Sözlerine, Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Benim iki büyük eserim var. Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisidir’ sözünü alıntılayarak başlayan Gürel, “Ebedi önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve yol arkadaşlarının kurduğu ‘Kurtuluşun ve Kuruluşun Partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin 98. yaşı kutlu olsun” dedi.

Partinin amblemi olan 6 ok, Atatürk ilkelerini simgeliyor

Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Kuva-yi Milliye’nin devamı olarak 9 Eylül 1923’te önce “Halk Fırkası” adıyla kurulduğunu belirten Başkan Gürel partinin; 1924 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935 yılında ise Cumhuriyet Halk Partisi adını aldığını kaydetti.

“1927 yılında Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsenmiştir. 1935 yılında Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri de eklenerek Partinin ilkeleri altıya çıkarılmıştır. Partinin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgelemektedir” diyerek CHP’nin ilkelerini aktaran Mehmet Gürel,

“Partimizin ilkelerini ifade eden Altı Ok’tan;

Cumhuriyetçilik ilkemiz; tebaanın yerini yurttaşın almasını ve egemenliğin kaynağının halk olduğunu

Milliyetçilik ilkemiz; yurttaş olma bilincini ve yurtseverliği

Halkçılık ilkemiz; her türlü imtiyazı reddettiğimizi, kimsesizlerin kimsesi olacağımızı,

Devletçilik ilkemiz; sosyal devlet anlayışımızı, dayanışma ilkemizi ve kamusal güvence hedefimizi,

Laiklik ilkemiz; dini siyasallaştırmayı veya siyaseti dinselleştirmeyi reddettiğimizi

Devrimcilik ilkemiz; barış içinde değişimci olduğumuzu, yenilikçi ve ilerici olduğumuzu tanımlar” açıklamasında bulundu.

“CHP, çok partili rejimde muhalefetin kurumsallaşmasına öncülük etti”

“Bugünlerde 98 yaşındaki koca çınarımız, Altı Ok’un değerleriyle Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde iktidara yürüyor” sözleriyle açıklamasına devam eden İl Başkanı Gürel,

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu ve ilk Genel Başkanı Atatürk’ün önderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan, Cumhuriyeti kuran, saltanatı ve hilafeti kaldıran, Ulusal Birliği sağlayan parti olduğunu belirtti.

Partinin, hukuk ve eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye’yi biçimlendirdiğini, ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine öncülük ettiğini vurgulayan Gürel, “İkinci Dünya Savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde de öncü misyonu sürdürmüştür.

1950’li yıllarda çok partili rejimde muhalefetin kurumsallaşmasına öncülük etmiştir. Bu kapsamda parlamenter demokratik rejimi kurumsallaşma ve temel hak ve özgürlükleri yerleştirme mücadelesi vermiştir” dedi.

“CHP, önerdiği reformlarla değişimin partisine dönüşmüştür”

1960’lı yıllarda Türkiye’nin yaşadığı göç, kentleşme, sanayileşme gibi dinamikler çerçevesinde CHP’nin daha sola açılarak kendisini siyaset yelpazesinde “ortanın solu”nda konumlandırdığı bilgisini paylaşan Mehmet Gürel, “1970’li yıllarda ideolojisini “demokratik sol” kavramıyla tanımlayan CHP, önerdiği sosyal reformlarla “düzen değişikliği”ni hedeflemiştir. Bu süreçte CHP “değişimin partisine” dönüşmüştür.

Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma ve ülkemizin en köklü partisi olma gibi sahip olduğu ayrıcalıklı tarihsel mirasıyla, geleneğini ve temellerini en iyi şekilde temsil eden ilkelerin yanı sıra, sosyal demokrasinin evrensel değerleri olan “özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü, kapsayıcılığı ve sürdürülebilirliği Cumhuriyet Halk Partisi’nin Türkiye’de kurumsallaştırmaya çalıştığı ve programlarında önemle vurguladığı başlıca ilkeler arasında yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’nin aydınlık yarınlarında Cumhuriyet Halk Partisi vardır”

Açıklamasına, “Türkiye’nin aydınlık yarınlarında Cumhuriyet Halk Partisi vardır” ifadeleriyle devam eden Başkan Gürel, “Demokrasinin kâğıt üzerinde kaldığı, ekonomisinin ve bağımsızlığının tehlike altında olduğu, dış politikada egemen güçlerin taleplerine boyun eğen, yanlış eğitim politikalarıyla bilgi çağından kopartılmış, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı yaralanmış ülkemizi bu buhrandan kurtaracak parti CHP’dir. Türkiye’yi tek kişilik saray hükümetinden kurtaracak parti, Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Türkiye’yi cemaat ve tarikatlardan kurtaracak parti, Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

Türkiye’yi yoksulluktan ve işsizlikten kurtaracak parti, Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Yapılacak ilk seçimde iktidar olacak parti, Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılını demokrasi ile taçlandıracağımıza olan inancımla, Cumhuriyet Halk Partisinin 98. Kuruluş yıl dönümünü kutlar başta Ulu Önde Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm genel başkanlarımıza minnet ve şükranlarımız sunarım” ifadelerine yer verdi.