Pazar günü AK Parti Milletvekili adaylarının basın toplantısında AK Parti 2.’ci sıra adayı Meliha Akyol’un Yalova’ya göç etmiş balkan kökenli göçmenler ve Doğu Anadolu’dan Yalova’ya yerleşmiş olan vatandaşlarla ilgili söylediği, ‘Ezikler ve kendilerini ifade edemeyenler’’ şeklin de söylendiği iddia edilen sözler Yalova’da tepkiyle karşılandı.

Konuyla ilgili çoğunlukla göçmen vatandaşların ağırlıklı olarak yaşadığı Gazi Osman Paşa Mahallesinde bulunan muhacir heykelinin önünde basın açıklaması gerçekleştiren Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman Yalova AK Parti 2.’ci sıra Milletvekili Meliha Akyol’a tepkisini şu sözlerle dile getirdi; ‘’Dün AK Parti adaylarının düzenlemiş olduğu basın toplantısında 2.’ci sıra Milletvekili adayı Meliha Akyol’un haddini aşan Yalovalıyı, Yalova seçmenini ötesinde de bu topraklara muhacir olarak gelmiş bütün insanları aşağılayan ezik ifadesini kullandı.

  Doğu ve Güneydoğudan gelen vatandaşlarımız içinde,‘Kendilerini ifade edemeyen’ yakıştırmasında bulundu. Bu kentin belediye başkanı olarak bu kentteki hemşerilerine düşkün, onları çok seven biri olarak ilk olarak tepkiyi ben gösterdim.

Bugün parti teşkilatımızın gerçekleştirdiği kahvaltıda il başkanımız milletvekili adaylarımız da bu konuya son derece de tepki gösterdiler. Türkiye’nin 4 bir yanından bize bu konuyla ilgili mesajlar telefonlar geldi. Bugün yanımızda olan Balkan Türkleri Derneği Başkanımız ve Batı Trakya Türkleri Derneği Başkanımızda var. Onların gönlü hepimizden fazla kırık.

Meliha Akyol, 4 yıldır Yalova Belediye Meclis Üyesiydi. Ben bugüne kadar söz alıp da, bir şey söylediğini duymadım” diyerek sürdüren Başkan Salman;“Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Milletvekili adayı olarak Yalova’nın karşısına çıkardığı bu insanlar, Yalova’yı tanımıyorlar. Yalova’yı bilmiyorlar. Bence insanları da sevmiyorlar. Bu yaşanan olay, en somut göstergedir” dedi.

Elindeki belgeleri basın mensupları ile paylaşan Başkan Salman, ‘Bu vatan için canını ve kanını feda etmiş Batı Trakya’nın ve doğunun birçok köyünden, kasabasından, şehrinden gelerek mücadeleye katılanların istatistiki verileri ve fotoğrafları buradadır’ şeklinde konuşarak muhacir, Doğu ve Güneydoğu dan gelip vatan toprakları için canlarını feda etmiş şehitlere ait bilgileri paylaştı.

Salman ‘’Ya bilinçli ya da bilinçaltında Atatürk’e bir sataşma var’’

 “Cumhuriyeti kuran insan Selanikli Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür” diyen Belediye Başkanı Vefa Salman; “Ona, bana göre dil uzatma densizliğini gösteriyor. Ya bilinçli ya da bilinçaltı olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bir sataşma var. Bu kadın bugün milletvekili adayı ise bunu da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçludur. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını veren kim? Ezik dediği o muhacir, Selanikli. Yalovalı seçmenler bu ifadelerin hesabını 24 Haziran seçimlerinde sandıkta soracaktır” dedi.

CHP Yalova İl Başkanı Bahar Doğan ise yaptığı konuşmada “ezik” diyerek aşağıladığın, Balkan göçmeni ve doğu illerimizden göç ederek Yalova’da yaşayan onurlu hemşehrilerim hiçbir zaman ezik olmamışlardır.

Cumhuriyet Halk Partililer yada Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler tarafından asla ezilmemiş, tam aksine her zaman ve her fırsatta kucaklanmışlardır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi muhacirler kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır” dedi.

Haber: Elif Tuzlacıoğlu