Türkiye Sivaslı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Çetin Gürlek, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat’a, SİDEF’in kuruluşu, faaliyetleri ve olağan genel kurulu hakkında bilgiler verdi.

Gürlek, “Yazıcıoğlu’nun gelip gittiği bir federasyondur”

26 yıldır Yalova’da yaşayan ve öğretmen olan Ahmet Çetin Gürlek, “26 senenin 23 senesi çeşitli sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yaptım.

2009 yılında Yalova Sivaslılar Derneği’nin genel kurulunda Yalova’da yaşayan Sivaslı hemşerilerimizin teveccühü ile Yalova Sivaslılar Derneği Başkanı seçildim. 

11 yıl bu görevi yürüttüm. 2020 yılında İstanbul’daki görevimden dolayı buradaki görevimi bıraktım. SİDEF de Genel başkan Yardımcılığı görevime devam etmekteyim ve 3 yıldır bu görevdeyim.

SİDEF 1984 yılından beri faaliyette bulunan bir sivil toplu kuruluşudur.

Hatta 1980 ihtilalinden sonra ki ilk sivil toplum kuruluşlarından biridir. O dönem Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun gelip gittiği bir federasyondur.

2000 yılından bu yana Genel Başkanımız Zeki Bulut devam ettirmektedir. Celal Deniz Genel Başkan Yardımcımız da bir ara Genel Başkan olmuş, sonra yine Genel Başkan Yardımcılığı görevine devam etmiştir.

Ben de 3 yıldır Genel Başkan Yardımcılığı görevini yapıyorum. Ben, yereldeki derneklerimizle irtibat halindeyim ama Genel Başkan Yardımcılığı görevimden dolayı ilgilenemiyorum.”

Gürlek, “SİDEF, 101 derneğin oluşumu ile meydana gelmiştir”

SİDEF’in Türkiye’nin Sivaslılar adına en eski en kıdemli ilk federasyonu olduğunu söyleyen Gürlek, “Türkiye çapında 101 adet dernekten oluşan, bunun 62 tanesi İstanbul merkezli, 39 tanesi ise Antalya, Adana, Gaziantep, İzmir, Muğla, Uşak, Samsun, Malatya, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bursa vb. illerden oluşmaktadır.

Toplamda 39 il, 62 ilçeden oluşan 101 derneğin oluşumu ile meydana gelen bir federasyondur.

1984 yılından beri genel merkezi İstanbul’da olmak üzere, bütün Sivaslı dernekleri bünyesinde bulunduran bir federasyonumuzdur.”  

Gürlek, “heyecanlı ve geniş katılımlı bir çalışma olacak”

SİDEF’in Olağan Genel Kurulu, 4 Aralık 2021 tarihinde İstanbul Ataşehir Öğretmen Evinde yapılacağının bilgisini veren Gürlek, “Tüm hemşerilerimizi İstanbul’daki genel merkezimize bekleriz. Çok heyecanlı ve geniş katılımlı bir çalışma olacak. Şu an 101 tane derneğin çoğu bu kongreye katılacaklarını bizlere iletmişlerdir.

Tüm dernekler, yönetim kurulları ile bu kongreye katılacağı için geniş, geniş çaplı bir genel kurul olacak. Bu Genel Kurul, Sivas’a taze can, taze kan ve heyecan katmak üzere yeni oluşumları da bünyesinde toplamıştır.’’

Gürlek, “Federasyon 3 yılda bir meclise rapor sunar”

Federasyonumuz kurulduğu günden bu yana her 3 yılda bir TBMM’ne Sivas ili ile ilgili rapor sunuyor.  Sivas’ın ihtiyacı olan projeler hakkında, Sivaslı vekiller, Sivaslı siyasetçiler ve Sivas’ın yönetiminde söz sahibi kişiler ile devamlı istişare halindedirler.

Bu istişarelerden oluşan raporlar 3 yılda bir TBMM’e gider, meclis başbakanlığına Sivas SİDEF adına sunulur.

Genel Başkanımız Zeki Bulut bu konuda TBMM’ne en çok gidip, proje ve Sivas adına çalışma yapan genel başkandır.

2000 yılından bu yana Genel Başkanlığı yürütmekte olan Zeki Bulut, daha önce Mustafa Bülbül, Medeniyet Üniversitesi Dekanı Prof. İbrahim Subaşı hemşerilerimiz, SİDEF’in kurucuları arasındadır. Bu isimlerle, çok güzel çalışmalarda yapmıştır.”

Gürlek, “Her yıl 100 öğrenciye burs vermekteyiz”

İnsan noktalı çalışmalardan her yıl 100’ün üzerinde Sivaslı öğrenciye burs verdiklerini ve bunun öncülüğünü SİDEF Genel Başkanı Zeki Bulut’un yapmakta olduğunu ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Gürlek, “Sivas’ın çok acil ihtiyacı olan hiç köy ve belde ilçe ayırt etmeden nerenin ihtiyacı varsa, köylere çeşme, köylü çocuklarına ihtiyaç ve okul öğrencilerine kırtasiye yardımı olmak üzere her yıl düzenli ve geleneksel hale gelmiş vaziyette yardım edilmektedir.

Ben 2016 yılındaki yardıma bizzat iştirak ettim. Benim katıldığım bu yardım kampanyasında, 500 öğrenci tepeden tırnağa giydirildi. Kırtasiye ihtiyaçları karşılandı. Kangal Yatılı Bölge İlkokuluna yapılan yardımda bizzat ben bulundum. Yardım malzemeleri fazla geldiği için çevre illerdeki, köylere çat kapı giderek okul müdürlüklerine ve muhtarlıklara dağıtım yapıldı.”

Gürlek, “Sivas’a gitmiş gibi yaşadık”

SİDEF Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Çetin Gürlek, 11 Kasım ile 14 Kasım tarihleri arasında Türkiye çapındaki bütün Sivaslıların katılacağı Sivaslı yerel yöneticilerin, siyasetçilerin ve meclisteki siyasetçilerin katılacağı Sivas Günleri Çalışması, Yeni Kapı Etkinlik Alanında Sivas Platformunun öncülüğünde yapıldığını dile getirerek, “Sivas Platformuna, Sivas Dernekleri ve Federasyonları üyedir. Bu çalışma her yıl geleneksel hale gelmiştir. Bütün Sivas’ın kültür ve bütün 16 ilçenin kaymakamından belediye başkanına, örf, adet ve geleneğine kadar hepsinin tanıtımı, yerel yemeklerin tanıtımı olduğu bir program yapıldı. Bu program 4 gün sürdü. 4 gün boyunca da Sivas’a gitmiş gibi yaşadık. Burada yaşayan bütün Sivaslı hemşerilerimize katılımlarından dolayı teşekkür ederiz.” Dedi.