Yalova İl Göç İdaresi, Rüstempaşa Mah. Şehit Ömer Faydalı Cad. Şair Nedim Sokak’ta yeni binasında hizmete başladı.

Yalova İl Göç İdaresi İl Müdürü Zafer Çolak yeni hizmet binası ve İl Göç İdaresi hakkında açıklamalarda bulundu.

Burası yurt dışına açılan bir kapı

Müdür Çolak yeni hizmet binası hakkında yaptığı açıklamada; “Hizmet verdiğimiz binaların ülkemize yakışır nitelikte olması çok önemli. . Eski binamız birçok ihtiyacımızı karşılamıyordu. Hizmet alan yabancı vatandaşın hizmet aldığı koşuldan da memnun kalması lazım. Eski binamız şehir merkezinden uzaktı. İnsanlar buraya ulaşmakta zorluk çekiyorlardı. Sonuçta yaşlı yabancı vatandaşlar, çocuklar hastalarda var. Oraya gidip gelmekte ve bulmakta zorlanıyorlardı. Ulaşabilirlik çok önemli. Burası çarşının içinde, her yere yürüme mesafesinde. Yabancılarda bize gelerek memnuniyetlerini belirtiyorlar. Bu bir defa bizim personelimizin de performansını arttıran bir durum. Burayı kamuya kazandırmış olmaktan dolayı bizde mutluyuz. 

Burası için bir nevi devletin yurt dışına açılan temsili bir kapısı diyebiliriz. Günde en az 200-300 yabancı vatandaş buraya hizmet almaya geliyor. Yalova’da farklı ülkelerden bir çok yabancı var. Bazı ülkelerden belki bir kişi var, ama bir kişi bile olsa onun anlattıkları çok önemli. Bir insan bizim için bir ülke demek. O bir kişiyi bile memnun etmek bizim için çok önemli. Tabi ki biz işimizi kanunlar çerçevesinde yapıyoruz. İşini yaptığımız kişiye de  kanunlar çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Buraya hizmet almaya gelen yabancının insani ilişkiler boyutunda da buradan memnun ayrılması bizim için önemli” dedi.

Türkiye son yıllarda tercih edilen hedef ülke haline geldi

Konuşmasına İl Göç İdaresi’nin yabancılara  sağladığı hizmetleri anlatarak devam eden Müdür Çolak; “Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün logosu kırlangıç kuşudur. Kırlangıç kuşu göçü temsil eden bir kuştur ve 300 km’ye kadar uçabilir. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü logosunu tasarlarken kırlangıç kuşundan esinlenmiş. Ay yıldızla da harmanlayarak sembolize etmiş. 

İl Göç İdaresi Müdürlükleri 18 Mayıs 2015’te illerde faaliyete başladı. Daha önce emniyet müdürlükleri bünyesinde yabancılar şubesi adı altında hizmet veriyordu.

Göç  alma olgusu ülkelerin gelişmişliğiyle ve ülkelerdeki istikrarla yakından ilgili bir husus. Ülkemizin ekonomik koşullarındaki gelişmelere paralel olarak ülkemize gelen yabancı sayısında bir artış var. Ekonomik gelişmelerle istikrarın bunda çok önemli bir faktör olduğunu görüyoruz. Bu bilimsel araştırmalarla da ortaya çıkan bir husus. Dolayısıyla eskiden Avrupa ülkelerine geçmek için transit konumda olan ülkemiz son yıllarda tercih edilen hedef ülke haline geldi. İnsanların kalmak maksadıyla geldiği bir ülke haline dönüştü” dedi.

Bilinenin aksine Yalova’da çok fazla Suriyeli yok

Yalova’daki Suriyeli vatandaşlar konusuna da açıklık getiren Çolak  konuşmasında; “Yalova’da yaklaşık 12.500-13.000 yabancını olduğu söylenebilir. Burada Suriyeli sayısına vurgu yapmak istiyorum. Hani çok merak edilende bir husustur belki. Yalova’da toplam Nüfusun %1 i kadar yani 2623 Suriyeli var. Kamuoyunda bilinenin aksine Yalova’da çok fazla bir Suriyeli nüfusun olmadığımı söylemek istiyorum. Suriyeli deyince genelde sokakta yaşayan ve dilenen yabancılar akla geliyor olabilir. Suriyeli sayısı Yalova’da çok kalabalık. Burada yaşama imkanları yoksa neden geliyorlar şeklinde bir algıda oluşabilir.

Bu konu hakkında bizim bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün uygulamasından özellikle bahsetmek istiyorum.  Türkiye’de bulunan 2 milyon 790 bin Suriyelinin 282 bin kişisi kamplarda. Kamplarda yaşayanların geneli de sosyal ve ekonomik olarak kendi ayaklarının üzerinde durmakta zorlanan kesimlerden oluşuyor. Bunların bütün giderlerini kamplarda devlet karşılıyor. Kolluk kuvvetleri sokakta yaşamak zorunda kalan, sosyal hayata uyum sağlamakta zorlanan, sokakta yaşayan ve dilenenleri belirledikten sonra bize listelerini intikal ettiriyor. Bizde buradan gerekli araç teminini ve güvenlik tedbirlerini almak koşuluyla, sırf bu amaçla Osmaniye ilinde açılan barınma merkezine götürüp teslim ediyoruz.

Osmaniye’deki barın merkezi 5000 kapasiteli bir yer. Şu an büyük bir kısmı boş. Orası sonuçta ceza evi veya bir infaz kurumu değil,  orada zoraki olarak insanları tutamayız. 10 15 gün kalıyorlar bir süre sonra ayrılıyorlar. Ama oradan ayrılıyor olmaları burada sokakta yaşamalarını ve dilenmelerini makul hale getirmez. Kalıp kalmamak onların tercihi.

Şunu kamuoyunun bilmesini istiyorum. Özellikle kış günü sokakta birilerini dilenirken görmek insanın vicdanını incitebilecek bir husustur. Şunu bilmemiz gerekir ki devletimiz bu konuda gerekli hazırlıkları yapmış, gerekli donanıma sahip. Biz götürüp gerekli barınma merkezlerine teslimlerini sağlıyoruz.  İnsanlar sokakta yaşıyorlar, dileniyorlar ama devlet bunlarla ilgili hiçbir şey yapmıyor düşüncesi oluşmasın. Her türlü çalışmanın yürütüldüğünü belirtmek istiyorum. Duyarlı vatandaşlarımızın da sokakta yaşayan veya dilenen yabancı vatandaşları görmeleri halinde kolluk görevlerine bilgi vermelerini rica ediyorum” ifadelerine yer verdi. Haber: Sezgin Altınel