Yalova'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü, kentte düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasıyla başlayan etkinlikler saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kent Müzesi'ndeki 1929-1964 Ulusal Basınında Yalova Haberleri Sergisi Yalova protokolü ve vatandaşlar tarafından ziyaret edildi.

Sergi ziyaretinin akabinde 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinliklerde yaptığı konuşmasına İstiklal Marşı'nın;

"Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?

Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!

Canı, cananı, bütün varımı alsında Hüda,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda." dizeleriyle başlayan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un ülkemiz için dile getirdiği bu dizeler gibi bende her fırsatta kentimiz için cennet vurgusunu büyük bir onurla yapıyorum. Bundan tam 97 yıl önce atalarımız cennet Yalova'mız için canlarını feda ettiler. Bu gün "Ya istiklal, ya ölüm diyenlerin, gelecek nesiller için, yani bizlerin bu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için, ölümü seçtikleri gündür.

Osmanlı arşivlerine göre 9.143 kişi, yabancı kaynaklara göre 5-6 bin civarında Yalovalı bu cennet topraklar için şehit oldu. Atalarımız arşivlere göre %15'inin yakılıp yıkılarak kullanılmaz hale getirildiği bu topraklarda bağımsızlığımız için vatan uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda ettiler. Bu gün Yalova'nın bayırlarında, ormanlarında binlerce kefensiz şehidimiz yatıyor. Onlar bizim için öldüler, düşmana değil, ecele yenildiler. "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır." Türk Milletinin vatanı her şeyden hatta ve hatta canından bile üstün tuttuğunu gösteren en güzel sözlerden bir tanesidir.

Bedenlerini bizlere siper eden binlerce şehidimiz sayesinde bu gün bu topraklarda huzur içinde yaşayabiliyoruz. Bu sebeple başta Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yakın silah arkadaşları olmak üzere, vatanın kurtuluşuna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, isimsiz bütün kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun. Karakterinde esaret olmayan bu millete Rabbim bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. 19 Temmuz Yalova'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı kutlu olsun" dedi.

Başkan Salman'ın konuşmasının ardından 19 Temmuz İlkokulu öğrencilerinin, Yalova'nın kurtuluşunu anlatan şiiri tüm katılımcıları duygulandırdı.

Yalova Valisi Tuğba Yılmaz,  İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Gemalmaz, Yalova İl Emniyet Müdürü Hakan Fındık, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Yıldırım Özgür, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikler YAFEM Türk Boyları Şöleni'ne katılan grupların halk oyunları gösterisi ile son buldu.