Yalova İl Teknik Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla, 2021 yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Teknik Kurul Toplantısı yapıldı.

Toplantının gündemini, ‘2018-2021 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı doğrultusunda hazırlanan 2020 Yıllık Faaliyet Planı kapsamında yapılan faaliyetlerin ve eğitimlerin görüşülmesi, değiştirilmesi ve eksikliklerin ivedi şekilde tamamlanması’, ‘2021 yıllık faaliyet planı’, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinleri kapsamında planlanan etkinlikler’, 2020 yılı ŞÖNİM tarafından ve İlimiz kadın konukevi tarafından sunulan hizmetlere ilişkin istatistiki verilerin paylaşılması’, ‘Elektronik kelepçe uygulamasına geçiş sürecine ilişkin kolluk birimleri ile Vaka Değerlendirme Komisyonu oluşturulması’, ‘İntihar eğilimi olan kadınlara ilişkin psikososyal destek ve diğer tıbbi hizmetlerin ivedi bir şekilde sunulması’, ‘Uygulamada ilde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri’, ‘Kolluk birimlerince tespiti gerçekleştirilen tedbir kararlarına aykırılık durumlarına yönelik yürütülmesi gereken iş ve işlemler ile güncellenen Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Kayıt Formları’, ‘KYŞM kapsamında müdürlükçe ve Yalova Üniversitesi ile oluşturulması planlanan Akademik Destek ve Danışmanlık Teknik Alt Kurulu oluşturulması” konuları oluşturdu.

Toplantıda alınan kararlar ise şöyle sıralandı: “1. 2021 Yıllık Faaliyet Planı kapsamında planlanan çalışmalara ilişkin gerekli hassasiyetin gösterilmesi, çalışmalara pandemi kurallarına riayet edilerek devam edilmesi kararlaştırıldı.

2.8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenmesi planlanan etkinliklerde ŞÖNİM hizmetleri ve KADES uygulamasının tanıtımının vurgulanması kararlaştırıldı.

3. İlimiz geneli Elektronik Kelepçe Uygulamasına geçiş aşamasının ivedi bir şekilde başlatılması ve bu doğrultuda ‘Vaka Değerlendirme Komisyonu’ oluşturulması kararlaştırıldı.

4. Yalova İli nüfusunun 100 bini aşması sebebiyle Yalova Belediyesi’nin KKE açma gerekliliği ve önemi vurgulandı.

5. İl ve İlçe Belediyeleri bünyesinde bulunana Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nin hizmetlerinin duyurulması, tanıtılması ve bölge içerisindeki psiko sosyal desteğe ihtiyaç duyan mağdurların merkeze yönlendirilmesi kararlaştırıldı.

6. Altınova İlçesinde bulunan tersane işçilerine yönelik KYŞM kapsamında müdürlüğümüzce eğitimlerin düzenlenebilmesi adına Altınova Belediyesi’nin gerekli koordinasyonu sağlaması.

7. İlimizdeki şiddet mağdurlarına hızlı ve etkin hizmet sunumu için kolluk kuvvetlerince doldurulan Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt Formlarında mağdura yönelik bilgilerin eksiksiz ve doğru doldurulmasının ve güncel sisteme göre doldurulmasının önemi, tedbir kararlarına aykırılık durumlarının müdürlüğümüze bildirilmesinin ehemmiyeti vurgulandı.

8. Mağdurlara adli destek ve yönlendirme ayrıca psikososyal destek verilmesi hususunda, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü ile iş birliği içinde çalışılması kararlaştırıldı.

9. Akademik Destek ve Danışmanlık vermek üzere ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonu’ başkanlığında ‘Akademik Destek ve Danışmanlık Teknik Alt Kurulu’ oluşturularak, üniversitelerin Kadın Araştırmaları Merkezlerinde KYŞM ve toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında araştırmaların yapılmasının planlandığı ve bu doğrultuda gerekli alt yapı çalışmalarının başlatılması gerektiği vurgulandı.

10. Kolluk Birimlerince gerçekleştirilen ifade alımı işlemi esnasında intihar eğilimi gösteren vakaların tespit edilmesi durumunda vakaya ilişkin müdürlüğümüz ile ivedi bir şekilde iletişime geçilmesi ve bu doğrultuda İl Sağlık Müdürlüğü ile müşterek çalışmalar gerçekleştirilerek vakanın Yalova Devlet Hastanesi bünyesindeki İntiharı Önleme Psiko Sosyal Destek Birimine bildirilmesi ve Ruh Sağlığı Hattının elzem durumlarda aktif bir şekilde kullanılması.

11. Hakkında 8/6 adres gizliliği kararı olan kadın ve çocuklara yönelik sunulan hizmetlerde gizlilik esasına riayet edilmesi ve yaşanan aksaklıkların giderilmesi kararlaştırıldı.

13. Ailevi problemler nedeniyle intihara teşebbüs eden aile içi şiddet mağduru kadınların rehabilite edilebilmeleri ve hane içerisindeki bireylerin ekonomik düzeyde güçlendirilmeleri adına Jandarma Komutanlığı koordinesi ile teknik kurul üyeleri ile müşterek çalışmalar planlanmakta olup, gerekli istişareler gerçekleştirilmiş, çalışmaların 2021 yılı ilk koordinasyon toplantısı sürecine kadar netleştirilerek vali onayına sunulması planlandı.

Toplantı, görüş ve önerilerin belirtilmesi ile sona erdi.