İki aileyi kendi evinde yaklaşık 15 gündür ağırlayan Karaman, para yardımı istemediklerini, başta konaklama olmak üzere; kadın, çocuk, yaşlı kıyafetleri ile yardım kolisi desteğinde bulunulmasını Yalovalı hayırseverlerden rica etti.  

Karaman, ‘’Ukraynalı 45- 50 kişi Yalova’ya sığındı’’

Karaman gazetemize yaptığı açıklamada; ‘’Adım Fatih Karaman 40 yaşındayım. Kiev Üniversitesi Bölgelerarası Personel Yetiştirme Akademisi Uluslararası İlişkiler Mezunuyum. Eşim Ukraynalı, 10 yıllık evliyiz ve bir çocuğumuz var. Ukrayna ile Rusya’nın böyle bir savaşını, ben dahil hiç kimse beklemiyordu. Ruslar, 24 Şubat'ta savaşı başlattı. Yaklaşık bir ay oldu. Bu beklenmedik savaş oradaki halkı hem maddi anlamda, hem manevi anlamda çok hazırlıksız yakalattı. Resmi rakamlara göre 30 bin civarında Ukraynalı Türkiye’ye sığındı. Yalova'da şu an benim bildiğim 14-15 aile var. Sayıya vuracak olursak, 45 - 50 kişi Yalova’da yaşamaya çalışıyor.

Karaman, ‘’En büyük ihtiyaçları konaklama ve yiyecek’’  

Yalova’ya gelen Ukraynalı vatandaşların en çok kalacak yer sorunu var. Refah içinde yaşayan Avrupa Birliği pasaportları taşıyan, oldukça yüksek bir gelir seviyesine sahip, belirli bir eğitim almış insanlar, şu an için savaş mağduru olarak ülkemizdeler. Kentimizde yaşam mücadelesi vermeye çalışıyorlar. Savaşın ne kadar süreceğini bilmedikleri için de önlerini de göremiyorlar.

‘Yalova’da yaşamak çok güzel çok beğendik bu kenti, insanlarınız çok misafirperver’ diyorlar ama ne kadar kalacaklarını bilmedikleri için tutmak istedikleri evlerin sahipleri, Ukraynalılara ev kiralamak istemiyor. Ukraynalılar, belli bir refah seviyesine alışmış insanlar. Bedavaya ev aramıyorlar, ‘parasını verelim’ diyorlar ama buna rağmen ev sahipleri zorluklar çıkarıyor.  

Karaman, ‘’Ukraynalılar, hayırseverlerden yardım bekliyor’’ 

Birkaç devlet yetkilisiyle görüştük. ‘Ukraynalı sığınmacılarla ilgili bir yardım şimdilik yok’ dediler.

Türkiye’ye gelen Ukraynalılar, Mülteci olarak mı kalacaklar? Belli değil. Savaş ne zaman bitecek bu da  belirsizliğini koruyor.

Yalova’da bulunana Ukraynalılar kenti bilmiyorlar. Tek başlarına kadınlar, çocuklarıyla gelmiş. Kocaları Ukrayna da savaşmakta.

Tamamen kendi çevremizde paylaşımlar yaparak, çocuk, kadın ve yaşlı kıyafetleri, ayakkabı gibi giyecek yardımları gelmeye başladı. Bu yardımları anında Ukraynalı sığınmacılara ulaştırıyoruz. 

Karaman, ‘’Bize misafirperverlik yakışır’’

Ben Yalovalı kardeşlerimin, abilerimin, ablalarımın kalbini, gönlünü çok iyi biliyorum. Bu kentin insanlarında gerçekten çok büyük bir yürek ve kalp olduğunu çok iyi biliyorum. Bizim başımızda da böylesi bir savaş durumu gelebilir. Birazcık empatiye davet ediyorum Yalovalıları. Mağdur durumda olan bu insanlara yardım edelim. Bu insanları sahiplenelim, bize misafirperverlik yakışır.

Ev sahipleri ellerini vicdanlarına koysunlar. Haklarından daha fazlasını bu insanlardan istemesinler. Evlere iyi bakar, temizliklerini yaparlar.

Ramazan ayı geliyor, hayır ve sevap için tam zamanı. Her şey para değil, gönül alsınlar. Ben savaşın bu kadar yıkıcı olduğunu bilmiyordum. İşin içinde girince, insan daha iyi algılıyor. Yalova’ya gelen Ukraynalı ailelerin ne kadar çaresiz olduğunu biliyor ve görüyorum. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum. 

Karaman, ‘’ En büyük ihtiyaç, hasta bezi’’ 

Hayırsever bir mimar arkadaşımı aradım, ‘büyük boy hasta bezi lazım’ dedim. ‘Zor oluyor yatalak bir hasta var’ dedim. Anında bu isteği, bir eczane sahibi abimiz ile giderdiler.

Tuvalet kâğıdı, çocuk kıyafetleri, bayan kıyafetleri gerekiyor. Erkek çocuk ve kız çocuk kıyafetleri ile çocuk ayakkabısı ve kadınların giyebilecekleri kıyafetlere ihtiyaçlar var. Önümüz yaz; tişört, şort lazım olacak. Ukrayna dan bir bavul ile ellerine ne geçirebildiyseler onunla geldiler.’’ Şeklinde Ukraynalıların yaşadıkları zorlukları anlattı ve destek istedi.