Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” tüm Türkiye'de olduğu gibi Yalova’da da yoğun bir şekilde uygulanıyor.

İdari yaptırım uygulanır hükümleri getirildi

Bu kapsamda 12 Temmuz 2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazetede Sıfır Atık Yönetmeliği yayımlanmış ve "Sıfır Atık Yönetim Sisteminin” kurulmasına ilişkin genel ilke ve esaslar belirlenmişti. Yönetmelik ile kurum/kuruluş ve işletmelere sıfır atık belgesi alma zorunluluğu getirildi.

Ayrıca Çevre Kanunu’nda yapılan değişiklikle; Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurmayanlara veya kurduğunu belgeleyemeyenlere 20.000 Türk Lirası, plastik poşetleri ücretsiz verdiği veya bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak plastik poşet verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 16,54 Türk Lirası idari yaptırım uygulanır hükümleri getirildi.

İl Sıfır Atık Yönetim Planı, Mahalli Çevre Kurulunca onaylandı

Yalova Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Yalova genelinde sıfır atık uygulama çalışmalarını koordine ederek, kurum ve kuruluş binalarını da kapsayacak şekilde uygulamanın yaygınlaşmasını sağlamak için çalışmalar yürütüyor.

Yönetilmesi gereken atık miktarının ve çeşitliliğinin zaman içindeki artışı, “Sıfır Atık Yönetim Sisteminin” Yalova düzeyinden başlayarak ülke çapında uygulanması gerekliliğini ortaya çıkardı. Bu kapsamda Yalova düzeyinde İl Sıfır Atık Yönetim Planı hazırlanarak Mahalli Çevre Kurulunca onaylandı.

Amaç, sürdürülebilirliği ve verimliliği sağlamak

Yalova Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planının amacı il sınırlarında mahalli idareler ile bina ve yerleşkeler tarafından uygulanacak sıfır atık yönetim sisteminin bir bütünlük içinde sürdürülebilirliğini ve verimliliğini sağlamak için bir çerçeve oluşturmak.

Planda, Yalova’nın yerel özellikleri ve mevcut şartları göz önünde bulundurularak il bütününde ortaya konan hedef ve politikalar doğrultusunda kısa ve uzun vadeli stratejiler belirlendi. 

Çevre bilincinin geliştirilmesi ve sıfır atıkla ilgili farkındalığın artırılması, yönetmelik kapsamında yer alan gruplara göre web tabanlı sıfır atık sistemine kayıtların tamamlanması ve bu sisteme faaliyetlerini düzenli bildirmeleri, atıkların yönetilmesi sürecinde eksikliklerin belirlenerek, bu eksikliklerin giderilmesi yönünde tedbirlerin alınması hedefleniyor.