Yalova İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (YAKAB )tarafından özel bir firmaya yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan “Katı atık Gazından (LFG) Elektrik Üretimi ve Katı Atık Sahasının İşletilmesi” sistemi ile Yalova’nın katı atıkları doğaya zarar verilmeden yok ediliyor. Çıkan biyogazdan üretilen elektrikle ise 6 bin konutun yani Yalova’nın enerji ihtiyacının %3’ü karşılanıyor. YAKAB’ın bu tesisten yıllık kazancının ise 3 milyon lira olduğu ifade ediliyor.

Katı atıktan elektrik

Denizçalı Köyü Handere Mevkiinde bulunan YAKAB Katı Atık Tesislerindeki çöp sahasının yanına kurulan tesis saatte ortalama 1,2 megawatt enerji üretiyor. Tesisin kapasitesi 2800 kilowatt olmakla birlikte tesiste şu anda saatte ortalama 1200 kilowatt elektrik üretimi sağlanıyor. Bu sayede çöpten enerji sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunuluyor. Ayrıca ozon tabakasına ciddi etkisi olan metan gazı da değerlendirilerek çevre kirliliğinin azaltılması hedefleniyor.

“Çok önemli bir çalışma”

Uzun bir araştırma ve çalışmanın ardından çöpten elektrik üretmeye başladıklarını ifade eden YAKAB Başkanı Dr. Metin Oral, “bu sayede çöpten enerji sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunurken, ozon tabakasına ciddi etkisi olan metan gazını da değerlendirerek çevre kirliliğinin azaltılmasını sağlanmış olmaktayız. Bu çok önemli bir gelişme. Bu çalışmada katkısı olan Belediye Başkanlarımız, Meclis Üyelerimiz, Kurum ve Kuruluş Temsilcilerimiz ile çalışma arkadaşlarıma Yalova adına teşekkür ediyorum” dedi.

“Sıra üçüncü lotta”

Tesisin kurulu gücünün 2,8 megavat olduğunu söyleyen Başkan Oral, “yıllık üretim kapasitemiz 12 milyon 264 bin kilovat enerjidir. Geldiğimiz bu durumda 6 bin hanenin elektriğini yani Yalova'mızın %3'ünü karşılamaktayız. Sistemimizde yaklaşık 5 kilometrelik borularla metan gazını vakumlayarak 20 silindirli motorumuzda yakılması sonucu elektrik üretimi sağlanmakta. Burası Yalova'nın çöpünün depolandığı bir yer. İkinci lotumuzu devreye almıştık. Üçüncü lot çalışmalarımız da devam ediyor. “

“3 milyon gelir”

Başkan Oral, “bu enerji üretimi hem ülkemiz hem Yalova'mız açısından büyük önem taşıyor. Sıfır atık konusunda da önemli çalışmalar başlatmış durumdayız. Enerji üretimi sonrasında YAKAB %11 pay alıyor, işletmeyi de devrettiğimiz için yıllık yaklaşık olarak 3 milyon gibi ciddi bir kazancımız oluyor” diye konuştu.