Kurtuluşun ve Kuruluşun partisi Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel yaptığı açıklamada, “CHP  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Kuva-yi Milliye’nin devamı olarak 9 Eylül 1923’te önce “ Halk Fırkası” adıyla kurulmuştur.1924 yılında “Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935 yılında ise ”Cumhuriyet Halk Partisi” adını almıştır.1927 yılında Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsenmiştir.1935 yılında Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri de eklenerek Partinin ilkeleri altıya çıkarılmıştır. Partinin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgelemektedir.

CHP kurucusu ve ilk Genel Başkanı Atatürk’ün önderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan Cumhuriyeti kuran saltanatı ve hilafeti kaldıran Ulusal Birliği sağlayan partidir. Hukuk ve eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye’yi biçimlendirmiştir. Ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine öncülük etmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde de öncü misyonu sürdürmüştür.

1950’li yıllarda çok partili rejimde muhalefetin kurumsallaşmasına öncülük etmiştir. Bu kapsamda parlamenter demokratik rejimi kurumsallaşma ve temel hak ve özgürlükleri yerleştirme mücadelesi vermiştir.1960’lı yıllarda Türkiye’nin yaşadığı göç, kentleşme, sanayileşme gibi dinamikler çerçevesinde CHP daha sola açılarak kendisini siyaset yelpazesinde “ortanın solu”nda konumlandırmıştır.1970’li yıllarda ideolojisini “demokratik sol ”kavramıyla tanımlayan CHP, önerdiği sosyal reformlarla “düzen değişikliği”ni hedeflemiştir. Bu süreçte CHP “değişimin partisine” dönüşmüştür.

Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma ve ülkemizin en köklü partisi olma gibi sahip olduğu ayrıcalıklı tarihsel mirasıyla, geleneğini ve temellerini en iyi şekilde temsil eden ilkelerin yanı sıra sosyal demokrasinin evrensel değerleri olan “özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü, kapsayıcılığı ve sürdürülebilirliği “ demokrasinin yeni kavramları içinde bulunduğumuz dönemde CHP ‘nin Türkiye’de kurumsallaştırmaya çalıştığı ve programlarında önemle vurguladığı başlıca ilkeler arasında yer almaktadır” dedi.

Mehmet Gürel, “Türkiye’nin aydınlık yarınlarında Cumhuriyet Halk Partisi vardır”

Başkan Gürel, “Demokrasinin kağıt üzerinde kaldığı, ekonomisinin bağımsızlığının tehlike altında olduğu, dış politikada egemen güçlerin taleplerine boyun eğen, yanlış eğitim politikalarıyla bilgi çağından kopartılmış, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı yaralanmış ülkemizi bu buhrandan kurtaracak parti CHP’dir.

Türkiye’yi “Tek Kişilik Saray Hükümeti’nden” kurtaracak parti CHP’dir. Türkiye’yi “Cemaat ve Tarikatlardan” kurtaracak parti CHP’dir. Türkiye’yi “Yoksulluktan ve İşsizlikten” kurtaracak parti CHP’dir.

Bu duygu ve düşüncelerle CHP’nin 97. Kuruluş yıldönümünü Yalova örgütümüz ve halkımız adına kutlar, başta partimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm genel başkanlarımıza minnet ve şükranlarımı sunarım” açıklaması yaptı.