Atık yağların geçici depolanmasına, toplanmasına, taşınmasına, rafinasyona tabi tutulmasına, enerji geri kazanımının sağlanmasına ve bertaraf edilmesine ilişkin teknik ve idari esasların belirlenerek çevre ve insan sağlığının korunması ile doğal kaynakların verimli kullanımının sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar 21/12/2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği ile belirlenmişti.

Motor yağı değişimi yapan işletmeler izin belgesi sunmak zorunda

Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Yönetmeliğin Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri başlıklı 8. maddesinin ikinci fıkrasında; Motor yağı değişimi yapan işletmelerin, Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 13. maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanı kurmakla, il müdürlüğüne başvurarak Ek-3'te yer alan belgeyi almakla, Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla, motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi  programı  kullanarak  bildirmekle ve onaylamakla yükümlü oldukları belirtilmişti.

Motor yağı değişimi yapan işletmelerin, 1/7/2021 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde il müdürlüğünden izin belgesi almak ve Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla yükümlü oldukları da hatırlatıldı.

İzin belgesi olmayan işletmelere yaptırım uygulanıyor

Bu kapsamda motor yağı değişimi yapılan işletmelerin kayıt altına alınmasına ilişkin belgelendirme süresi 1/7/2021 itibariyle tamamlandı. Ardından İzin belgesi bulunmayan tesislere ilişkin Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından saha denetimleri başlatıldı. Denetim ekipleri tarafından belgesi olmayan işletmelere tutanak hazırlanarak gerekli yasal süreler veriliyor. Verilen süre içerisinde izin belgesini almadan Motor Yağı Değişimi yapan işletmelere 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20/dd maddesi kapsamında idari yaptırım uygulanıyor