Hilton GardenInn Yalova’nın Mutfak Şefi Orhan Aksoy, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat ile yaptığı röportajda, yeni görev yaptığı işletmenin konseptini, meslekte tecrübesini ve Ramazan Ayı’da müşterilerine sundukları tatlar hakkında bilgiler verdi.

Ayhan POLAT; Sn. Orhan Aksoy, kendinizi tanıtır mısınız?

Orhan Aksoy; Ben 16 yaşında, profesyonel olmayan bir çalışma ortamında bu mesleğe başladım. 1984 yılında, İstanbul Hilton Harbiye’de 1988’e kadar görev aldım. 1988-1990 yılları arasında Ankara Hilton’a transfer oldum ve 2 sene de orada çalıştım. Daha sonra Amerika’ya gittim. ABD’de15 senelik birmeslek hayatım oldu. NewyorkRestaurants Kurulu denen,Constreet’te okulunu bitirdim. Daha sonra Rusya, Kazakistan, Bahreyn, Katar, Gürcistan gibi ülkelerde görev yaptım. Türkiye’de de çeşitli 5 yıldızlı otellerde de mutfak şefi olarak görev yaptım.

Ayhan Polat; Aşçılık mesleğinde kaç yıllık deneyiminiz var?

Orhan Aksoy;Toplam 40 senelik deneyimim var.

Ayhan Polat; Neden Yalova? Sizi Yalova’ya çeken nedir?

Orhan Aksoy;Ben daha önceden burada ismini vermek istemediğim bir otelde görev yaptım. Yalova’yı ben çok sevdim. Yalova’nın insanına, Yalova’nın potansiyeline aşığım. Yalova’da yaşamaya kesin karar verdim. Yalovalı dostlarımıza da hizmet etmeye geldim.

Ayhan Polat; Yani şunu söyleye bilir miyiz? Yalova’nın havasından teneffüs eden, Yalova’nın suyundan içen Yalova’dan kopamıyor Sn. Aksoy?

Orhan Aksoy;Evet diyorum ve Yalova’yı çok seviyorum.

Ayhan Polat; Ramazan ayına girdik. Ramazan’ın ilk haftasını geride bıraktık.Hilton GardenInn Yalova’nın iftar menüsünde, misafirlerinize hangi lezzetleri sunuyorsunuz?

Orhan Aksoy;Osmanlı mutfağının lezzetlerini müşterilerimizle buluşturuyoruz.Osmanlı’nın eski mutfak kültürünü elimizden geldiği kadar uygulamaya çalışıyoruzHilton GardenInn Yalova’da…

Sıcağıyla, soğuğuyla, tatlısıyla, şerbetiyle ve ekmeğiyle, toplam 40-50 çeşit ürünle hizmet veriyoruz. Bunların hiçbirini dışarıdan almıyoruz, hapsini kendimiz yapıyoruz.

Ayhan Polat; Kaç kişilik bir takımla çalışıyorsunuz Sn. Aksoy?

Orhan Aksoy; Hilton GardenInn Yalova’nın mutfağında bulaşıkçısı dahil, toplamda 15 kişi görev yapıyoruz.

Ayhan Polat; Kadrodaki personeliniz, belli bir eğitimden geçmiş, sertifikalı sahibi kişiler mi?

Orhan Aksoy;Kadrodakilerin tümüsertifikalıdır. Aramızda stajyer öğrenciler de mevcut oluyor bezen. Onlar tabi bize destek veriyor, öğrenmeye çalışıyor. Bunun yanında, benim 5-6 kişilik çekirdek bir ekibim var. Bu çocukların hepsi Yalovalıdır. Ben dışarıdan hiçbir arkadaşı burada çalıştırmıyorum, çalıştırmam. O çocuklar, benle beraber 5-6 senedir çalışıyorlar. Benim ne yapmak istediğimi çok iyi biliyorlar. Reçetelerin, yani yemeklerin tamamı bana aittir. Başkalarının reçetesini kullanmam.

Ayhan Polat; Ramazan ayında sahurda vermiş olduğunuz hizmetler nelerdir?

Orhan Aksoy;Sahurda, müşterinin talebine göre karşılık veriyoruz. Normalde sahurda açık büfe yapabiliriz ama,müşterilerimize rezervasyon usulühizmet veriyoruz.

Hilton GardenInn Yalova’da, kalan misafirimize sahurda daha naif, kahvaltı hizmeti veriyoruz.  Eğer dışarıdan talep olursa, o talebe göre kendimizi organize edebilecek güce sahibiz.

Ayhan Polat; Ramazan ayı başlamadan önce Hilton GardenInn Yalova hizmet vermeye başladı. Kaç gün oldu?

Orhan Aksoy;4 Mayıs’tan beridir hizmet veriyoruz. Toplam da 19 gün oldu.

Ayhan Polat; Ramazan Ayından dolayı Hilton GardenInn Yalova’nın müşterisinde bir azalma mı, çoğalma mı söz konusu mu?

Orhan Aksoy;Çoğalma var. Ramazan Ayında, GardenInn Yalova’nın yaptığımız 19 tane grup iftar yemeği var.İftara dışarıdan gelen misafirlerimiz de çok memnun, konaklayan misafirlerimiz de.

Ayhan Polat; Gruplar kaçar kişilik genelde?

Orhan Aksoy;120-150 civarında.

Ayhan Polat; Özellikle Mutfak Şefliği hassas bir konu. Hijyen çok önemli, lezzet çok önemli. Burada özellikle yemek yaparken hislerinizi, duygularınızı öğrenebilir miyiz?

Orhan Aksoy;Mutfak gerçekten sevgiye dayalı bir iştir. Eğer sevgi dolu değilseniz, mutsuzsanız, yaptığınız yemekler de buna yansır. Bilhassa hamur işleri. Eğer siz ekmek gibi hamur işleriyle uğraşırken o hamura sert davranırsanız, o hamur küser size. Sertleşir, o yumuşak hamur çıkmaz. Birisine kızın, dokunun farkında olmadan sert vurmuşsunuzdur. Şimdi belki delidir diyeceksiniz ama gerçek bu. İşinizde, sevgi, sevgi, sevgi olacak.

Ayhan Polat; Yalova Manşet Gazetesi okuyucularına özellikle sektörünüzle alakalı, müşteri kitlenize, hem de buraya gelip konaklayan misafirlerinize iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Orhan Aksoy;Ramazan’da buyursunlar gelsinler iftarımızı hep beraber yapalım. Hilton GardenInn Yalova’da, Orhan Usta’nın bir hünerlerini görsünler.