Hastalıkla mücadelede en önemli konunun izolasyon olduğunun altını çizen Dr. Metin Oral, “Kendini izole etmeyen bir kişi bir ay sonra virüsü 406 kişiye bulaştırır. Bu çok felaket bir rakam” diye konuştu.

“Gereken ne varsa yapılıyor”

Başkan Oral, Gündem Özel programının konuğu oldu. Oral, burada Kent 77 TV Genel Yayın Yönetmeni Özgür Yıldız’ın sorularını yanıtladı. Koronavirüs salgınıyla mücadelede belediye olarak aktif bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Oral, bakanlık, valiliğin genelgeleri nezdinde yapmamız gereken ne varsa yapmaya başladıklarını belirtti. Vatandaşları tedbirler konusunda bilgilendirdiklerini anlatan Oral, ilçedeki tüm kurumların dezenfekte edildiğini belirtti.

“İzolasyon, izolasyon, izolasyon”

Uluslararası bir yayından aldığı bilgileri açıklayan Başkan Oral, “Bir kişi hiç izolasyon yapmazsa 5 gün sonra virüsü 3 kişiye bulaştırıyor. O, 5 kişi 30 gün sonra 406 kişi oluyor. Yani 1 kişi izolasyon yapmadığı taktirde 30 gün sonra 406 kişiye çıkıyor. Bu çok felaket bir rakam. O, 406 kişinin de bir ay sonra kaça çıkacağını düşünün. Eğer yüzde 50 izolasyon yaparsanız bir kişi 15 gün sonra 30 kişiye düşüyor. Yani 400’den 15’e düşüyor. Bu kadar da keskin bir düşüşü var. Yüzde 75 izolasyon sağlanırsak bir kişi 15’ten bu sefer 3’e düşüyor. Yani çok hızlı bir düşüşe gidiyor. Dolayısıyla biz izolasyonumuzu sağladığımız zaman en önemli tedbiri almış olacağız. İzolasyon, izolasyon, izolasyon. Sayın Bakanımız sürekli söylüyorlar en önemli konulardan biri izolasyonu sağlamak” dedi.

Altınova halkımızı evde tutmaya çalışıyoruz

Düzenli olarak da ilçede dezenfekte çalışmalarının devam ettiğini anlatan Oral, vatandaşların mümkün olduğunca evde kalması gerektiğini dile getirerek, “Vatandaşlarımıza biz sosyal mesafe konusunda evde kalma konusunda uyarılarımızı yapıyoruz. Mümkün olduğunca Altınova halkımızı evde tutmaya çalışıyoruz. Bütün etkinliklerimizi durdurduk. Yaşlılarımıza hizmetlerimiz devam ediyor. Her gün düzenli olarak yollarımızı yıkıyoruz. Altınova’nın tüm sokakları ilaçlanacak. Bundan sonra normal acil durumlar haricinde bütün inşaat işlerini bıraktık. Belediyemizde evden çalışma yüzde 50 civarında. Dönüşümlü olarak çalışmayı ayarlıyoruz. Vatandaşlarımızdan biraz daha sabırlı olmalarını istiyoruz. Halkımız sağ olsunlar uyuyorlar kurallara ama biraz daha izolasyonu arttırmamız lazım.

Fedakarlık bekliyoruz

Oral, marketlere denetimler yaparak hem hijyen hem fiyat konusunda işi sıkıt tutuklarını ifade etti. Esnaflardan kapıları açık tutmalarını ya da ellerini sürmeden kapıların açılması yönünde talepte bulunduklarını anlatan Oral, “Şimdi pazarlar kapandı. Perşembe günleri manav ve marketlerle görüştük. Evlere hizmet verecekler. Hız kesilinceye kadar bizi hoş görmelerini istiyoruzBu konuda fedakarlık istiyoruz” dedi.

Tersanedeki önlemler

Altınova bölgesindeki tersanelerde alınan önlemlere de değinen Oral, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tersanelerle bizim için en önemli yerlerden birisi. 25 bin insan çalışıyor. Bu kadar insanın çalıştığı yerlerden önlemler alınması lazım. Servislerdeki taşımacılıkta yüzde 50 kapasitesine indirdiler. Teknelerle taşıma da bunu yaptılar. Bir kısmının girişlerinde bildiğim kadarıyla termal kameralı sistem oluşturuldu. Yemekhanelerde dönüşümlü sisteme geçtiler. Yemek hanelerdeki açık olan malzemeleri kapalı poşet sistemine geçtiler. Tersanelere gelen bir sürü yabancı uyruklu gemi var. Onları açıkta bekletiyor, 14 gün karantina uygulanıyor. Gelen ekip tahlillere tabi tutuluyor. Dolayısıyla tersanelerimiz bu konuda hassaslar. Zor süreç 25 bin kişi az değil. Tedbirler alınıyor. Bize düşen bir şey varsa yapmaya hazırız.”

Bu süreçte borç nedeniyle suların kesilmeyeceğini anlatan Oral, kartlı sistemde olan vatandaşlar için kartlara 10 ton depoladıklarını ve bitmesi halinde bunun yenileneceğini anlattı.

Oral, İhtiyaç sahiplerine Sosyal Yardımlaşma Vakfı, kaymakamlık ve belediye olarak yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Çoban Kale’de çalışmalar 12 sürecek

Çoban Kale’de kazı çalışmalarının 4 yıldır devam ettiğini anlatan Oral, “Bundan sonraki süreci Kültür ve Turizm Bakanlığımız üstleniyor. 12 aylık kazı sistemine geçiyor. Biz yazın anca yapabiliyorduk. 12 ay boyunca kazı yapıldığı zaman orada işler daha da hızlanacak. Su altı arkeoloji çalışmaları 5 yıllık programa alındı. Su altında kalemizi bulduk orada çalışıyoruz. Kuş gözlem kulemiz var. Bunun yanı sıra bakanlığımızın bir kuş gözlem çalışması var, Doğa Eğitim Merkezimiz ile. Burada kuş müzesi de yapacağız. Yine aynı bölgede Tıbbı Aromatik bahçemiz var. Bu projeler hem ilimize, hem ülkemize katkı sağlayacak projeler. Bu projeler bittiği zaman ciddi değerler kazanacak. Deniz Feneri’mizin olduğu yerde müze projelendirmesi bitti. Restorasyon ve projenin hayata geçirilmesiyle ilgili Ulaştırma Bakanlığımız devrede. Bunları tamamladığımızda ilimize hem çok ciddi müzeler ve sosyal kültürel açıdan, doğal açıdan katkı sağlayacak tesisler kazandırmış olacağız. İnşallah bunları da yakın zamanda bu yılın sonuna kadar bir kısmın bitirmiş olacağız” diye konuştu.

Toki süreç bitti, beklemedeyiz

İlçede toplu konut çalışmalarıyla ilgili sürecin bittiğini ifade eden Oral, “Acil durumlar haricinde şu anda işlere girmiyoruz. Projelendirme bitti, yer hazır. 70’e yakın bir konutumuz olacak. Fakat bu sürecin tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

Oral, Çevrim İçi Altınova Projesi’nin başarılı bir şekilde yürüttüklerini bu süreçte koronavirüs salgını nedeniyle çalışmaların durduğunu ifade etti.

Kampanyaya güçlü katkı vereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Biz Bize Yeteriz” kampanyasına katkı sağlamak amacıyla Altınova Kaymakamı ile çalıştıklarını sözlerine ekleyen Oral, “Onu da bu hafta ya da bir sonraki hafta tamamlayacağız inşallah. Ben o konuda tersanecilerimize, kurumlarımıza teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.