Bitkisel üretimi geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Yalova’nın en önemli tarımsal faaliyetleri arasında yer alan meyvecilik üretiminin devamlılığının sağlanması, belirli ürünlerde havza oluşturulması ve ürün deseninin çeşitlendirilmesi hedefiyle uygulanacak olan Trabzon Hurması, Ceviz, Çilek, Aronya ve Kivi meyvecilik projelerine ek olarak 2020 yılında Naşi Armudu üretimine yönelik deneme bahçeleri kurulumu da gerçekleştirilecek.

Kamu desteği sağlanacak

Yalova’da uygulanacak projelerin hazırlanması sürecinde İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik personellerinin sahada yaptıkları çalışmalar dikkate alınmakta, üretimin belli bölgelerde yoğunlaştırılması hedefi doğrultusunda birden fazla çiftçi ile geniş alanlarda yapılacak meyvecilik faaliyetlerine kamu desteği sağlanacak.

2020 yılında uygulanacak olan "Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 100 dekar alanda Ceviz, 100 dekar alanda Trabzon Hurması, 30 dekar alanda Aronya ve 10 dekar alanda Çilek, bahçe tesisi kurulması için fide/fidan desteği sağlanacak.

"Yalova İlinde Yeni Alanlarda Kivi Demonstrasyon Projesi" ile ilimizde kivi üretiminin yapılmadığı köylerde kivi üretiminin geliştirilmesine yönelik deneme bahçelerinin kurulumu sağlanacak. 2020 yılında 2. Etabı uygulanacak proje kapsamında askı sitemlerini çiftçilerin yapması şartıyla toplam 25 dekar alanda yeni Kivi Bahçe Tesisi kurulmasına fidan desteği sağlanacak.

2020 yılı proje planlamaları arasına alınmış olan "Yalova İli Örtü Altı Sebze Üretimini Geliştirme Projesi" Merkez ilçe köylerinde standart örtü altı sebze yetiştiriciliği faaliyetlerinin geliştirilmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması, tarım arazilerinin değerlendirilmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve üreticilerimizin ekonomik kazançlarının artırılarak istihdama katkı sağlanması ve örtü altı sebze üreticilerinin üretim sahalarında bilgi-beceri-teknik düzeylerinin yükseltilmesi hedefleniyor.

Hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi, hayvan sağlığı ve refahının korunması amacıyla 2018 yılında İl Özel İdare desteği ile uygulanmaya başlanmış olan “Buzağı Ölümlerini (Neo-Natal Kayıpları) Önleme” projesinin II. Etabının uygulanmasına 2020 yılında devam edilecek. Projeyle üreticilerimizi; hastalıklar sebebiyle meydana gelen Buzağı ölümlerinin neden olduğu ekonomik kayıplardan korumak ve Buzağı ölümlerinde %7 olan ölüm oranını, ülke hedefi olan %5 seviyelerine düşürmek amaçlanıyor.

Sokak hayvanlarının sağlığının korunması ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen paraziter zoonoz bir hastalık olan “Kist Hidatik Hastalığı İle Mücadele” projesi ile bu hastalığa karşı ilaçlı mücadele yapılması, hayvan sahiplerine eğitim verilmesi, bilinç düzeyinin yükseltilmesi ve enfeksiyon zincirinin kırılmasının sağlanması amaçlanıyor.

Son başvuru 2 Mart

İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve Muhtarlıklar aracılığıyla projelerin çiftçilere duyurulması ve proje başvurularının alınması süreci başladı. Projeden yararlanmak isteyen çiftçilerin bağlı oldukları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine 2 Mart 2020 tarihi mesai bitimine kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.