Kudu Kafe’de kahvaltı organizasyonuyla başlayan programa; İYİ Parti kadın üyelerinden yoğun katılım oldu. İYİ Parti Yalova İl Kadın Politikaları Başkanı Elif Akyol Tosun, İYİ Parti Genel Kurul İdare Üyesi Avukat Sevin Çağlayan ve Avukat Nevin Palacığlu Canbaz’ın konuşma yaptığı söyleşiye; CHP Yalova İl Kadın Kolları Başkanı Meryem Ataç, Yalova Kanser Hastaları Derneği Başkanı Sibel Beyosmanoğlu, Gelecek Parti Yalova İl Sivil Toplum Kuruluşları ve Halkla İlişkiler Başkanı Mehtap Bozman Ensarioğlu, CHP, Deva Partisi, Türkiye Değişim Partisi Kadın Kolları Üyeleri, Yürüyen Köşk Derneği, Sağlıklı Yaşam Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kent Konseyi Kadın Meclisi kadın yöneticileri, İYİ Parti İlçe Kadın Kolları Başkanları ve Parti Üyesi Kadınlar Katıldı.

Tosun, “Haklarımıza sahip çıkmak ve farkındalık yaratmak için bir aradayız”

Açılış konuşmasını yapan İYİ Parti Yalova İl Kadın Politikaları Başkanı Elif Akyol Tosun, “Bugün bildiğiniz üzere 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Bugünün tarihte nasıl yer aldığını anlatmak istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmak için yola çıktığında 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla ilk adımı atmış, erkek ve kız çocuklarının eşit eğitim almasını sağlamıştır.  Sonrasında 1926’da Medeni Kanun, 1930 Mahalli Seçimler, 5 Aralık 1934 tarihinde ise seçme ve seçilme hakkını kadınlara da tanıyarak eşitlik ilkelerinde muhasır medeniyetler seviyesinin en üst noktasına gelmemiz için büyük yol kat etmiştir.

Biz bugün hâlâ 5 Aralık’ta ülkemizde ve dünyada kadının cinsiyet eşitsizliğinde yer almamasını ve kadının yerinin korunması ile ilgili haklarımıza sahip çıkmak ve bugünlerin anlamının farkındalığını yaratmak için bir aradayız.

Şüphesiz ki güçlü Türkiye, güçlü kadınların eseri olacaktır. Güçlü kadınlar, asaletin timsali kadınlarımız alanlarının her noktasında yer aldığı sürece ülkemiz, dünyada yukarıya çıkacak, kazanacak, kalkınacak ve aydınlanacaktır” dedi.

Aile yapısını bozan ve şiddeti özendiren yayınlar eleştirildi

Ardından söyleşiye başlayan Avukat Nevin Palacıoğlu Canbaz ve Avukat Sevin Çağlayan, katılımcılara cinsiyet eşitsizliğinin temelini ve bu sorunun kadın gücü ile nasıl ortadan kaldırılacağını aktardı.

Nevin Palacıoğlu Canbaz özellikle kadınların çocuk yetiştirirken eşit yaklaşmaları gerektiğini, sigarayı sansürleyip aile yapısını bozan, tecavüzü sergileyen yayınlara müdahale etmeyen RTÜK’ü göreve davet etmeleri gerektiğini ifade etti. Ailelerin çocuklarını istismara karşı bilinçlendirmeleri gerektiğinin altını çizen Palacıoğlu, ailenin çocuklarını gözlemlemelerinin ne kadar önemli olduğunu anlattı.

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmamasının hukuka aykırı olduğunu ifade eden Palacıoğlu, kadınlara hukuki haklarının farkında olmaları gerektiğini ve ayrımcılık, istismar, şiddet karşısında sonuna kadar mücadele ederek, bilinçlenerek bu ayrımcılığı ortadan kaldırabileceklerini belirtti.

Haber-Fotoğraf: Rukiye Polat