Açıklamada şu bilgiler yer aldı; “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1987 yılında, uyuşturucu kullanılmayan sağlıklı bir toplum hedefine ulaşmak, uyuşturucu ile mücadele konusunda uluslararası alanda eylem ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak kabul etmiştir.

Bu amaca yönelik farkındalık oluşturmak ve toplum bilincinin artırmak amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de 26 Haziran’da çeşitli etkinlikler yapılmakta ve yapılan etkinliklerde, sağlıklı yaşam davranışlarının önemi vurgulanmakta, uyuşturucu kullanımının zararlarına dikkat çekilmektedir.

Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları, en üst düzeyde kararlılıkla sürdürülüyor

Uyuşturucu kullanımı, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayıplara sebep olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Uyuşturucu madde kullanımı sadece kullanan kişiyle sınırlı sağlık zararlarından ibaret olmayıp çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki, ekonomik açıdan olumsuz etkileri bulunan bir durumdur. Önleyici tedbirlerin alınmasının kaçınılmaz olduğu halk sağlığı sorunlarından biri olan uyuşturucu ile mücadele çalışmaları, ülkemizde en üst düzeyde kararlılıkla sürdürülmektedir.

Ulusal stratejiler ışığında yerel strateji ve eylem planları hazırlanarak uygulanıyor

Bağımlılık ile mücadele kapsamında; İl Valiliğimiz koordinesinde Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu oluşturularak bağlı kamu kurumları, üniversite, sivil toplum kuruluşları, bağımlılığın önlenmesi ve toplumsal duyarlılığın geliştirilmesi için iş birliği içinde hareket etmektedir. Toplumda bağımlılık yapıcı maddelerin kullanılmasını ve yayılmasını önleme, bu maddelerin yarattığı bireysel ve toplumsal sorunları en aza indirgemek ve toplumda bireylerin sağlığını önemseyerek olumlu davranışların gelişmesini sağlamak amacıyla paydaş kurum ve kuruluşlarla birlikte bağımlılık ile mücadele konusunda belirlenen ulusal stratejiler ışığında ilimiz için gerekli olan yerel strateji ve eylem planları hazırlanarak uygulanmaktadır.

   

“En iyi Narkotik Polisi Anne” projesi başarıyla uygulanmakta

Talebin önlenmesi açısından en önemli hedef kitle gençlerimiz olup ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılarak gençlerin gelişiminden sorumlu olan yetişkinlere yönelik yapılan farkındalık eğitimleri her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bu hususta İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde ülkemiz genelinde “En iyi Narkotik Polisi Anne” sosyal sorumluluk projesi hazırlanmış ve başarıyla uygulanmaktadır. Proje kapsamında eğitim, bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yürütülerek uyuşturucu madde kullanımının zararlı etkileri, alınabilecek tedbirler ve korunma yolları ile tedavi süreci hakkında toplumun bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda Yalova İlimizde 2021 yılı içerisinde anne ve anne adayı yetişkinlere yönelik farkındalık oluşturulması kapsamında 3251 Anne ve anne adayına ulaşılarak bilgilendirilerek faaliyet yapılmıştır.

2020-2021 yıllarında 125 kişi çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklandı

Yalova İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz koordinesinde; Terör örgütlerinin en büyük finans kayaklarından olan Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti suçunu örgütlü bir şekilde işleyerek haksız ekonomik kazanç elde eden şahısların tespiti ile Uyuşturucu Madde Kullanımı yapan şahısların tespiti ve bu şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.  2020-2021 yıllarında uyuşturucu madde ticareti yaptığı tespit edilen toplam 340 şüpheli yakalanarak haklarında yasal işlem yapılmış olup bunlardan 125 kişi çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanmışlardır. Sağlıklı ve Güvenli bir Toplum için bu alanda kararlılıkla aralıksız çalışmalarımız sürdürülmektedir.”