5 yıllık çalışmanın ürünü olan ve Osmanlı döneminden günümüze kadar birçok bilginin harmanladığı bu kitap Yalova için önemli bir eser.

Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen Yalova sohbetleri ve kitap tanıtım toplantısında  Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Altınova Belediye Başkanı Dr.Metin Oral, Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu, Yalova eski Milletvekili Şükrü Önder, MHP il Başkanı Hasan Topçular, DSP İl Başkanı Cemal Bayram,  Yafem Başkanı Özer Koyuncu, Bal-Göç Başkanı Lütfü Özgür, Yalova Belediye Meclis Üyelerinden Sinan Giray, Faruk Kırtay, Adil Ürekli, Selçuk Atasoy hazır bulundular.

Programda saygı duruşu ve istiklal marşının ardından, sözü ve müziği Mehmet Şenduran'a ait "Güzel Yalova" adlı eserin, Yalova fotoğraflarıyla harmanlanmış video gösterimi yapıldı.

Ardından sırasıyla Mehmet Şenduran, Yalova Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu, Yalova ilçeyken son Milli Eğitim Müdürlüğünü yapan Sinan Bozoğlu, Eski Yalova Milletvekili Şükrü Önder, Avrupa ve dünya şampiyonu Yalovalı Milli Güreşçi Sırrı Acar, Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Fransızca yazıları Türkçeye çeviren Dr. Adnan Ayaz, Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enis Şahin kürsüye gelerek, Kocaeli Sancağı Yalakabad Kazası 1840 Müslim Nüfus Defterleri adlı eser ile Yalova hakkındaki duygu, düşünce ve anılarını paylaştılar. Kendilerine günün anısı olarak plaket takdim edildi.

Yalova'nın ilk Belediye Başkanı  Yakup Acar'ın özel eşyaları arasından çıkan, Mustafa Kemal Atatürk'ün Mudanya Barış Ant. sonrası milli mücadeleye katkı sunan belediye başkanlıklarına ve müdafa-i hukuk cemiyetlerine gönderdiği belgelerden birinin aslı plakete işletilerek Kent Müzesi’nde sergilenmek üzere Vefa Salman’ takdim edildi. Haber: Sezgin Altınel