2019 yılında 86 öğrenci ile eğitim öğretime başlayan Yalova Üniversitesi Altınova Meslek Yüksek Okulu (MYO), bu yıl bünyesine 100 yeni öğrenci katacak.

İş garantili okul

Altınova MYO; Yalova Üniversitesi, Altınova Belediyesi ve TERSAN Tersanesi arasında yapılan protokol gereği ülkemizin iş garantili tek okulu olma özelliğinde. Öte yandan; Altınova Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen, “Altınova Mesleki Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Projesi” ise ülke genelinde bir model olarak eğitim verecek. Okul, sadece denizcilik alanında değil, genel programlarda da iş garantili tek okul olma özelliği taşıyor.

“Proje okulu”

Altınova Meslek Yüksek Okulu’nun bir proje okulu olduğunu ve iş garantili olması bakımından örneğinin bulunmadığını ifade eden Yalova üniversitesi Altınova MYO Müdürü Öğretim Görevlisi Kpt. Hakan Kahramaner, “Altınova Meslek Yüksek Okulu 2019 yılında Altınova Belediyesinin ve ilçedeki gemi inşaat tersanelerinin destekleriyle kurulmuş bir proje okuludur. Okulumuzun diğer okullardan farkı ilgili her kesimin bu okulun işletilmesinde payının olduğu ulusal ve uluslararası anlamda emsal teşkil edilebilecek bir model olmasıdır. En baştaki avantajımız bizi tercih eden öğrencilerin istihdam desteği alması, ilerideki kariyerlerinde çalışacakları en müstesna işletmelerle eğitim döneminde tanışmalarıdır.

“Yüksek gelirlerle iş imkanı”

Mezun olduklarında yüksek gelirlerle iş imkânı bularak ileriye dönük bir avantaj sağlamış olacaklardır. Ayrıca Yalova’nın üç büyük endüstri bölgesine yakın olması sebebiyle öğrencilerimiz eğitimleri sırasında söz konusu endüstriyel bölgelere teknik gezi ve ziyaretler kapsamında eğitimlerine katkı sağlanmaktadır. Ulusal ve uluslararası öğrencilerimizin de katılımıyla okulumuzda en iyi eğitimi vermek üzere genç, dinamik ve tecrübeli bir ekiple yeni öğrencilerimizi bekliyoruz” dedi.

Nitelikli ve kaliteli iş gücü”

Okullarında alanında en nitelikli, en kaliteli şekilde gemi inşaatı teknikerleri yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Altınova Meslek Yüksek Okulu Gemi İnşaatı Programı Öğretim Görevlisi Atilla Baytemur, “Ülkemizde ve dış dünyada özellikle gemi sektörü büyük bir aşama kaydetmektedir. Bu bağlamda da gemi inşaatı sektörü bu payı büyük bir ölçüde almaktadır. Biz de proje kapsamına dâhil olduğumuz tersanelerle beraber öğrencilerimizi en nitelikli, en kaliteli şekilde gemi inşaatı teknikeri olarak yetiştirmeyi hedeflemekteyiz. Türk filosunun aynı zamanda dünya filosunun büyümesiyle beraber ihtiyaca bağlı olarak nitelikli gemi inşaatı teknikerine büyük bir ölçüde ihtiyaç duyulmaktadır. Bizler de gemi inşaatı programı olarak kaliteli gemi inşaatı teknikeri yetiştirme konusunda elimizden gelen gayreti göstermekteyiz.

“Geniş alanlara sahipler”

Aynı zamanda sektörümüz büyük bir iş imkânı potansiyeline sahiptir. Mezun olan öğrencilerimiz, yurt içinde ve yurt dışında birçok farklı tipte yeni inşa, tadilat, bakım-onarım gemilerinin yapıldığı tersanelerde, gemi yat bakım-onarım tersanelerinde ve dizayn departmanlarında, kalite kontrol, pazarlama, tasarım gibi bürolarda, liman ve liman işletmelerinde iş imkanına sahip olabileceklerdir. Öğrencilerimizi aramızda görmekten büyük mutluluk duyarız. Pişman olmayacakları, mutluluk duyacakları kaliteli bir eğitim alacakları gemi inşaatı programına öğrencilerimizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İlk 10’da”

Okullarında eğitim verilen Kaynak Teknolojileri bölümünün sanayi açısından önemine değinen Altınova MYO Kaynak Teknolojileri Öğretim Görevlisi İsmail Kalkan, “Yalova Üniversitesi Altınova Meslek Yüksek Okulu Programları içinde yer alan programlardan biri de Kaynak Teknolojisi Programı, sanayinin ihtiyaç duymuş olduğu meslek dalları içerisinde sıralama yaptığımız zaman yaklaşık 110 dalın içerisinde ilk 10’a girmektedir.

“Marka projesi”

Öğrencilerimiz burada öncelikli olarak istihdama yönelik bir programın içinde olacak. İkinci olarak, uygulamalı 3+1 denen bir sistemimiz var. Bu sistemle üç dönem teorik eğitim, bir dönem de buraya gelip teorik olarak almış oldukları dersleri uygulamalı olarak görecekler. Bunun yanında birçok uygulamalarımız olacak. Özellikle metal imalatı konusunda almış oldukları eğitimleri burada uygulama imkanı bulacaklar. Bir diğeri Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Projesi kapsamında oluşturduğumuz laboratuvarda tahribatsız muayeneleri gerçekleştirecekler. Yine MARKA Projesi kapsamında almış olduğumuz cihazlarda oluşturduğumuz laboratuvarda ultrasonik, manyetik, penetran tahribatsız muayeneleri de gerçekleştirmiş olacaklar” dedi.

Su altında eğitim”

Altınova MYO Sualtı Teknolojisi Öğretim Görevlisi Talip İbin bölümüyle ilgili verdiği bilgide, “Yalova Üniversitesi Altınova Meslek Yüksek Okulu Sualtı Teknolojisi Programı, birinci sınıf sanayi dalgıcı eğitimi veren iki yıllık ön lisans programıdır. Öğrencilerimiz, ilk yıllarında sukuba eğitimlerini, uygulama çalışma sahası alanlarında almaktadır. İkinci yıllarında ise yine üniversitemizin bağlı olduğu sanayi-üniversite işbirliği ortaklığı kapsamında sanayi dalgıçlığı olarak çalışabildikleri uygulama alanlarında eğitimlerini tamamlamaktadırlar. Öğrencilerimiz, mezuniyetleri sonrası bu alanlarda çalışabilmekte. Dilerlerse, turizm sektöründe asistan olarak ya da sağlık sektöründe basınç odası operatörü olarak çalışabilmektedir. 2021 yılında okulumuza gelecek öğrencilerimizi deneyimli kadromuzda bekliyoruz” diye konuştu.

“Gemi inşaat teknikerleri yetiştiriyoruz”

Altınova MYO Gemi İnşaatı Programı Öğretim Görevlisi Selahattin Alp Erkurtulmuş ise yaptığı açıklamada, “Altınova MYO Gemi İnşaatı Programı olarak bizler gemi inşaat sektörünün en çok ihtiyacı olan gemi inşaat teknikerleri yetiştirmekteyiz. Bu kapsamda öğrencilerimiz ilk yıl mesleki elektronik derslerini görmekte, ikinci yıldan itibaren bu öğrencilerimiz sahaya inerek öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe dökmektedirler. Buradan mezun olan öğrencilerimiz gemi inşa sektöründe; gemi bakım-onarım, gemi dizayn ofislerinde; gemi bakım-onarım alanında istihdam edilmektedirler” dedi.