CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, Uğur Mumcu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gürel, Uğur Mumcu’nun savunduğu fikirlerin hiçbir zaman ölmeyeceğini, onun izinden gidenlerin her zaman olacağını belirttiği açıklamasında:

“Bundan 29 yıl önce Atatürkçü, antiemperyalist aydınımız, gerçek gazeteci Uğur Mumcu evinin önünde bir bombalı suikast sonucu kalleşçe öldürüldü.

Hayatı boyunca laikliği, demokrasiyi, özgürlüğü, insan haklarını ve bağımsız Türkiye'yi savunan değerli aydınımız Uğur Mumcu suikastını 3 şeriatçı grup üstlendi ama bu suikastın arkasında hangi güçlerin olduğu hiçbir zaman tam olarak netleşmedi. Ama katillerin, yakın tarihin birçok kesiminde emperyalistlerin uşağı olan radikal dincilerle veya uyuşturucu kaçakçılarıyla veya kontrgerillayla veya PKK ile ilişkisi olduğu çok net. Çünkü Mumcu bu yapılarla uğraştı, bu yapılarla alakalı yazdı, bu yapıların ipliğini pazara çıkardı. Her zaman gerçeklerin peşinde koşan ve her zaman çekinmeden cesurca düşüncelerini ifade eden Uğur Mumcu ülkemizde araştırmacı gazeteciliğin en önde gelen isimlerinin başındaydı.

Her zaman şeriatçılara, tarikatlara, cemaatlere, bu grupların içinde bulunduğu siyasi-ticari yapılanmalara karşı duran Uğur Mumcu 29 yıl önce kalleşçe öldürüldü. O sabah demokrasinin, laikliğin, bağımsızlığın, Atatürkçülüğün arabasına bir bomba konuldu. Bir Pazar sabahıydı ve bir devrimci kalleşçe öldürüldü. Yüz binler tek ses oldu cenazesinde: ‘Türkiye laiktir, laik kalacak.’

Peki neden Uğur'lar Ölmez? Çünkü bu topraklar hala ‘Türkiye laiktir laik kalacak.’ diye bağırıyor, hala ‘Demokrasi’ diye bağırıyor, hala ‘Cumhuriyet’ diye bağırıyor, hala ‘Tam bağımsızlık’ diye bağırıyor, hala ‘Barış’ diye bağırıyor, hala ‘Özgürlük’ diye bağırıyor ve hala ‘Atatürk’ diye bağırıyor. Bağırmaya da devam edecek. Bundan 29 yıl önce bir insan bedeni kalleşçe öldürüldü ama savunduğu fikirler hiçbir zaman bombayla, silahla öldürülemez. Onun her parçasından onun gibiler, onu aşacaklar doğdu. İşte Uğur'lar bu yüzden ölmez.

Demokratik hak ve özgürlükleri sadece kendi gibi düşünenler için hak gören zihniyetin hakim güç olduğu bu günlerde de belki arabasına bomba koyulmadan veya kurşun atılmadan binlerce aydın öldürülüyor. Bomba yerine yoksullukla, silah yerine hukuksuzlukla yitip gidiyor binlerce aydın.  Ama her gün yerine yenileri doğuyor. Yeni antiemperyalistler, yeni özgürlükçüler, yeni Atatürkçüler.

"Korkak bin kere ölür, cesur bir kere" diyen devrim şehidimiz Uğur Mumcu'ya selam olsun. Bu halk seni unutmadı...” dedi.

Nilüfer Yakıcı