Koru Beldesinde, Kesme Çiçek üreticisi Eren Keser, gazetemize verdiği röportajda kesme çiçek ve süs bitkisi üreticisinin sıkıntılarını anlattı.

50 bin lira zararı olduğunu belirten Keser, “Koru beldesinde 300 hane bu sektörden ekmek yiyor. Yalova İl Tarım Müdürlüğü, Yalova Ziraat Odası ve Çiçekçiler Koopre Yardım bekliyoruz” açıklaması yaptı.

Eren Keser, “Baba mesleği olan çiçekçilik sektöründe 10 yıldır çalışıyorum. Kesme çiçek sektöründe, arada bir ufak tefek zararlarımız oluyor. Fakat, bu koronavirüs denilen salgın ülkemizde görülmeye başladığından itibaren, en çok etkilenen sektörlerden birisi kesme çiçek ve süs bitkileri oldu. Çok ciddi anlamda masrafı ve emeği olan kesme çiçekçilik sektörünün emekçileri şu günlerde en çok zarar gören kişimin başında geliyor. Biz bu çiçekleri 2019 Eylül ayının ilk haftalarında dikimine başladık. 7 aydır bu bitkiyi buzdan korumak için üzerine kat naylonu çektik, İthal kömür yaktık. Tek amacımız kış boyunca, bu bitkiler en iyi şekilde koruyabilmekti. Aile işletmesi olduğumuz için; annem, babam ve ben aylarca emek verdik seralarımızda” dedi.

Keser “50 bin lira zararım var

Bu sezon 50 bin lira zararı olduğunun altını çizen Keser, “Burası 900 m2 bir sera. Bu sezon bu serada 20 bin lira civarında kömür masrafı yaptım. Buradaki ortalama zararım 50 bin lira civarında olduğunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Ben size şunu garanti ediyorum. Buraya hiçbir şekilde kooperatifimizden, il tarım müdürlüğümüzden, ziraat odasından hiçbir kurum gelip bizim derdimizle ilgilenmeyecek. Şu ana kadar, Yalova Manşet Gazetesi ve TV Yalova haricinde kimse gelmedi, bizlerin yaşadığımız sıkıntıları görmedi ve sormadı.’’

Keser “Bu çiçekler çöp olacak”

Eren Keser, yaptığı açıklamada bütün ürünlerin çöp olduğunu söyledi. Keser, “Bu ürün çöp olacak. Bu ürünü aşağı yukarı 20 gündür hiç elimi sürmeden böyle bıraktım. Evet, devletimizde çok büyük sıkıntılar içerisinde. Biz her şeyi devletimizden bekleyemeyiz. Fakat, ben kooperatife bağlı çalışıyorum. Ben malımı kooperatife gönderiyorum. Kooperatif bu ürünleri benim adıma satıyor. Sattığı ürünlerden devletimize vergi veriyor. Geri kalan meblağdan bizim payımıza düşen paradan kâr payını kesiyor. Geriye kalan bütçemize ne kalıyorsa onu bize aktarıyordu bugüne kadar. Fakat biliyorsunuz, 31 şehre yasak getirildi. Kesme çiçek ve süs bitkileri sektörü bitmiş durumdaydı, şu an itibariyle resmen dibe oturdu. Ne bir adım ileri, ne de bir adım geri olduğu yerde kaldı. Biz bu sektörden geçinen aileleriz. Oturduğum Yalova ilinin Çınarcık’a bağlı Koru beldesinde, 300 hane şu sektörden ekmek yiyor.”

Keser “Destek alabilirsek, önümüzdeki dönem sebze ekmeyi düşünüyorum”

Eren Keser, “Devletimiz sağ olsun elektrik, doğalgaz gibi birtakım önlemler aldı. Bizim bu önlemler haricinde bizim temel ihtiyaçlarımız var. Yiyip içebilmemiz için, bizim hayatımızı idame ettirebilmemiz için, bizim hayatımızı sürdürebilmemiz için bizim maddi desteğe ihtiyaç var. Tarım ilçe müdürlüklerinden, bağlı olduğumuz kooperatiflerden insanlar buraya gelsinler. Buradaki zararı tespit tutanakları ile birlikte, devletin gerekli mercilerine bildirsinler. Bizim sektörde, biz çiçekçilik yetiştiriyoruz. Ama önümüzdeki dönemlerde çok sıkıntılı günlerin olduğunu görebiliyoruz.

Bazı kurumlardan destek alabilirsek, önümüzdeki dönem sebze ekmeyi düşünüyorum. Örnek vereyim 1 adet biber fidesi ve domates fidesinin fiyatı 1 TL. Ben bunu kapalı alandaki seralarıma ekmeye kalksam bu 15.000 TL civarında tutar.”

Keser “3 ay sonraya ertelenmiş olan kredilerimi neyle ödeyeceğim”

Kredi borçlarının ertelenmesinin yeterli bir önlem olmadığını belirten Keser, “Kredilerimiz ertelendi fakat bu krediler ertelense dahi benim 3 ay sonra bunu ödemeye gücüm yok ki. Ben zaten sıfıra düşmüş durumdayım. Ben bunu bir ajitasyon olarak söylemiyorum. Ben şu an seralarımda ki malımı kesemiyorum. 3 ay sonra benim ertelenmiş olan kredilerimi neyle ödeyeceğim. Ben Ziraat Odasına her yıl aidat ödüyorum. Peki bu ödemiş olduğum aidata karşılık Ziraat Odası bana diyor ki, ‘Şu anda koronavirüs salgını var. Lütfen odalara gelmeyin.’ Küresel olarak yaşadığımız bu salgın bir afettir. Bizim destek görmemiz gerekiyor. Biz tarım sektörüyle uğraşıyoruz. Bugün çiçekçilik yapan bireyleriz. Biz yarın sebze gibi halkın temel ihtiyaçlarını üretecek potansiyele de sahibiz. Yalova’da çok küçük gözüken çiftçileriz, seracılarız. Ama, Marmara’da çok ciddi alanlara hitap eden sektörüyüz aynı zamanda.”

Keser “Devlet büyüklerimiz sesimize kulak versin”

Kesme çiçek üreticisi Eren Keser, “ Devlet kurumları, bir derece de olsa bu sıkıntıların arasında bizleri de görebilirlerse çok memnun oluruz. Ben rica ediyorum devlet büyüklerimden, buradaki çiftçinin sıkıntısını görün, çözümler bulun. 5.000 kişilik bir belde de yaşıyorum ve bu beldenin yarısı seralarında kesme çiçek üretimiyle hayatlarını geçindiriyorlar. Umarım ülke olarak hep birlikte bu sıkıntıları atlatırız.” Şeklinde derdine paylaştı.