Yalova Üniversitesi tarafından Yalova’nın kaplıca potansiyelinin değerlendirilmesi ve Yalova’da termal sağlık turizminin geliştirilmesi amacıyla Termal ilçesinde ‘Kaplıcalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulması planlandı. Yalova Üniversitesi tarafından geliştirilen bu projenin kapsamının ve iş birliğinin çerçevesini belirlemek amacıyla Uluslararası Üniversiteler Birliği’nden gelen heyetin katılımıyla bir istişare ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda Yalova Üniversitesini; Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Torkul, Prof. Dr. Fikret Yüksel, Prof. Dr. Fehime Jülide Yücesoy, Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fethi Güngör, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Hacıhasanoğlu Aşılar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yıldırım, Yalova Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Asuman Saltan, Dış İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Oğuzhan Köse ve Genel Sekreter Ömer Naci Fidan,

Uluslararası Üniversiteler Birliğini; Birlik Başkanı Prof. Dr. Muhammed Hayr El- Gabbani, Sudan’ın Türkiye Büyükelçisi Dr. Yusuf Kurdufani, Irak’ın Sabık Almanya Büyükelçisi Dr. Es’ad Samerrai, UÜB Başkan Yardımcısı Dr. Besim Samerrai, Libya Cumhurbaşkanlığı Yüksek Konseyi Üyesi Dr. Abdülaziz Rühayme, UÜB Afrika danışmanı Mühendis Muhammed Ebu Zeyd, Yemen İman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Zindani ve Tunus Cumhurbaşkanı Sabık Yardımcısı ve Sabık Milletvekili Dr. İmad Daimi temsil etti.

Toplantı, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Suat Cebeci; ‘Ulusal ve bölgesel düzeyde yaşanan gelişmeler doğrultusunda, Kaplıcalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezine yönelik mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlar değerlendirilerek bu projenin hayata geçirilebilmesi için ön çalışmamızı başlatmış oluyoruz. Kurulacak olan bu merkezde fiziksel ve zihinsel hastalıkların teşhisi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında sunulabilecek koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri sunulmasını hedefliyoruz. Ayrıca bu hizmetlerin yanı sıra uygulamalı eğitim programlarının düzenlenmesinin, Yalova’nın bir sağlık kenti olması ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğümüz için bu projeyi Yalova açısından da çok önemli buluyoruz.’ dedi.

İhtiyaç duyulması halinde yeni binaların ve tesislerinde yapılabileceğini belirten Cebeci, Türkiye’de ve bölgede en kaliteli hizmet veren, hiçbir kaliteli hizmetten ödün vermeyerek ve masraftan kaçmayarak en iyi hizmeti vererek Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon konusunda markalaşmayı hedeflediklerini belirtti.

‘Yalova’yı Fizik Tedavi konusunda markalaştırmayı hedefliyoruz.’

Toplantıda açılış konuşmasının ardından, 29/07/2020 tarihinde imzalanan İş birliği Çerçeve Protokolü gereğince hazırlanan fizibilite raporuna ilişkin sunum yapıldı. Yapılan sunumda; merkezin kurulacağı alan, yatırım kalemleri, merkezde sunulacak sağlık hizmetleri, projeden beklenen kazanımlar ve istihdam edilecek insan kaynağına ilişkin bilgiler yer aldı. Yapılan sunumdan sonra Uluslararası Üniversiteler Birliği’nin Başkanı Prof. Dr. Muhammed Hayr el Gabbani projeyle ilgili görüşlerini belirtti.

Gabbani sözlerini şu şekilde ifade etti: ‘Öncelikle böyle bir organizasyonu düzenleyen ve misafirperverliği için tüm herkese teşekkür edip Hicri yılınız hayırlı olsun.’ dedi. ‘Projenin kendilerine ulaşır ulaşmaz hemen bir ekip kurup proje üzerinde çalıştık ve Yalova’nın Termal kaynakları ve coğrafi konumu açısından buna çok uygun bir yer olduğunu kararlaştırdık. Projenin hayata geçirilmesi durumunda birçok yerli ve yabancı kişilerin bu tesise gelerek tedavi olacaklarını ya da eğitim alacaklarını düşünüyoruz. Projenin pazarlaması Uluslararası Üniversiteler Birliği tarafından şeffaf bir şekilde yapılacaktır.’ ifadelerini kullandı.

Söz alan Kurdufani, birliğin birçok ülkeyi ve yatırımcıyı içine alan bir çalışma yaptıklarını ve yatırımcılardan gelebilecek tüm istek ve soruları detaylı bir şekilde kendileri tarafından cevaplandığını belirtti.

Bu anlaşmaya çok önem verdiklerini belirten birlik üyeleri, böyle bir projeyi şehre katmaktan ve Yalova Üniversitesi ile yapmaktan çok memnun olduklarını belirttiler. Uzman bir komisyon kurularak projeyi tüm yatırımcılara anlatacaklarını ve yatırımcı sıkıntısı çekmeyeceklerini belirten birlik, ilerleyen zamanlarda her bir yatırımcıyı memnun edecek gelirler olacağını vurguladı.

Programın kapanış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci, mevcut binamızın çok az bir masrafla elden geçirilerek kullanılabilir duruma getirerek ilk etapta düşünülen hizmetleri karşılayabilir duruma geleceğini ve Projenin hayata geçirilmesi durumunda projeye olan ilginin ve talebin her geçen gün artacağını, Termal ilçesinde bulunan Otellerden çok müşterinin tedavi için tesise geleceğini öngördüklerini belirtti.

Toplantı, projenin hayata geçirilmesine dair karşılıklı görüş alışverişinin ardından iyi niyet temennileri ile sonra erdi.