YABELTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melahat Yalçın, HİZMET A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nilüfer Çelik, YABELTAŞ Yönetim Kurulu Üyeleri Bayram Koçgündüz, İsmail Çınar, HİZMET A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Arslan katıldı.

YABELTAŞ ve HİZMET A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özel, Personel giderlerinin, şirket kazançlarının çok üstünde kaldığını ve şirketleri zora soktuğunu belirterek başladığı 2019 yılı ile 2020’nin ilk beş ayında her iki şirketin mali bilançosunu basın mensuplarıyla paylaştı.

Özel; “Yabeltaş A.Ş. ve Hizmet A.Ş. genel kurullarının 8 Mayıs ve 13 Mayıs ile 15 Haziran tarihlerinde oluşturduğu yeni yönetim kurulu ve bu yönetim kurullarının başkanı olarak şirketlerimiz hakkında sizleri bilgilendirme yapmak amacıyla davet ettim.

Şirketlerimizin Mayıs sonu itibariyle durumları, dönem sonunda ulaşmak isteğimiz hedefler, yönetim ilkelerimiz ve oluşturacağımız çalışma kültürümüzü sizler aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak istedik.

YABELTAŞ işletmeleri; Tatil Park, Rıhtım Otopark, Terminal ve Merkez Minibüs terminalidir. Görevi devraldığımızda Yabeltaş işletmelerinde merkez dahil çalışan sayısı 104’tü. Bu çalışanların içinde üniversite mezunu oranı sadece yüzde 4, ortalama kıdem yaşı ise 5,37'dir.

YABELTAŞ A.Ş.’nin toplam borcu 17 milyon 218 bin TL

YABELTAŞ A.Ş.’nin 2019 yılında 307 bin TL zararla kapattı. 2019 ilk 5 ayı 151 bin TL , 2020 ilk beş ayı ise 554 bin zararla kapatmıştır. Gelirlerimiz ise; 2019 yılı 6 milyon 281 bin TL, 2019 ilk beş ayında ise 2 milyon 135 bin TL, 2020 yılında 1,573 milyon TL olmuştur.

Özel, ‘’Giderlerin dağılımında en yüksek bölüm personel maaşlarıdır’’

En büyük giderimiz personel giderleri, ikinci olarak enerji giderleri geliyor. Üçüncü ise iş yeri bakım onarım giderleri. Personel gideri 2019 yılında 5 milyon 339 bin TL. 2019 ilk beş ayı 1 milyon 804 bin TL, 2020 ilk beş ayı ise 1 milyon 763 bin TL olarak gerçekleşmiştir.

YABELTAŞ A.Ş.’nin, Mayıs 2020 sonu itibariyle toplam borç tutarı 17 milyon 218 bin TL’dir. Bunun dağılımı; Yalova Vergi Dairesi 8 milyon 708 bin TL, Sosyal Güvenlik Kurumu 5 milyon 929 bin TL, TİGEM kira borcu 1 milyon 131 bin TL, Ecrimisil 41 bin TL ve Yalova Belediyesi 879 bin TL’dir.

Toplam alacak ise 3 milyon 475 bin TL’dir. Bunun 1 milyon 872 bin TL’si şüpheli alacaklar sınıfında olup tahsilleri mümkün görülmemektedir. Tatil Park işletmecilerinin ve konaklayanlarının kira borçları 1 milyon 826 bin TL, terminal yazıhane 1 milyon 61 bin TL borçları bulunmaktadır. Toplam 2.887 milyon TL alacağımız Tatil Park işletmecileri ve Terminal Yazıhane işletmecileri borçları bulunmaktadır.” Dedi.

Özel, sonrasında HİZMET A.Ş. işletmelerini değerlendirdi ve bu şirketlerde de en büyük giderin personel giderleri olduğunu açıkladı.

Özel, ‘’HİZMET A.Ş. toplam borcu 5 milyon 839 bin TL’dir’’

 Başkan Özel; “HİZMET A.Ş.’nin bünyesinde arasında Pazaryerleri, Yürüyen Köşk Kafeterya, Engelsiz Cafe, Emekliler Cafe var. Görevi devraldığımızda hizmet işletmelerinde merkez dahil çalışan sayısı 59’du. Bu çalışanların içinde üniversite mezunu oranı sadece %7’dir.

HİZMET A.Ş. 2019 yılını 975 bin TL zararla kapatmıştır. 2019 ilk 5 ayını 525 bin TL zararla kapatırken, 2020 ilk beş ayını ise 844 bin zararla kapatmıştır. Gelirlerimiz ise, 2019 yılında 4 milyon 80 bin TL, 2019 ilk beş ayında 1 milyon 66 bin TL olmuştur. 2020 yılının ilk 5 ayında 1 milyon 8 bin TL olmuştur.

Özel “Bu tablo, yılların getirdiği yanlış yönetim ve müdahalelerin sonucudur”

Giderlerin dağılımında en yüksek kalem personel gideridir. İkinci enerji giderleri, üçüncü de malzeme alımıdır. Durumu böyle özetleyebiliriz. Hizmet A.Ş.’nin mayıs sonu itibariyle toplam borç tutarları 5 milyon 839 bin TL’dir. Bunun dağılımı ise Yalova Vergi Dairesi 2 milyon 394 bin TL, Sosyal Güvenlik Kurumu 2 milyon 918 bin TL, piyasaya ise 527 bin TL borç vardır.

Toplam alacak 951 bin 237 TL’dir. Bunun 288 bin 73 bin TL’si şüpheli alacaklar sınıfında olup tahsilleri mümkün görülmemektedir. Net alacaklarımız 663 bin 163 TL’dir. Kısaca yönetimini devraldığımız şirketlerin mali açıdan son derece olumsuz tablo içinde olduğu görülmektedir.

Özel, ‘’Bu olumsuzlukları kısa sure içinde gidermek mümkün olamayacak’’

‘’Ülkemizin ve dünyayı derinden sarsan Pandemi süreci de son derece olumsuz mali tabloların oluşmasına etken olmuştur. Böylesi bir idareden dolayı, Yalova Belediyesi şirketlerinin itibarları ortadan kalkmıştır. Pandemi öncesinde de yaşanan ekonomik sıkıntılar, sadece Yalova Belediyesi’nden gelecek desteklere göre faaliyetlerini sürdüren bir anlayışın değişmesi gerektiğini göstermektedir.

Pandemi dolayısıyla işletmelerin gelirleri neredeyse sıfıra düşmüştür. Bu sure içinde çalışanlarımızın ücretlerini geç de olsa vermek, en büyük tesellimiz olmuştur. Borçlarımızı verememek büyük olumsuzluktur. Alacaklarımızı alamamak nakit akışımızı etkilemiştir. Dolayısıyla, bu olumsuzlukları kısa sure içinde gidermenin mümkün olamayacağını kamuoyunun bilmesini isterim.” Dedi.

Özel, dönem sonuna kadar yapacaklarını kısaca anlattı

Özel, “Şirketlerimizin kurumsal alt yapılarını oluşturmak üzerinde yoğun çalışılacaktır. Yönetim Sistemleri oluşturulacaktır. Kalite yönetim, bilgi güvenlik ve KVKK sistemleri etkin bir şekilde oluşturularak kullanılacaktır. Her aşamada operasyonel mükemmeliyet kültürü uygulanacaktır. Bunun sonucunda yükselen gelirler, düşen giderler ve hemşerilerimizin artan memnuniyeti ile birlikte şirketlerin bilançoları olumlu yönde değişecektir.

İşletmelerimizi markalaştırma üzerinde yoğun çalışılacaktır. Yalova da herkesin yararlandığı pazar yerlerini her açıdan standartını yükselterek bölgemizde cazibe merkezleri olması için tüm ilgili paydaşlarla çalışılacaktır. Tüm Yönetim Kurulu üyelerimizin belirlendiği işletme sorumluluk görevleri ile konular çok hızlı bir şekilde ele alınarak sonuç odaklı bir kültür içinde olunacaktır.

Son derece yetersiz bilgi işlem alt ve üst yapısı günün teknolojisinde uygun bir şekilde yenilenecektir. Web sayfalarımız ve instagram paylaşımlarımız güncel ve beğenilir bir çizgide olacaktır. Tatil Park yılın 12 ayı hizmet verecek bir yönetim anlayışına girecektir. Yürüyen Köşkü geçtiğimiz yıl sadece 58.000 ziyaretçi ağırlamıştır. Hedefimiz Yalova'nın toplam nüfusu olan 300.000 kişinin ziyareti için etkin girişimlerde bulunacaktır. Ayrıca Yürüyen Köşk satış reyonu da en kısa sürede faaliyete geçecektir.” Dedi.

Özel, ‘’Yalova Belediyesi’ne teşekkür ederiz’’

Özel, dönem sonu itibariyle son derece olumsuz hadiselerin yaşandığı 2020 yılında bilançoları olumlu yönde tersine çevirmek için tüm birikim ve kaynaklarla çalışacaklarını belirtti. Ana işvereni olan Yalova Belediyesi’ne, Başkan Vekili Mustafa Tutuk başta olmak üzere tüm birimlere verdikleri destek için Yönetim Kurulları adına teşekkür etti.