COVID-19 salgını dolayısıyla bu yıl çevrim içi olarak düzenlenen ICOBS’21’de yurt içinden ve yurt dışından gelen bildiriler iki gün boyunca 11 farklı oturumda sunuldu. Konferansın açılış konuşmaları, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Çancı, İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Özcan ve ICOBS Dönem Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Volkan Polat tarafından gerçekleştirildi.

Uluslararası İşletme Öğrencileri Kongresi’nin lisans ve lisansüstü düzeyde İşletme öğrencilerinin bilimsel araştırma yapma ve araştırmalarını akademik bir ortamda sunma becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlendiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Volkan Polat, hazırlık süreçleri hakkında bilgi verdi.

“Dinamik bir gençliğe ihtiyacımız var”

Öğrencilerini akademik ve güncel alanlarda işletme bilgisi ile donatarak dünya ile yarışabilir hale getirmeyi hedeflediklerini belirten İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Özcan, “Bugün burada yurt içinde ve yurt dışında öğrenim gören İşletme öğrencilerini buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir işletmecinin değeri; ürettiği katma değer, kaliteli çıktıları ve istihdam ettiği işçi sayısı ile doğru orantılıdır. Bu ülkenin dinamik bir gençliğe ihtiyacı vardır. Bu tür kongrelerin önemi de buradan ileri geliyor” şeklinde konuştu.

Tek İşletme Öğrencileri Kongresi

ICOBS’un Türkiye’de düzenli olarak yapılan tek işletme öğrencileri kongresi olduğunu ifade eden Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu ise ICOBS’un yakın gelecekte uluslararası alanda itibarlı bir üniversite ile iş birliği yapmasını hedeflediklerini vurguladı.

Bu yıl düzenlenen programın geçen seneye göre daha ileride olduğunu belirten İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Çancı ise özellikle büyük veri olmadan işletmecilik olmayacağını ve büyük veri analizi konusunun işletmeler kadar bölümler ve fakülteler açısından da hayati derecede önemli olduğunu ifade etti.

“Öğrencileri hayata hazırlamalıyız”

Konuşmasında geleceğin ancak öngörülerle, planlamalarla tayin edileceğini yarını planlamadan, yarını düşünmeden yarına yönelik hayaller kurmadan yarını tayin etme şansını yakalamanın zor olduğunu, işletmeciler içinse bunun daha çok önemli olduğunu ifade eden Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ise “Üniversite, öğrencilerini hem yeni ufuklara hem de hayata hazırlamalıdır. Öğrencilerin ve genç bilim insanlarının akademik farkındalıklarının oluşturulması ve hassasiyetlerinin geliştirilmesi konusunda bu toplantıların önemi çok büyük. Dolayısıyla bu kongreler, ileride bilim insanı oluşturma konusunda da oldukça önemli olduğunu'' ifade etti.

İki Keynote Speaker

Bu yıl ICOBS’da iki keynote speaker yer aldı. Konferansın ilk günü Washington State Üniversitesinden Asst. Prof. Mesut Çiçek “International Business in The Post-Covid-19 Era” konulu konuşmasını yaptı. Konferansın ikinci gününde ise Antalya Bilim Üniversitesinden Prof. Dr. Şadi Evren Şeker “İşletmelerde Büyük Veri” isimli konuşmasıyla katılımcılar ile buluştu.

Bu yıl öğrenciler ve araştırmacılar arasında ülkemizde büyük veri araştırmaları ve uygulamaları hakkında farkındalığı artırmak amacıyla “Big Data in Business” teması ile düzenlenen ICOBS konferansında, pazarlama, üretim yönetimi, yönetim ve organizasyon, muhasebe, finans, insan kaynakları, yönetim bilişim sistemleri gibi temel işletme başlıkları altında, günümüzün teknolojik ve sosyal trendleri doğrultusunda da birçok farklı araştırma yer aldı. Bunlar arasında blockchain ve kripto para teknolojileri, büyük veri, neuromarketing, sosyal medya, yaratıcılık, crowdfunding ve Covid-19 konulu çalışmalar oturum başkanları, araştırmacılar ve katılımcılar ile zengin bir tartışma ve paylaşım atmosferinde sunuldu.

Konferansın son günündeki kapanış oturumunda ise ICOBS düzenleme ekibi, bildiri sahipleri, öğretim üyeleri ve dinleyiciler bir araya geldi. Katılımcılar hem ICOBS’21 hakkında değerlendirme yaptı, hem de gelecek konferans için tavsiyelerde bulundu.

Yalova Üniversitesi İşletme Bölümü ile özdeşleşen, her sene düzenli olarak yapılmaya devam eden ve bir marka haline gelme yolunda önemli adımlar atılan Uluslararası İşletme Öğrencileri kongresi ICOBS’22’in hazırlıklarına ise hız kesmeden başlandı.