Türkler ve Japonlar arasında ortak bağlar olduğunu belirten Başkonsolos Ehara, “Türk ve Japon dostluğu gün geçtikçe ikili ilişkiler sayesinde gelişiyor. Biz Japon halkı olarak bundan oldukça mutluyuz ve bu ilişkilerin daha da çoğalmasını istiyoruz. Sizlerle olan bu bağımız, dostluğumuz 1890 yıllında Ertuğrul Fırkateyni ile başlamakta ve bugüne dek devam etmektedir. Misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Başkonsolosu Norio Ehara, Osmangazi Köprüsü’nün yapımı sırasında halatın kopmasından dolayı kendini sorumlu tutarak intihar eden Riyoichi Kishi için yapılan anıt içinde Başkan Salman’a teşekkür etti.

Yalova’nın ikinci kardeş şehrinin Japonya’nın Tonami kenti olduğunu belirten Başkan Salman; “1989 yılından beri Tonami kenti ile kardeş şehir ilişkileri yürütmekteyiz. 1999 depremini yaşadığımızda yanımızda Japon kardeşlerimiz vardı. Yalova’nın o günleri atlatmasında bize destekleri oldu. O dönemde itfaiye binamızın yeniden inşasında Japon dostlarımız bizlere katkı sağladı. Dostluğun her zaman daim olmasını önemsiyoruz. Körfez Geçiş Köprüsü’nün yapımı sırasında halatın kopmasından kendisini mesul görerek hayatına son veren Riyoichi Kishi’nin yapmış olduğu bu onurlu davranışın Yalova’da yaşatılması gerektiğini düşünerek Haysiyet Anıtı’nı yaptırdık. Yalova her zaman nitelendirdiğim gibi bu dünyanın cenneti. Umarım burada güzel vakit geçirerek ayrılacaksınız. Nazik ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bir ziyaret de Tonami’den

Günün bir diğer görüşmesinde ise Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman kardeş şehrimiz Tonami’den gelen Chısako Yoshıda ve Türk- Japon Dostluk Derneği üyelerini ağırladı. Tonami ile kurulan dostluk ve kültür bağının daha da yaygınlaştırılması adına karşılıklı çalışmalar yapan dernek üyeleri yapmayı planladıkları etkinlikler hakkında Başkan Salman’a bilgiler verdiler. Tonami’den sevgiler getirdiğini, Yalova’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Chısako Yoshıda, bu dostluğun ilerlemesi için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Dernek üyelerine teşekkür eden Başkan Salman; “Tonami kardeş şehrimiz, şehrimizde önemli bir yere sahip. Biz de ilişkilerin samimi olmasından yanayız. Bu konuda çalışmalar yapan sizleri kutluyorum. Yalova Belediyesi olarak her zaman bu konuda adım atmaya hazırız” dedi.