Salman; “Bu dünyanın cennet kenti Yalova’mızın düşman işgalinden kurtuluşunu bir kez daha coşkuyla kutlayacağız” diyerek mesajında şunları dile getirdi;

“Değerli Hemşerilerim;

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan kurtuluş mücadelesi içerisinde Atalarımızın canlarını, kanlarını ortaya koymasıyla bundan 97 yıl önce 19 Temmuz 1921’de Yalova’mız düşman işgalinden kurtulmuştur. 

Sevr Antlaşması’ndan sonra, Yalova ve civarında Yunan işgali başlamıştı. Bu aynı zamanda civarda bulunan Rum ve Ermenilerle, Müslüman Türklerin aralarının açılmasının da başlangıcı oldu. Yunan silahlı kuvvetlerinin işgalinin yanı sıra, halkın kurduğu çetelerle olaylara karışması ile bölgede çatışmalar yaşandı.

Batı Cephesi’nde yapılan 1. ve 2. İnönü, Eskişehir ve Kütahya muharebelerinden sonra Yunanlılar Marmara Denizi güney kıyılarında ve Yalova’da bulunan kuvvetlerini münavebeyle ve kuvvet azaltarak önce Bursa bölgesine çektiler ve oradan da Sakarya’ya doğru doğuya kaydırdılar. Bölgede ve dağlarda bulunan milli müfrezeler, bunun üzerine teker teker boşalan yerleri ele geçirdiler.

Değerli Hemşerilerim;

19 Temmuz 1921 tarihi kentimiz için milat oldu ve Bağımsız Yalova Bölüğü unsurları Yalova’ya girdi. Tıpkı Anadolu’nun büyük bir kısmında olduğu gibi, Yalova da yanmış, yıkılmış, yağmalanmış; masum yaşlı, kadın ve çocuklar öldürülmüştü. Sanki bir ölüm kasırgası esmiş, Yalova’mızı ezip geçmişti. Onun için gözler yaşlı, kurtuluş sevinci buruktu. Bugün Yalova’nın bayırlarında, ormanlarında binlerce kefensiz şehidimiz yatıyor. Onlar bizim için öldüler; düşmana değil, ecele yenildiler.

Bedenlerini bizlere siper eden binlerce şehidimiz sayesinde bugün bu topraklarda huzur içerisinde yaşayabiliyoruz. Bu sebeple başta Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yakın silah arkadaşları olmak üzere, vatanın kurtuluşuna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, isimsiz bütün kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyor; kurtuluş gününüzü en içten dileklerimle kutluyorum. Ruhları şad olsun.”