Mehmet Gürel; ‘’23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ve bu meclisin çıkardığı 1921 Anayasa’sındaki “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” hükmü ile daha önce tamamen saltanatın buyruklarına bağlı olan ulusal kaderimizi belirleme iradesi, ulusun kendisine devredilmiştir.

İşte bu milletin kendi iradesiyle yetkilendirdiği Türkiye Büyük Millet Meclisi, devam eden süreçte Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Yani Cumhuriyetimizin temelini oluşturan en önemli gelişme, TBMM’nin kurulması yani egemenliğin saltanattan alınıp halkın iradesine geçmesidir. Bu anlamda “Ulusal Egemenlik” başlığını içeren bu bayram yakın tarihimizin en önemli siyasi dönemecinin kutlandığı bayramdır.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk aynı zamanda bugünü ülkemizin geleceği olan çocuklarımıza armağan etmiştir. Bugün sadece okullarında okumaları gerekirken, bir kısmı fakirlikten dolayı çalışmak zorunda bırakılan, bir kısmı yobazlar tarafından küçük yaşta zorla evlendirilen çocuklara armağan etmiştir. İşte bugün, bu ortamda; TBMM’nin görevi nasıl demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini korumak ve güçlendirmek ise bizlerin de görevi evlatlarımıza Cumhuriyet değerlerini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mücadelesini, devrimlerini anlatmak ve çocuklarımızı onlara verilen bu armağanın değerini bilecek nesiller olarak yetiştirmektir.

Oral’a afet derneğinden plaket Oral’a afet derneğinden plaket

Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Saltanatı yıkmaya çalışan bir milletin, Atatürk’ün önderliğinde dillere destan mücadelesi ve inanılmaz başarısı üzerine inşa edilen demokratik, laik ve sosyal bir devlettir. Peki neydi saltanat? Bir ailenin mutlak, tartışılmaz iktidarı. Saltanat kalktı değil mi? Artık baştaki padişah ve ailesi değil öyle mi? Pek de öyle gözükmüyor, dikkatle bakıldığında bu tek adam rejimine. Resmiyette saltanatlık kalktı evet, fakat uygulamada hala saltanatlık yaşayan biri var ülkemizde. Kim bu kişi? Tabi ki her konuda tek yetkili olan kişi Recep Tayyip Erdoğan.

Zamanında şu parmağımdaki yüzük dışında bir şeyim yok diyen şimdilerde ise ABD Başkanı tarafından şunu şu şekilde yap “Yoksa servetini açıklarım senin” diye tehdit edildiğinde, cevap bile veremeyen, neredeyse tüm ailesi, sülalesi ciddi servet sahibi olan Recep Tayyip Erdoğan, 20 yıldır istediği her kanunu çıkaran, her devlet kaynağını hesap vermeden istediği şekilde kullanmakta, istediğini işe almakta, istediğini işten çıkarmakta, istediğini zengin, istediğini fakir yapan Tayyip Erdoğan’ın yaşadığı, saltanatlık değil de nedir?

Ne yazık ki uygulamada, tekrar çok eskilere döndük. Yani halkımızın ulusal egemenlik mücadelesi henüz bitmedi. Aradan geçen 102 yıl sonunda gelinen nokta şudur. Milletin vekaletini taşıyan TBMM’nin hiçbir etkisinin kalmadığı, her türlü yetkinin tek kişiye verildiği, halkın sürekli fakirleştiği, mutsuzlaştığı, hukukun tanınmadığı, demokratik hak ve özgürlüklerin sadece iktidarı destekleyenlere sağlandığı, milli paramızın dünyanın en değersiz parası haline getirildiği bir ülke.

Bu yüzden bizim bir görevimiz var. Değiştirilmesi gereken zalim bir düzen var.

Biz Cumhuriyet Halk Partililerin. Biz Atatürkçülerin. Biz vatanın her zaman geleceğini düşünen vatanseverlerin bir görevi var. Bu halkı yoksulluktan kurtarmak. Adaletsizlikten kurtarmak. Şiddetten kurtarmak. Yolsuzluktan kurtarmak. Adam kayırmadan kurtarmak. Cemaatlerden, tarikatlardan kurtarmak. Bunların hepsinin sebebi olan, AK Parti ve MHP’nin yarattığı ‘Tek Adam’ rejiminden kurtarmak. Bu güzel ülkeyi tekrar bazılarının saltanatından kurtarmak ve yerine “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi” getirmektir.

Bu görevimizi yerine getireceğimize, zalimlerin saltanatına son vereceğimize, Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Örgütü adına halkımıza söz veriyor, halkımızın ve evlatlarımızın “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum.’’ Dedi.