HABER: Abdullah Bozkurt

Yalova’da bir ilk gerçekleştiriliyor

Yalova Tavşanlı plajında yüzdürülen yarış atları, ortaya renkli görüntüler sergiliyor. Sabahın erken saatlerinde kumsalda yürüyüş yaparak bileklerinin ısınması sağlanan yarış atları, özel antrenmanlar eşliğinde denize girerek, kendilerine belirlenen dakikada yüzdürülüyor.

9 yarış atının antrenmanını yaptıran Canay Duran, “Biz burada yarış atlarına kamp imkanı sağlıyoruz ve atlara denizde antrenman yaptırıyoruz. Bu da atların yarış performanslarına iyi bir şekilde yansıyor. 15 yıldır bu sektörün içerisindeyim, 3 yıldır Yalova’nın Tavşanlı beldesinde at yüzdürüyoruz. Antrenman yaptırıyoruz" dedi.

Şampiyon Kinowa, Yalova’da kamp yapıyor

Fenerbahçe’nin eski kalecisi Oğuzhan Dağlaroğlu’nun atı Kinowa, Yalova’da kamp yapıyor. 2019 yılında Ege Derbisini kazanan Kinowa, o yarıştan 4 milyona yakın para kazanmıştı.  Antrenör Canay Duran, “Kampta 8 ahırımız var. 8’i de dolu. Bu atların tamamı yarışçı safkan atlar. Ahırımızda şu an Şampiyon Kinowa var. 4 milyon liralık yarış kazandı ve şu an bizimle hem tatil yapıp hem antrenman yapıyor” şeklinde konuştu.  

Biz burada atın kondisyonuna göre hareket ediyoruz. Burada atlarımız; hem kamp, hem tatil yapıyorlar, hem de yarışlar için kondisyon topluyorlar. Burada kamp yapan atlarımız, güçlü ve moralli bir şekilde yarışlara gönderiyoruz.’’

Atlar hangi kriterlerde yüzüyor?

Antrenör Canay Duran, “At yüzdürülürken ilk denize giriş çok önemli, huy kaptırmamak lazım. Yavaş yavaş denize sokuyoruz. Teknemizle kronometre tutarak ata belirlediğimiz süreye göre yüzdürüyoruz. Mesela ayak değiştiriyor mu, değiştirmiyor mu ona bakıyoruz. Bu çok önemli. Herkes at yüzdürebilir ama herkes attan anlayamaz. Ayrıca denizde atın burnu çalışır. Nefesi nereye kadar yetiyor, ayağını ne şekilde değiştiriyor, istekli mi isteksiz mi bunları görüyoruz. Denizin bir diğer faydası tuzlu sudur. Tuzlu su atı pişirir. Boğazında ne kadar iltihaplanma varsa, denizdeki iyot sayesinde bu iltihaplar attan sökülür. Çünkü at ister istemez su yutar” şeklinde bilgiler verdi.

Canay Duran ayrıca, “Atları sevin, atları çok farklı hayvanlar. At sevgisi hiçbir şeye benzemez. İki canlının birleşip yaptığı tek spor dalıdır at yarışları. Onunla birleşiyorsun. Onunla bütünleşiyorsun” şeklinde bilgilendirmede bulundu.