Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi kapsamında her yıl bahar ve güz dönemi olmak üzere iki defa yaptırılan şap hastalığı güz dönemi aşı kampanyası 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle başladı. Kampanya 15 Kasım 2020 tarihine kadar devam edecek.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ekiplerince İlkbahar döneminde 12.765 hayvana yapılması programlanan şap aşısı, program aşılarak 14.789 olarak gerçekleşti ve program gerçekleşme oranı % 116 oldu.

Güz döneminde de 12.763 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılması hedefleniyor.

Şap hastalığı ülke ekonomisinde hayvan varlığı açısından önemli. Ölümlere, süt, et ve buzağı kayıplarına neden olan şap hastalığı, ağız, meme ve ayak-tırnak bölgesinde yara gibi belirtiler gösteriyor.

Nasıl bulaşır?

Şap hastalığı hasta hayvanların salyası, dışkısı, idrar ve sütü ile bulaşıyor.

Sağlıklı hayvanlar hastalığı yapan virüsü aldıktan 15 gün sonra hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Bu nedenle satın alınan hayvanların pasaport kontrolleri ile satın alınması bu hastalığın bulaşmasının önlenmesinde önemli bir etken. Ayrıca ahırlara giren kişilere özel çizme ve kıyafet giydirilmesi gerekiyor.

Şap hastalığının tedavisi yok

Şap hastalığının tedavisi olmadığı gibi hastalıktan tek korunma yöntemi dönemsel aşılama. Bu da bakanlık tarafından her yıl yayınlanan Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi gereğince ekipler tarafından bahar ve güz dönemi olmak kaydı ile iki defa yapılıyor. Hastalıktan korunmak için tüm hayvanlara şap aşısının uygulanması gerekiyor. Bu aşının gebe hayvanlarda atık yaptırma özelliği olmadığından gebe hayvanlara güvenle uygulanabiliyor.