Çelenk Koyma Töreni, 4 Eylül 2020 günü saat 14:00'da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti.

Törene; Yalova Sivaslılar Kültür Derneği Başkanı Halit Okan, Başkan Yardımcıları Zehra Görener, Erdoğan Yıldız, Cantürk Yılmaz, Murat Güldağ, Kürşat Emre Çandır, Emin İpek, Talat İpek, Funda Görener, Ahmet Turan Kara, Murat Koç, İsmet Gültaş, Kürşat Tecel, Hacı Bektaş Veli Çınarcık İlçe Başkanı Mahmut Demir, CHP İl Başkan Yardımcısı Sinan Giray, İYİ Parti Yalova İl Başkanı Erol Tatar katılım gösterdi.

Tören, Çelenk konulmasının ardından sosyal mesafe kurallarına uygun ve maskeli bir şekilde bir dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Yalova Sivaslılar Kültür Derneği Başkanı Halit Okan’ın konuşması ile sona erdi.

Okan, ‘’101 yıl önce Sivas’ta, bağımsız bir devletin temelleri atıldı’’

Başkan Halit Okan; “Sayın Parti başkan ve temsilcileri, kıymetli basın mensupları, değerli Sivaslı hemşerilerim, ve Yalovalılar. Sizleri Sivas Kongresinin 101. yılı ve derneğimizin 1. yılı kutlamalarına katıldığınız için sevgi, saygı ve muhabbet ile selamlıyorum.

Bugün Sevr’in yırtıldığı Lozan’a giden yolun açıldığı 101 yıl önce Sivas’ta 4 Eylül 1919’da toplanan kongrede tam bağımsız bir devletin temelleri atılmış, alınan karalar sonucu Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Türk milleti temsilcilerinden aldıkları yetki ile yola çıkıp Ankara’da 23 Nisan 1920’de meclisi açıp 1. ve 2. İnönü Savaşları, Sakarya Harbi’ni başlatıp, 26 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Savaşı’na başlayıp, 30 Ağustos 1922’de zafer ile taçlandırmıştır. ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!’ emri ile düşmanı İzmir’de denize dökerek, bağımsızlığımızı tüm dünyaya ispatlamıştır.

İşte bu mücadelenin başlangıcı olan 4 Eylül’de yakılan ateşin sönmemesi için biz Sivaslılar Yalova’da örf, adet, gelenek ve göreneklerimizi sizlerle birleştirerek acı da, kıvançta dostluk duygularını pekiştirmek için yola çıktık.

Tüm destekleriniz için sizlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum Şahsım ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım adına başta Mustafa Kemal ve Arkadaşları olmak üzere ölmüşlerimize rahmet, sizlere sağlıklı uzun ömürler diliyorum” şeklinde konuştu.