Tali açıklamasında; ‘’Orta Asya'dan Balkanlara kadar çok geniş bir bölgede, yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, Türk boylarının kendi kültürel değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği ve özü itibariyle baharın gelişinin coşkuyla karşılandığı bir bayram günüdür.

Yaşadığı geniş coğrafyada, doğada uyanışın kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş, göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz bayramı adıyla kutlanır.

Dünyada en eski mevsimlik bayramlardan birisi olan Nevruz, 2009 yılında UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan Kültürel Mirası listesine ortak kültür mirası olarak kabul edilmiştir.

1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri'nde Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan, 21 Mart Nevruz Bayramı'nı "Milli Bayram" olarak ilan etmişlerdir.

Bu günün coşkuyla kutlanmasına büyük önem vermektedirler. Türk kültüründen kaynaklanan Nevruz bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ananevi ve temeli beş bin yıllık Türk tarihine dayalı milli bir bayramdır.

Türkiye'de de, 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir. Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon'dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak, ortak kültür ocağında binlerce ruhu ısıtacak. Nevruz Bayramını kutluyorum.’’ Şeklinde yaptı.