Programın moderatörlüğünü MEL-AY Medya Gurup Yönetim Kurulu Başkanı ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat yaptı.

Programda Bağatar, Polat ve Revizyon Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Korkmaz’ın sorularını cevapladı. 

Ayhan Polat, Ankara’dan ayağınızın tozuyla stüdyomuza geldiniz. Hangi müjdeli haberle geldiniz?

Muğlim Bağatar; Öncelikle bizi programınıza davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Ekranları başında bizi izleyen çok kıymetli hemşerilerimize de iyi seyirler diliyorum. Geçen günlerde kıymetli bir bakanımızı Yalova’da misafir ettik. Teşkilat arkadaşlarımızdan biri çok güzel bir şey söyledi. Eskiden bakanlarımız Yalova’ya geldiklerinde çantalarında müjdelerle gelirlerdi. Bizimki de böyle oldu. Sayın Milletvekillerimiz ile Ankara’da idik. Turizm ve Sağlık Bakanlarıyla görüşmelerimiz oldu. Yalova ile ilgili projelerimiz var. Uzun yıllardır Yalova’nın geleceği ile ilgili tartışmalar var. Yalova turizm kenti mi, sağlık kenti mi, yoksa öğrenci kenti mi olacak?

Turizm kenti olması yönünde çalışmalarımız var. Turizm kenti olabilmek için bu altyapının yeterli olması gerekiyor, yurt içi ve yurtdışından gelen misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz yeteri kadar turizm tesisimiz yok, maalesef.  Bununla ilgili bir takım çalışmalarımız oldu. Özellikle Termal bölgesinde önümüzdeki aylardan itibaren Yalova turizm kimliğini kazanacak.

Kültür Turizm Bakanı ve Milletvekillerimiz ile yaptığımız görüşmede, ilimizde turizm tahsis alanı olarak ayrılan 400 dönüm arazi temmuz ve ekim ayları arasında ihaleye çıkacak ve 5 yıldızlı termal otellerin kurulması aynı zamanda fuar ve kongre merkezlerinin yapılması içinde ilk adımı atmış olacağız.

Yalova’nın doğusunda sanayi, batısında turizm olacak

Yalova yatay bir şehir. Bir tarafında Kocaeli bir tarafında Armutlu Yarımadası. Şehrimizin doğu tarafı daha çok sanayi üzerine kurulmuş. O bölgelerde daha fazla planlamaya gerek yok. Yalova bundan sonraki süreçte daha fazla sanayi yatırımı almamalı, mevcudunu korumalıdır. Şehrin merkezi yerleşim yeri. Şehrimizin batı bölgesi Termal, Esenköy, Armutlu, Çınarcık Teşvikiye’de turizm yatırımları olmalıdır. Şehrimizin turizm ile ilgili yatırım yapılması gereken yerleri Armutlu yarımadası, Teşvikiye gibi bölgelerimizdir.

Şehrimizi turizm kenti haline getirmeye çalışırken doğal güzelliklerini de koruyup yüksek katlı olmayan mimarisi düzgün yapılar kurulacaktır. Artık Yalova turizm kenti mi, sanayi kenti mi, kargaşası ortadan kalkacak. Turizm kenti kimliğine kavuşacak.

Hakan Korkmaz: Yalova’nın gündeminde ve zaman zaman ulusal gündeme de yansıyan yolsuzluk skandalı var. Soruşturma kapsamında Yalova Belediyesi AK Parti’ye geçti. Bu süreçten sonra Yalova sık sık bakanların geldiği bir il oldu. Sizin Ankara’da görüşmeleriniz oldu. Belediye ve valilik binasının taşınması ile ilgili projeler açıklandı. Vefa Salman görevden alındıktan sonra neler yapıldı? Belediye AK Parti’ye geçtikten sonra neler yapıldı?

Muğlim Bağatar: Yalova Belediyesi talihsiz altı yıl yaşadı. Yalova çok güzel bir şehir. Marmara Bölgesi’nde doğal zenginlikleriyle ve lokasyonu itibariyle burada yaşamak ayrıcalıktır. Böyle güzel bir şehirde yaşıyorsak ona karşı yükümlülüklerimizi de yerine getirmeliyiz. Ankara’ya sık sık gidiyoruz. Sayın Bakanlarımızdan yardım istiyoruz. Yalova’nın kaybetti zamanı telafi etmek için çalışıyoruz. Yalova’da birçok eksiklik var. Biz bunları göreve geldiğimiz günden itibaren tespit ettik ve çalışmaya başladık. Şehrimizde tespit ettiğimiz kronik sorunları var. En büyük sorunlardan biri ise kentsel dönüşüm. Yalova’da kentsel dönüşüm ofisi kurduk ve çalışmaya başladık. Yakın zamanda açıklayacağımız bir takım çalışmalarımız da olacak.

Çevre Şehircilik Bakanlığı’yla görüşmelerimiz oluyor. Bağlarbaşı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmalarına başlıyoruz. Bu büyük bir hamle. Bununla birlikte vatandaşlarımız kentsel dönüşümü ve faydalarını yakından görecek. Şehrimizde otopark sorunu olmayacak. Her binanın altında otopark olacak. Yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış herhangi bir doğal afet karşısında çok daha sağlam ailelerimizle daha güvende oturacağımız yapılar inşa edilecek. Bunun yanında planlamalar yapılırken bir mahallede olması gereken sosyal alanlar, yeşil alanlar cami, alışveriş merkezi ve her şeyiyle planlayarak hayata geçireceğiz. Şehirde gördüğümüz en büyük sorunlardan biri park sorunu. Tüm ara sokaklar dolu. Vatandaşlarımız akşam evine gittiğinde arabasını birkaç sokak öteye park etmek zorunda kalıyor. Bun sorunlar, planlamayla çözülür. Yeni yapılacak binaların altında otoparkı olacak. O mahallede yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak. 

Hakan Korkmaz:  Vatandaşların kentsel dünüşüme bakışı nasıl, geri dönüşler alıyor musunuz?

Muğlim Bağatar: Bu daha çok Belediye Başkanımızı ve belediyede çalışan arkadaşlarımızı ilgilendiren bir konu. Kendileriyle istişare ediyorum. Gayet güzel dönüşler alıyorlar. Tahmin ediyorum olumlu olacaktır.

Ayhan Polat: Geçmiş yıllarda Yalova AK Partide Milletvekilliği ve il başkanlığı yapmış olan isimler AK Partiden kopup yeni kurulan partilere destek oluyorlar. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz, onlara bir çağrınız var mı?

Muğlim Bağatar: AK Parti’nin Yalova da 11. il başkanıyım. Tüm il başkanlarımızla sık sık bir araya geliyoruz. Sağ olsunlar davetlerimize toplantılarımıza katılıyorlar. Önceki dönem belediye başkanımız zaten iki tane. Somut olarak Yalova’da başka partiye geçen eski milletvekilimiz, herhangi bir yöneticimiz yok. Tüm partililerimizle ve tüm vatandaşlarımızla birlik ve beraberlik içinde olmak istiyoruz. Bizim kaybedecek tek bir vatandaşımız bile yok. Gördüğüm somut bir isim yok şuan Yalova’da diğer partilere geçen. Partimize aitlik duygusu içerisinde olduklarını düşünüyorum.

Hakan Korkmaz: Erken seçim tartışmaları yapılıyor. Her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanımız erken seçimin olmayacağını söylese de, AK Parti teşkilatları şuan olası bir erken seçime hazır mı? Çalışmalarınızdan bahsetmenizi istiyorum.

Muğlim Bağatar: Yaklaşık 2 yıldır il başkanlığı görevini yapıyorum ve göreve getirildiğim ilk günden itibaren durmadan çalışıyoruz. Sosyal medyamızı takip ettiğinizde, bütün bu çalışmalarımızı ziyaretlerimizi göreceksinizdir. Seçimler bittikten sonra da çalışmalara ara vermedik. Sürekli seçim varmış gibi sahadayız. Bizler sürekli seçim varmış gibi meydanlardayız. İlçe başkanlarıma da bunları söylüyorum. İnsanlara uzaktan merhaba demekle sorunları çözülmüyor. Vatandaşlarımız bize ulaşmak istediklerinde, zorlukla karşılaşmayacaklar. Yakın zamanda erken seçim olacağını düşünmüyorum. Çok daha önemli sorunlarımız var Türkiye olarak. Pandemi sorunuyla boğuşuyoruz. Böyle bir dönemde erken seçimin gündeme geleceğini düşünmüyorum.

Hakan Korkmaz:  Yalova Belediyesi’nin, AK Partiye geçmesi zamanında yapılacak olan seçime katkısı oldu mu? Bunu avantaj olarak kullanacağız diyebiliyor musunuz?

Muğlim Bağatar: Yalova halkı geçtiğimiz 8-9 aylık süreçte bizi tanıdı, belediyecilik anlayışımızı gördü. Bunlar tabi ki bize katkı sağlayacaktır seçim olduğunda. Şehrimizin kronik sorunu olan alt yapı sorunlarını iki- üç ay içerisinde hem de pandemiyle mücadele ederken çok önemli yatırımlar yaptık. Yalova Belediyesi devir alındığından 300’e yakın haciz vardı. Vatandaşın yatırmış olduğu su parası bile dakikasında tahsis ediliyordu. Şuan vadesi gelmiş borcu ödenmemiş hiçbir esnaf yok. Esnafın yüzde 80 borcu ödedik. Hatta komik bir şey anlatayım. Belediye Başkanımız göreve geldikten sonra bir ay falan geçti. Pandemi dönemi tabi vezneler kısmi çalışıyor. Vatandaş kısmen sokağa çıkıyor. Başkan ‘Ay sonu tüm maaş ödemelerini yaptık, faturalar yatırıldı. 5- 6 milyon civarında da bir paramız arttı’ dedi. Ben de bir yanlışlık olmasın diye sordum. Belki bir sonraki ay ödenecek bir şey vardır. İller bankasından bir kesinti yapılıyordur da siz bilmiyorsunuzdur. Arkadaşlarla düşündük ve biraz beklemeye karar verdik. Yedekte biraz paramız dursun dedik. Bir sonraki ay baktık ki bu rakam giderek artıyor. O zaman dedik esnafın parasını ödeyelim. Esnaflarımızın borçlarını ödedik, gerekli planlamalarımızı yaptık ve şuan geldiğimiz noktada ciddi bir birikimimiz söz konusu.

Pandemi döneminde ihtiyaç sahiplerine destek olduk, esnaflarımıza destek oldu. Para yok batmış denilen Belediye’de biz hiç de manzarayı öyle görmedik. İyi idare ettiğiniz süre boyunca, Belediye’nin parası var. Bundan önce hiçbir zaman belediyenin kapısına haciz gelmemişti. Şimdi o dönemler bitti.

Ayhan Polat: Yalova Belediyesi’nin güzel bir geliri var ama bunu yönetmede bir sorun vardı. Mustafa Tutukla birlikte böyle bir sorunda kalmadı mı diyorsunuz?

Muğlim Bağatar: Belediyenin parası kamunun parasıdır. Kendi paranız gibi dikkatli harcarsanız, faiz masraflarından, avukat masraflarından hacizden kurtarırsanız. İhaleleri şeffaf, açık bir şekilde yaparsanız ve yüz liralık işi iki yüz liraya vermezseniz hiçbir problem olmaz.

Ayhan Polat: En son Ocak ve Şubat 2021 ayları meclis toplantılarında, Yalova Belediye Başkanı Sayın Mustafa Tutuk’un gündeme getirdiği konular var. Arsa satışları ve yine bu satışların dışında özellikle müteahhitlere alacakları karşılığında verilen, icra kanalıyla verilen taşınmazların gayrimenkullerin çok düşük seviyelerde rakamlarla verildiği bilgisi bize ulaştı. En son meclis toplantısında bunu açıklayan Tutuk’a karşı CHP’li meclis üyesinden bir tepki geldi. Siz bu tepkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz. Biz çok şaşırdık bu duruma.

Muğlim Bağatar: Maalesef biz de çok şaşırdık. Olay şöyle gerçekleşiyor. Önceki yıllarda belediyeye iş yapan müteahhitlere para ödemedikleri için vatandaş da gidiyor, belediyenin menkul kıymetlerle haciz işlemi uyguluyor. Akabinde haciz yoluyla arsalar satılıyor ama komik olan şu. Adam hem arsaları alıyor, hem parasını alıyor ve hesaptan düşmüyorlar. 3 milyon TL'den bahsediyoruz. Şimdi sizin bu paranız olsa, ailenizin parası olsa, böyle mi yaparlar? Bu vatandaşın cari hesabından düşülmüyor.  Adam arsaları alıyor, tapuları da cebine koyuyor; fakat belediyeden hala 4 milyon TL alacağı var. Böyle bir şey mümkün mü? Ve diyorlar ki biz bunun farkına varmadık. Peki bizim belediye başkanımız ve ekibi nasıl farkına vardı? Demek ki buna benzer birçok açıklık var. Seçim zamanı, görevden alınan belediye başkanı ‘bir tane bile arsa satmayacağız’ diyordu. Doğru, satmamışlar. Arsaları hediye etmişler, bedava vermişler. Bunun anlamı bu. Sattığınız şeyin parasını almıyorsanız, bedava vermişsinizdir.

Hakan Korkmaz: Son Yalova Belediye Meclisi Toplantısını takip ettik. Siz de az önce esnafa yapılan indirimlerden bahsettiniz. Son mecliste de böyle bir madde onaylandı. CHP'li bazı meclis üyeleri kira yardımı yüzde 50 değil de komple alınmasın şeklinde bazı söylemlerde bulundular. Kimse kusura bakmasın. CHP'li arkadaşlar buna da tepki gösterebilir, fakat bunu ucuz siyaset olarak nitelendiriyorum. Nedenine değineyim. Biraz önce başkanım da bu konuya temas etti. Başkanvekili Tutuk, belediyede 3- 4 bin lira. Esnafın ufak borçları bir veya bir buçuk sene aralığında ödenmemiş.  Mecliste ucuz siyaset yapan CHP'liler madem esnafı çok düşünüyorlar o zaman neredelermiş. Bunu buradan dile getirmek istiyorum. Sayın başkanımın bu konudaki değerlendirmelerini de merak ediyorum.

Muğlim Bağatar: CHP'de de siyaset yapan değerli arkadaşlarımız var. Sonuçta onlar da illeri için ülkeler için partiler için faydalı olmaya çalışıyorlar. Kişiler bazında değil de sistemde genel olarak bir sıkıntı var. Mesela 1-2 gün önce Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa eden Cumhuriyet Halk Partisi'nin eski milletvekilleri Özcan Özer beyefendi bir şey söyledi. Biz Yalova ile ilgili birçok yanlış şeyi Ankara'ya rapor ettik görevden alınacağı da belliydi. Bir takım olumsuzlukları da Ankara'ya anlattık ama bizi dinlemediler. Bu ne demektir Cumhuriyet Halk Partisi'nin içinde de gerçekten bir şeylerin yanlış gittiğini bilen bunu anlatmaya çalışan ama gücü yetmeyen insanlar var. Ankara'ya bazı şeyleri tozpembe göstermişler. Anketler, şunlar, bunlar. Yalova'da her şey çok güzel ama maalesef arka planda bu böyle değilmiş. Biz bunu seçim zamanında da arkadaşlarımızla konuştuk. Benim Facebook'um da hala yaptığım bazı paylaşımlar duruyor. Yanlış işler yapıyorsunuz bu yaptığınız işlerin bedelini yarın size ödetirler. Yazdım ama maalesef bizi dinlemediler. Şimdi kaybolan paralar öyle ufak tefek paralar değil. Tabii ki esnafa yardım yapılsın ama söz konusu rakamlar çok büyük. Kağıt üzerinde kaybolan 23 milyondan bahsediyoruz. İcara ile satılan ve kaybolan 3 milyondan bahsediyoruz. Benim branşım değil ama mali konularda uzman arkadaşlar diyorlar ki, her ay böyle belediyenin 5- 6 milyon parası artıyorsa, bu geçtiğimiz dönemlerde ki 6 milyonlar nerede?

Kalıcı bir yatırım yapılmış olsa desinler ki ‘Biz belediye binasını değiştirdik, altyapıyı değiştirdik, bu parayı buraya harcadık.’ Ama bunlar da yok. 70 tane vaatte bulunup sadece bunların 2 tanesini yapan Belediye Başkanı bu paraları ne yaptı. Bir de şunu düşünün, geçen ay herkes avaz avaz bağırdı. 3 milyonluk arsa satılmış. Daha sonra daha doğrusu verilmiş, cari hesaptan düşülmemiş. Yahu sen belediye başkanısın, neredesin? Çık de ki ‘yahu arkadaş bu böyle değil, ben bunu sattım. Parasını da aldım’ deyiver. Acaba babasından kalan araziler olsaydı, 3 milyonluk 8-10 tane tapuyu hay Allah unutmuşuz diyebilir miydi?