvanların besin şeklini, yaşama şeklini görerek seçtikleri ördek yumurtasını, kaz yumurtasını buradan temin edebiliyorlar.”

Gürçam,  ‘’Yavru sahiplendiriliyor’’

Gürçam, “Şu anda kazların yavrulama zamanı. Kazlar bu aylarda belirli sürelerde yavru yapmaya başlarlar. Kuluçka dönemidir. Bunlar doğal ortamda yavru haline gelir ve biz bu yavruları sahiplendiriyoruz aynı zamanda. Vatandaş aynı zamanda buradan bir yavru alabiliyor” dedi.

Gürçam, ‘’Kaz, kışın yenir’’

Gürçam, “Ben Iğdırlıyım. Türkiye’de kaz dediğiniz zaman akla hemen Kars gelir. Herkes Kars’ı bilir. Bende o yöreden olduğum için o bölgenin en güzel yemeklerindendir kaz kavurması. Kaz, Kars Kültürü’nün değeridir. İnsanlar buradan kalkıp Kars’a kaz yemeğe giderler. Kaz, kışın yenir. Bir gelenek vardır, ‘kaz kar düştüğünde yenir’ derlir. Yani illa kar düşecek. O da ne zaman olur Aralık, Şubat arası kaz yenir.”

Gürçam, “Yalovalı olduk”

Gürçam,  ‘’Çok oldu Iğdır’dan ayrılalı. Ama tabi ki orada akrabalarımız var. Onlarla iletişimiz devam ediyor. Biz Azerbaycan Türkleriyiz. Daha çok Azerbaycan, Nahçıvan tarafına gittiğimiz oluyor. Genel olarak buradayız ama, Yalovalı olduk. Çocuklarım Belçika’da, dolayısıyla oraya da gidip geliyorum.”

Gürçam “İnsanlar ne yapmaya çalıştığımızı anlamadı”

Gürçam, “Bu işi yapmaya ilk başladığımda 2014’te, bunu bir türlü vatandaşlara anlatamadım. Ne yaptığımızı, vatandaşlar bir türlü anlayamadı. Bir sürü sorunlar yaşadık. Bu işin bürokrasi kısmında sorunlar yaşadık. Şimdi aradan 5 yıllık bir süre geçti, vatandaşlar artık anlayabiliyor ne iş yaptığımızı. Artık hoşlarına gidiyor, okullar geliyor, öğrenciler geliyor. Bursa’dan İstanbul’dan gelen insanlar var. Birçok otel, restaurant hayvan barındırmaya başladılar. Bizden hayvan ediniyorlar, otelin bahçesine ufak hayvan parkları yapıyorlar. Biz onları teşvik etmiş, öncülük etmiş durumdayız. Bunun içinde çok memnunuz. Bizden genelde hayvan isteyenler var. Buradaki çeşitleri görüp yavru sahipleniyorlar. Kendi bahçelerinde doğal park yapabiliyorlar” açıklamasında bulundu.