Altınova’ya bağlı Subaşı beldesindeki projenin uygulandığı bahçede düzenlenen demonstrasyona İl Müdürü Suat Parıldar, Altınova Kaymakamı Zafer Engin, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Şube Müdürleri, Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, Çiftlikköy İlçe Müdür Vekili Ersin Koçhan, teknik personeller ile arı ve kivi yetiştiricileri katıldı.

İlçe Müdürü Mesut Ünal’ın açılış konuşmasının ardından Altınova İlçe Müdürlüğü’nden Mühendis Muharrem Kutay projeyle ilgili bilgiler verdi.

Ağaç başına verim artacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projeleri" kapsamında İl Özel İdare Müdürlüğü’nden 48 bin TL kaynak sağlandı. 2019-2020 yılları arasında Altınova, Çiftlikköy ve Çınarcık ilçelerinde uygulanacak olan "Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" ile Kivi Yetiştiricileri böcekler arasındaki en önemli tozlaştırıcı olarak kabul edilen bal arılarının kivi bahçelerinde kullanılmasıyla ağaç başına verimi ve dolayısıyla karlılıklarını artıracak.

Ayrıca arıcılar kivi bitkisinin çiçekleri bal arıları için önemli bir polen kaynağı olduğundan kaliteli polen ve bal üretimi sağlanmış olacak.

Kivi pazarlamacıları da arıların yardımıyla iyi bir döllenme sonucu kaliteli meyveler elde edecekler ve tüketicilerin albenisi yüksek olan ürünleri tercih etmesiyle pazarlamada önemli avantajlar sağlanacak.

Arı tarafından tozlaşan bitkilerde bir adet meyve ağırlığı ortalama 98,23 gr iken arısız tozlaşan bitkilerde 43,6 gr olduğu, arı ile tozlaşan meyvelerin daha ağır, parlak ve dolgun oldukları ifade edildi. İl Müdürü Suat Parıldar da arılı ve arısız tozlaşan kivi arasındaki farklılıkları projenin uygulandığı bahçede bulunan kişilere gösterdi.

Kivi hasat sezonunun başladığı Kasım ayında düzenlenecek. Tarla günüyle projenin birinci yılında ortaya çıkacak sonuç tüm çiftçilere gösterilecek.