Koçal, gelen misafirlere öncelikle teşekkür etti ve şu sözleri söyledi:“Herkes Yalova’nın kurtuluş tarihini biliyor. Ama neden kurtuldu, nasıl kurtuldu diye hep bir soru işareti vardı. Her yıl şehitlerimizi anarız ama arka planını bilmeyiz. O dönemin olguları, kafamızda tam oturmuyordu. Şahsen bende de aynıydı. Rahmetli dedemin 30-40 sayfalık bir hatırası vardı. Bunu romana çevirebilir miyim acaba diye içimde hep ukde olarak kalmıştı. Bu iki durum birleşince bana da böyle bir vazife düştü diye düşündüm ve çalışmalara başladım ve Son Müfreze kitabını yazdım.”

Neden Son Müfreze?

“Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki düzenli orduya katılan son Kuvay-i Milliye müfrezesi Yalova. Tarih sadece olayların arka arkaya sıralanması değil. O dönemi ve şartları iyi anlayamazsak, tarihi de iyi anlayamayız. Anlayabilmek için en ünlü tarihçilerin söylediği bir şey var; önemli olayları ortaya çıkarıp tasdik edeceksin. Ben de bu çalışmada, bugünden geçmişe bakarak, yerelden Anadolu’ya doğru bir yol izleyerek İstiklal Savaşı mücadelesini eşleştirerek bir zamanlama yaptım kafamda. Bu dönemi de 4’e böldüm; İşgal Dönemi, Hazırlık, Dönemi, Kurtuluş Dönemi ve Zafer Dönemi olarak.”

Koçal, kitapta Yalova’da geçen olaylardan biraz bahsetti ve son olarak da gelenlerin kitaplarını imzaladı. Haber: Oğuzhan Öztürk