Yalova Mag-Der yönetim kurulu başkanı Sabri Karaçam açıklamada bulundu;

 

 
 

 

 

 

 

‘’Türkiye genelinde Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), yerel örgütlenmenin gerekliliği inancıyla, sayısız can kaybı ve ekonomik kayıplara neden olan 1999 Marmara Depremi’nin ardından, 2000 yılında kuruldu. Afetlere hazırlanmanın ve bir afet durumunda afetlere ilk müdahalenin mahalle düzeyinde gerçekleştiği bilinci ve deneyiminden yolan çıkan MAG yapılanması Türkiye’de afet bilincini artırmayı ve bireylerin afet durumunda “hayatta kalma ve sevdiklerini kurtarmaya çalışma” refleksinin doğru biçimde hayata geçirilmesi için eğitim almalarını hedefledi. MAG yapılanması, mahalle düzeyinde örgütlenen gönüllülere hem eğitim hem de malzeme temin ederek, mahalle düzeyinde afete hazırlık birimleridir

Mahalle afet gönüllüleri Yalova’da 2002 de ilk olarak Bahçeli evler mahallesinde 50 kişiye eğitim verilerek başlandı. Daha sonra sırasıyla Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Çiftlikköy, Gazi Osman Paşa mahallesiyle devam etti.

Yalova Mag-Der ise 17 Temmuz 2004 tarihinde kuruldu. Dernek kurulduktan sonra Altınova ilçemizde, Fevziçakmak, SüleymanBey, İsmet Paşa Mahallesi, Paşakent Mahallesi Adnan Menderes mahallesi son olarak da Subaşı Beldemizde eğitim çalışmaları yapılarak Yalova Genelinde 8 mahalle 2 İlçede 1 Beldemizde örgütlenmişolarak görevimize devam ediyoruz.

Acil durumlarda müdahale edecek bir üst eğitim vererek 30 kişilik kısa adı AME olan Acil Müdahale ekibini kurduk. Acil müdahale ekibi; MAG Ekiplerinin aldığı eğitimleri biraz daha ağırlaştırarak, ip ve ilk yardım eğitimleri dahil biraz daha fazla ve detaylı verilmesi sağlandı. Ayrıca deprem haricinde diğer afetler ve orman yangınları, arazide arama Sel ve su taşkınları konularında da eğitim verilerek eğitimlerin arttırılması ile daha fazla bilgili olmaları sağlandı. Acil Müdahale ekibi aynı zamanda kendi mahallelerinde de bu eğitimleri Mahalledeki gönüllü arkadaşlarına aktartmaktadır. AME ekipleri 2010 yılında Yalova’da oluşan Su Taşkınlarında Afet Müdürlüğü ile ortak çalışma yaptı. Yalova Afet Müdürlüğü, Yalova İtfaiyesi ile Yardımlaşma protokolü olan Yalova Mag-Der oluşacak her türlü afet durumunda ihtiyaç duyması halinde gerekli desteği vermektedir.

Bugün mahalle afet gönüllüleri çığ gibi büyümektedir. MAG’ların önemi artık toplum tarafından kavranmaya başlanmıştır. Bu nedenle de altyapının oluşturulmasının önemi ortaya çıkmıştır.14-18 yaş grubu GENÇ MAG’lar oluşturularak ve program dahilinde eğitimlerini verdik.18 yaşından sonra bu gençlere MAG eğitimi verilerek gönüllü olmalarını sağladık. MAG’ın geleceği açısından da olumlu olacak bir projeye imza attık.

Günümüzde gençler birçok sorunlarla boğuşmaktadırlar. Onları böyle bir sosyal faaliyetin içine çekmekte MAG’ların topluma verdiği önemin bir göstergesi olmuştur ve geçlerin Atatürk ilkelerine bağlı yurdunu seven sorumluluk duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirmesi görevini de üstlenmiş olduk.

İki senedir ara vermiş olduğumuz Sosyal etkinlik çerçevesinde Kurmuş olduğumuz Mag Korosunun amacı şarkı söylemek değildir. Amacımız gönüllü arkadaşları bir arada tutmak ve Yalova halkına bu konserlerde afetle ilgili bilgilendirme yapmak Mag’ı daha fazla kitlelerle buluşturmaktır. Bizler kamuya yönelik her aşamada hizmet eden bir ekibiz. Afet öncesi afet bilinç eğitimleriyle afet anında arama kurtarma yaparak afet sonrası yeniden yapılandırma konusunda her aşamada halkın hizmetindeyiz. Her yıl Yalova ve ilçelerimizde okullarda öğrenci ve öğretmenlere yönelik afet bilinç eğitimi ve okul tahliyelerini yaptık. Her sene 15 bin üzerinde öğrencimize bu eğitimleri veriyoruz.

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği; başta depremler olmak üzere meydana gelebilecek her türlü afete hazırlık, afet bilincini geliştirerek afet riskinin azaltılması ve afet durumunda profesyonel ekipler gelene kadar ilk müdahaleyi yapmak ve profesyonel ekipler geldikten sonra da gerekli desteği sağlamak amacıyla gönüllü katılımıyla mahalle bazlı oluşturulmuştur. Dernek ayrıca, başta Yalova valiliği (İl Afet Acil Müdürlüğü) olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları(Yalova İtfaiyesi Sivil toplum örgütleriyle), konu ile ilgili diğer resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, düzenleyeceği faaliyetlerle afet bilincinin arttırılması, afetlere hazırlıklı olma ve afet risklerinin azaltılması konusunda kamuoyunu aydınlatmaktadır. Her yıl ekibi dinamik tutmak için tatbikatlar, Doğa yürüyüşleri, eğitim tazelemeler yapmaktayız.

İlk 72 Saat!

Afet sonrasındaki ilk 72 saat, hayat kurtarma açısından en kritik saatlerdir.Afet sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimi ve ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir.
Projenin Amaçları:
Eğitim, ekipman ve organizasyon sağlayarak, mahalle bazında, özellikle afet sonrasındaki kritik saatlerde müdahale imkan ve kabiliyetini güçlendirmek
Profesyonel ekiplerle olan işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmek
Afet riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirerek, afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmak
 

Projenin İçeriği
Proje kapsamındaki her mahallede:
Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG)
Afetin hemen ardından ilk müdahaleyi yapabilecek düzeyde yaklaşık 50 gönüllü eğitilir ve ekipmanla donatılır.
Profesyonel ekiplere yardımcı olur ve destek verirler.

Mahalle Afet Gönüllülerinin kuruluşunun 16.Yalova Mag-Der 14. Yılını Kutluyoruz.

Tüm Mag arkadaşlarımıza nice 16. yıllar dileriz.

Görev yapan, çeşitli nedenlerle ayrılan, başka illere giden arkadaşlarımız çalışmalarından emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Bizlere destek veren Yalova halkına, Yalova valiliği, Afet Müdürlüğüne, Yalova Belediyesine, Yalova İtfaiyesine, K-77 Arama kurtarma ekibine teşekkür ederiz.

Gelin depremle ilgili bilgilerimizi sizlerle paylaşalım alınacak önlemleri ne yapmamamız gerektiğini beraber konuşalım.

Bizler sizler için varız!

Çare sizsiniz!

Çözümü hep beraber yapalım!

Bundan sonra çalışmalarımıza etkin bir şekilde devam edeceğiz

Amacımız Afet olmadan halkımızı bu konuda aydınlatmak Afet öncesi afet anında ve afetten sonra yapılacaklar konusunda Yalova halkını hazır hale getirmektir.