Ferdi Karaduman dualarla uğurlandı Ferdi Karaduman dualarla uğurlandı

Pandemi sonrası Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Kaytazdere Beldesinde ki arsa fiyatlarında yaşanan artış, yatırımcıların iştahını kabartıyor.  

Yapılaşma için müteahhitlerin, konut ihtiyacının karşılanması için arasa satın aldıklarına dikkat çeken Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal, bu talebin arsa fiyatlarını bir anda iki katına çıkardığını söyledi.

Kangal, ‘’Arsa fiyatları haftalık değişmeye başladı’’

Kangal, ‘Şu an için ruhsatlarının üzerinde inşaata başlayacak müteahhitler var. Kaytazdere beldesinin belli bir noktasında değil, daha yeni imara giren arsalarda bile konut için girişimlerde bulunanlara rastlıyoruz. 2035 yılında Kaytazdere nüfusu 18 bin gözüküyor. Bu çok önemli bir varsayım. Emlak satışları ciddi anlamda canlandı. İnşaatlar hızlanmaya başladı. İnşaat maliyetler artsa da, bu konutları yabancılara yönelik yapacak müteahhitler var. İnşaat maliyetleri çok arttı. Vatandaş nasıl ev sahibe alacak o da ayrı konu. Türk vatandaşlarınızın yanı sıra yabancılar da arsa satın alıyor. Fiyatlar, artık haftalık değişmeye başladı.

Kangal, ‘’Yapılaşmalar, Kaytazdere Belediyesini yoracak işler’’

Beklemediğimiz bölgelerde ki yapılaşmaya; altyapısı, yolu olan yerlerde değil de, olmayan yerlerde şu anda büyük ilgi var. Bu da bizi yoruyor. İmarlı alanlarda uygulama gerekiyor. Bu da, yeni yolların açılması, yeni altyapı masrafları demektir.

Kaytazdere Belediyesini yoracak işler. Sadece altyapı, yol, su, kanalizasyon çok yoracak bizi. Kaytazdere Belediyesinin gücü belli, her şey  zamlanmış, almış başını gitmiş, petrole gelen zamların miktarını hepimiz biliyoruz. Benzini, mazotu, ‘az kullanacağım’ deme şansımız yok. Araçlar hep sahada.

Kangal, ‘’Beldemizde kalıcı insanlar çoğalmaya başladı’’

Pandemi sonrasında, sürekli ikamet almada, inşaat yapımında ciddi bir artışlar oldu. Beldemizde kalıcı insanlar çoğalmaya başladı. Bu oran çok yüksek değil. Artık yapıların maliyetleri belli. Onu kaç kişi yapabiliyor? Önümüzdeki sene göreceğiz bunu. Ne kadar yansıdığını. Tabi Kaytazdere Beledesini ikinci ikametgâh olarak kullananlar oldu. Pandemide, yardımcı ikametgâh olarak kullananlar oldu. Çocukların okul durumundan dolayı tekrar gelebilirler. Pandemi döneminde ikamet eden 500 kişi beldeden ayrıldı.

Kaytazdere geniş bir alanda yapılaşmaya açıldı. Yatay yapılaşma gibi bir şey aslında bu. Belki bölgenin en düşük inşaat alanı olarak bakıldığında yüzde 25’lerde. Altınova’ya geçersen yüzde kırk, yüzde 60’larda. Çok doygun bir nüfus olmayacak. Geniş alana, yatay alana yayılmış nüfus söz konusu olacak. 10-15 senede o yoğunluğa ulaşır mı o da zor.

Kangal, ‘’Denizin kumla buluşması lazım’’

Kaytazdere beldesine yaz ayalarında özellikle hafta sonları talep oluyor. Hava şartları güzel olursa sahil dolup, taşıyor. Ama hafta sonları rüzgâr olursa, yoğunluk azalıyor. Karşıdan, körfezden pislik de geliyor. Denizde yosun kirliliği de söz konusu.

Deniz salyasına rastlamadık bu yaz. Bizden yana bir sıkıntı yok ama tüm sanayi kuruluşlarının atıklarını arıtıp denize vermeleri gerekiyor. Bütün sahillerde dolgu yapılmış, deniz kendisini temizleyemiyor. Denizin kumla buluşması lazım. Tüm sahili taşla doldurmuşlar.’’ Dedi.