TEMA Çınarcık İlçe Temsilcisi Yasin Yılmaz, Yalova Merkez İlçe Sorumlusu Saffet Yıldız ile İl Temsilci Yardımcısı ve İletişim ve Sosyal Medya Sorumlusu Gökmen Kılıç, Yalova Armutlu 15 Temmuz İstiklal İlkokulundan 3/B sınıfındaki TEMA Ağaç Kardeşliği Projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayan öğrencilere pandemi koşullarına uygun olarak Gözlem Kutusu, Gözlem Defteri, Yaprak Çarkı, Etiket, Saksı, Saksı Etiketliği, Karaçam Tohumu dağıtarak ve öğrencilerle uygulama yaptılar. Uygulamada Erenköy’den Tema Gönüllüsü Aslı Çetin, Armutlu Devlet Hastanesinden TEMA Gönüllüleri Büşra Ak, Tuğçe Erte, Efsun Yıldız ve Gülşen Avcı da hazır bulunarak öğrencilere yardım ettiler.

Öğrenciler sınıf öğretmenleri ve velileriyle birlikte neşe içerisinde ad verdikleri saksılara çam tohumu diktiler ve tohumdan fidan üretmek üzere saksıları evlerine götürdüler.

Tema gönüllüleri Ağaç Kardeşliği uygulamasının sona ermesinin ardından sınıf içi etkinliklerde kullanılmak üzere Ağaç Posteri, Ağaç ve Yaprak Kartlarını (Kutu Oyunu) sınıf öğretmeni Burcu İhtiyar’a teslim ettiler.

Çocuklarımızın doğayı deneyimleyerek öğrenmelerini hedefliyoruz”

TEMA Çınarcık İlçe Sorumlusu Yasin Yılmaz etkinlikle ilgili verdiği bilgide; “Ağaç Kardeşliği Projesi; Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfımızın (TEMA) 2016 yılı itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle uyguladığı, yardımseverlik koşusu yapan gönüllü koşucuların desteğiyle hayata geçirdiği bir doğa eğitim projesi.

Proje ile ilkokula giden çocuklarımızın doğayı deneyimleyerek öğrenmeleri; ekosistem, endemik bitki, biyolojik çeşitlilik gibi kavramları tanımaları ve tohum yetiştirme sürecini gözlemlemeleri ve "Orman Ekosistemi ve Biyoçeşitlilik" konusunda farkındalık kazanmaları amaçlanmaktadır. Aynı zamanda oluşturulan "Ağaç Kardeşliği Hatıra Ormanı"yla erozyonla mücadeleye katkı sunulması hedefleniyor.

“Çocukların kendi fidanlarını yetiştirmeleri sağlanmakta “

Proje kapsamında her öğrencimize 1 adet olmak üzere Gözlem Kutusu, Gözlem Defteri, Yaprak Çarkı, Etiket, Saksı, Saksı Etiketliği, Çeşitli Tohumlar ve her çocuğun adına özel hazırlanan sertifikalar verilmektedir. Ayrıca sınıf içi etkinliğinde kullanılmak üzere öğretmenlere Ağaç Posteri, Ağaç ve Yaprak Kartları (Kutu Oyunu) verilmektedir. Bunların yanında ilkokul seviyesindeki çocuklara özel hazırlanan kısa süreli etkinlikler, sunumlar okullarda öğretmenlerin desteğiyle, TEMA Vakfı gönüllüleri tarafından uygulanmaktadır. Bu proje ile çocukların kendi yörelerine özgü tohumlardan kendi fidanlarını yetiştirmeleri sağlanarak bitki yetiştirme sürecini deneyimleyebilmeleri sağlanmaktadır.

“5 yılda Türkiye’nin 80 ilindeki yaklaşık 33.000 çocuğa ulaşıldı”

Proje kapsamında 5 yılda Türkiye’nin 80 ilindeki yaklaşık 33.000 çocuğa ulaşıldı. 2016 ve 2018 yılında Çanakkale Biga’da, 2017 yılında Balıkesir Bandırma’da, 2019 ve 2020’de ise Edirne’de olmak üzere 5 hatıra ormanı oluşturuldu. Yaklaşık 33.000’i çocukların proje kapsamında kendi yetiştirdikleri fidanlar olmak üzere oluşturulan 5 hatıra ormanındaki fidanlar ile birlikte toplamda yaklaşık 66.000 fidan toprakla buluştu.

Ağaç Kardeşliği Projesi için yardımseverlik koşusu yaparak, iyilik peşinde koşan 6.243 gönüllü koşucumuz, bu zamana kadar toplam 3.918.090 TL kaynak yaratarak projeye katkı sağladı. Herkes yardımseverlik maratonlarına katılarak projeyi destek olabilir.

Yalova TEMA ailesi olarak ilimizde 2020-2021 eğitim öğretim yılında ilkokul 3 ve 4 sınıflarda 2020 yılında 1 sınıfımızda, 2021 yılında 11 sınıfımızda olmak üzere toplam 12 sınıfımızda 288 öğrencimize ulaşarak Ağaç Kardeşliği projesini uyguladık. Bu projeye maddi destek olmak için Yalova TEMA olarak yardımseverlik koşularına da katılıyoruz.” dedi.